Flag

Шоколадов щолен

25 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
60
Ароматен коледен сладкиш за перфектен завършек на вечерта
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

Тесто със суха мая за печене
200 млпрясно мляко
1 пак.суха мая Dr.Oetker
75 гзахар
100 гкраве масло
450 гпшенично брашно
1 бр.яйца
3 гсол (щипка)
1 пак.Финес - аромат портокалови корички Dr.Oetker
125 гстафиди (предварително накиснати в ром за 2 ч)
Пълнеж
200 гсуров марципан (смес от брашно, бадеми и пудра захар)
100 гмлечен шоколад (на парчета)
50 гкраве масло
1 бр.яйца
Украса
1 с.л.прясно мляко
30 гбадеми (филиран)
50 гкраве масло
1 пак.Финес - аромат портокалови корички Dr.Oetker
1 с.л.пудра захар
1

Тесто със суха мая

Затоплете млякото, маята и захарта в малък съд за 2 минути, но без да завира.


В съд добавете затоплената смес, маслото, брашното, яйцето, солта и настърганите корички и разбъркайте сместа с миксер (куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин. до получаването на гладко тесто.


Покрийте го с чиста влажна кърпа и го оставете на топло, за да втаса, докато видимо увеличи обема си.

2

Пълнеж

В купа разбийте марципана на малки парченца. Добавете останалите продукти и разбъркайте за кратко с миксер докато не получите хомогенна смес.


Поръсете тестото с брашно и размесете върху леко набрашнена повърхност.


Оформете тестото в правоъгълник (40 х 30 см) и го намажете с пълнежа. Започнете да навивате на руло от двете къси страни.


Намазнете форма за печене и застелете с хартия за печене. Поставете тестото в нея и го оставете отново на топло, докато втаса още веднъж. С мляко намажете тестото и поръсете отгоре бадемите.


Печете в долната половина на предварително загрята фурна около 45 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.


След изпичане извадете щолена заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охлади за 10 минути.


Поръсете щолена с пудра захар. В тенджера загрейте маслото с финеса. Докато е още топъл намажете щолена с остатъка от маслото и поръсете с пудра захар.