Flag

Торта Медовик със сладко от къпини

16 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
90
Маскарпоне и специален пудинг ванилия
Тази рецепта споделя с нас Таня Донева от кулинарния блог Вкусното ми хоби със страст и любов. Тази торта ни напомня, че медът може да бъде вълшебна съставка в празничната торта. Нека да отпразнуваме и с благодарност към пчелите, че създават чудото мед.
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За крема
1 пак.Специален пудинг за бисквитена торта ванилия
100 гзахар
100 гмасло
100 гбял шоколад
200 гмаскарпоне (студено)
100 млсладкарска сметана студена
200 гсладко (от къпини, без семки)
Медени блатове с бренди
3 бр.яйца
110 гкафява захар
110 гзахар
75 гбрашно
120 гкраве масло
120 гмед
5 гсода бикарбонат Dr.Oetker
20 мллимонов сок
1 пак.бакпулвер Dr.Oetker
525 гбрашно
45 млбренди
За напoяване на блатовете
200 млвода (хладка)
2 с.л.мед
Крем за покриване на тортата
400 гмаскарпоне
150 млсметана (млечна)
4 с.л.пудра захар
1 ч.л.есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
За декорацията
100 гбял шоколад
1 малкосладкарска боя (жълта гел боя, специална за шоколад)
200 гмарципан
1 малкосладкарска боя (черна гел боя)
Picture - Специален пудинг за бисквитена торта ванилия
Picture - сода бикарбонат Dr.Oetker
Picture - бакпулвер Dr.Oetker
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
1

За крема

Сварете крема според указанието на опаковката, но само с 100 г захар. Свалете готовия крем от огъня и прибавете маслото, разбъркайте. След това добавете белия шоколад и разбъркайте отново.

Покрийте крема със стреч фолио плътно по повърхността, за да не хваща коричка и го оставете да изстине напълно до стайна температура. Поставете в голяма купа маскарпонето, сметаната, пудрата захар и ваниловия екстракт.

Разбийте с миксер, докато получите гладък, средно твърд крем. Прибавете ваниловия пудинг на няколко стъпки към крема от маскарпоне и сметана, като след всяко добавяне разбивате за кратко, докато се смесят хомогенно.

Разделете крема, като едната част трябва да е с 200 г по-малко. В тази част прибаветe сладкото от къпини (ако не е гладко, пасирайте го предварително). Разбийте, докато се получи еднороден крем.

Съхранявайте кремовете на хладно, докато стане време да ги използвате.

2

Медени блатове с бренди

Разбийте яйцата със захарта за 2 минути, докато сместа побелее и увеличи обема си. Добавете разтопеното и охладено масло, 80 г от брашното, меда, бакпулвера и содата, угасена в лимоновия сок.

Поставете сместа на водна баня на котлона за 6-7 минути, като през цялото време бъркате. След това добавете брендито и продължете да бъркате за още 4-5  минути. Махнете сместа от котлона и я оставете да се охлади за 10 минути.
Постепенно изсипете брашното, като смесвате с шпатула, докато получите меко и гладко тесто.

Поставете го в плик и го оставете за 10 минути, докато се поохлади. Включете фурната на 180°С. Откъснете от тестото парче около 155-160 г и го разточете директно върху хартията за печене. То трябва да е с диаметър приблизително 22 см, след което изрежете с ринг блат с размер 20 см. Ще получите 9 максимум 10 платки от това тесто с този диаметър.

Опитайте се да не използвате много брашно при разточването на тестото, само колкото е необходимо, за да не залепва по точилката и хартията. Така блатовете ще останат крехки и ефирни след изпичането.

3

За напояване на блатовете

Разбъркайте меда във водата, докато се разтвори.

4

Сглобяване на тортата

Поставете първия блат директно върху чиния, подходяща за сервиране. Около блата сложете ринг за оформяне на торти и ацетатно фолио. С четка напоете равномерно блатовете с медената вода, без да прекалявате. 

Редувайте блат и различен крем до изчерпване на количествата. Последния блат само леко напоете с медена вода и не мажете крем. Покрийте тортата с фолио и я приберете в хладилника за една нощ.

5

Крем за покриване на тортата

Поставете всички продукти в купа и ги разбийте с миксер, докато получите гладък, еднороден крем, като внимавате да не го преразбиете, за да можете да го нанасяте лесно. 
 
Готовата торта приберете отново в хладилника за няколко часа. 

6

Приготвяне на декорацията

Ще ви е необходима жълта гел боя (специална за шоколад, защото с обикновена шоколадът ще се пресече). Добавете малко от нея към разтопения на водна баня шоколад и го нанесете върху найлон (опаковъчен с балончета).

Докато шоколадът е още мек, го намажете около тортата. Като стегне в хладилника, премахнете найлона. Начупете останалия шоколад и го подредете върху тортата.

Използвайте домашен марципан, за да оформите пчеличките. Оцветете част от него с черна гел боя, а друга - с жълта и направете пчелички по подобие на снимката.

7

Тази рецепта споделя с нас Таня Донева от кулинарния блог Вкусното ми хоби със страст и любов. За още изкушаващи рецепти я последвайте в Instagram и Facebook