Великденски венец

Ароматен козунак със сметана

5 парчета (/парченца)

Medium 40 Minutes

Съставки

Съставки

за рецептата  Великденски венец

Тесто със суха мая за печене:

250 мл сладкарска сметана
500 г пшенично брашно
1 пак. суха мая Dr.Oetker
75 г захар
1 пак. ванилена захар Dr.Oetker
3 г сол (щипка)
1 пак. Финес - аромат лимонови корички Dr.Oetker
2 бр. яйца
1 бр. белтъка

За намазване:

1 бр. жълтъци
1 с.л. прясно мляко

Допълнително:

5 бр. яйца (сварени и боядисани )

preparation

Приготвяне

1

Предварителна подготовка

Затоплете сметаната в малък съд.

2

Тесто със суха мая за печене

В купа пресейте брашното и разбъркайте сухата мая в него. Добавете останалите продукти и топлата сметана и разбийте с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.

3

Междувременно оформете 5 „яйца“ от намачкана домакинска хартия и ги увийте в алуминиево фолио.

4

Върху леко набрашнена повърхност омесете отново вече втасалото тестото. Разделете на 4 еднакви топки.

5

С 3 от тях оформете рула с дължина около 50 см. Върху тава, застлана с хартия за печене, поставете трите рула, като завиете надолу и притиснете краищата им. Сплетете тройна плитка и завийте краищата на козунака. Завийте на венец.

Oстаналото тесто разделете на 10 топки и оформете 10 фитила с дължина 15 см. Съответно увийте един с друг фитилите, така че да се получат 5 двойки, завити на гнездо. Поставете „гнездата“ на равни растояния върху козуначения венец и поставете в тях по едно от предварително оформените „яйца“. Оставете отново да втаса на топло място, докато увеличи обема си.

6

Разбийте жълтъка с млякото и намажете повърхността на козунака.

7

Печете в средата на предварително загрята фурна около 30 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.

8

След изпичане извадете козунака заедно с хартията за печене върху метална скара, отстранете фолиото от яйцата и оставете козунака да се охлади.  

Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: