Flag

Picture -

За втора поредна година ние от Dr. Oetker България подкрепяме една много важна кауза и отново си осиновихме кошери от Истински мед. Това е нашият начин да подкрепим българските пчелари да продължат да се грижат устойчиво за своите пчелини и да ги разрастват.
 

Медът е вълшебство на природата, което освен здравословните ползи, които ни носи, той прави и сладкишите ни по-специални със своя вкус и аромат. Предизвикваме ви да приготвите рецепти с тази магическата съставка. Защото каузата ни днес може да промени вашето утре.

Picture -

Kакво постихнахме досега?

С нашата помощ миналата година над 240 000 пчели 🐝 опрашиха над 300 милиона 🌸 цветя, дариха ни с 🍯 истински мед, а тази година продължаваме отново.  


Решихме да кръстим пчелите майки от кошерите на Dr. Oetker, като помолихме за помощ нашите последователи във Facebook и Instagram. За 7 дни те ни предложиха 900 имена. Имаше както доста необичайни имена, така и такива, които веднага ни накараха да си представим бърза, жужаща пчеличка.

 

Имената, които избрахме за прекрасните ни пчелички, бяха Озарена, Мама Пчелана, Мама Медина и Омая.  Смятаме, че много им отиват. А вие?

Picture -

Picture -

Picture -

Рецепти за десерти с мед от блогъри

Освен това с помощта на нашите верни пчелички - food блогърите  Дани, Ели, Таня, Луиза, Мина ви споделихме и не една и две медени рецепти, които не само съдържат тъй полезната съставка, но и са изключително вкусни, сочни и апетитни. 

Kакво следва оттук нататък?

Picture -

И тази година обединяваме сили с Истински мед, защото вярваме, че нашето бъдеще и бъдещето на децата ни зависи освен от пчеличките, и от нас. А тези крилати животинки, колкото и малки да са, оказват огромно влияние върху живота на всички хора и животни на планетата Земя.

Интересни факти за магическия еликсир на природата - мед

Медът трае невероятно дълго време. Изследователи са открили 3 000 годишен съд с мед в египетска гробница, при това със запазен вкус.

 Древните народи са готвили с мед, защото тогава не е имало захар. Траки и римляни са приготвяли рецептите си, прибавяйки тази ценна натурална съставка.

Медът е биологично активна храна, което означава, че организмът не изразходва никаква енергия за усвояването му. Това е най-чистият източник на енергия.

Различните храни се усвояват в различна степен от човешкия организъм, докато медът се усвоява 100%.

Медът е една от най-фалшифицираните храни в света – нарежда се на  трето място. Важно е да знаем от къде идва, как се добива и кой го произвежда.

 В България човек яде средно 200-300 г. мед на година, докато в Европа е средно 1 кг. Това показва, че консумацията ни на мед е с едно от най-ниските нива в Европа. Истината е, че медът неслучайно е наричан “течно злато”. Този сладък еликсир и всички пчелни продукти са изключително ценни за нашето здраве и могат да допринесат за нашето здравословно състояние.

Picture -

Магията на пчелите и защо трябва да ги пазим

Знаете ли, че...

 🐝 Най-любимите цветове на пчелите  са фацелия, детелина, лофант и звездан - страхотни източници на нектар и прашец за малките медопроизводителки.

 🐝 Над 70% от земеделските култури зависят от процеса на опрашване, който се извършва от пчелите,това е  1/3 от храната, която слагаме на нашата трапеза. Ако изчезнат пчелите, ще изчезнем и ние!

🐝 За целия си живот една пчела-работничка прави приблизително лъжица и половина мед.

 🐝 Пчелите никога не спят.

В кошера цари женско царство и всички пчели работнички са от женски пол. Работата им е разпределена в зависимост от тяхната възраст.


В началото на своя живот те почти не излизат от кошера, като извършват различни дейности, а към края на житейския си път те излизат навън и започват да носят нектар и прашец.

Пчелите комуникират помежду си чрез танц, наречен "танц на пчелите". Учени го определят, като един от най-сложните методи на комуникация. Това е начин, по който една пчела съобщава на останалите къде могат да намерят най-добрия източник на нектар.

С характерен танц с кръгови движения и осморки те си предават изключително изчерпателна информация за вида, разстоянието и посоката на пашата.

Процесът на събиране на прашец се осъществява с помощта на електрическо поле. Полето на пчелата е положително, а на прашеца – отрицателно.  Когато  пчелата лети достатъчно близо до цветовете на растенията, прашецът е привлечен от тялото ѝ и полепва по него.

Kак да помогнете и вие?

Осиновете кошер от Истински мед, защото това е вашият начин да помогнете на пчелите. Подарете живот на над 60 000 пчели и подкрепете български пчелар с осиновяването на един единствен кошер - 

.www.istinskimed.bg

Ако подкрепите директно избран от вас пчелар, всеки месец получавате истински качествен български мед. Това е чудесна възможност да се докоснете до магията на пчелите - 

.www.istinskimed.bg/honey/podkrepi-kosher-new

Picture -

Последвайте Dr. Oetker