за рецептата Великденски венец
250 мл | сладкарска сметана |
500 г | пшеничено брашно |
1 пак. | суха мая Dr.Oetker |
75 г | захар |
1 пак. | ванилена захар Dr.Oetker |
3 г | сол (щипка) |
1 пак. | Финес - аромат лимонови корички Dr.Oetker |
2 бр. | яйца |
1 бр. | белтъка |
1 бр. | жълтъци |
1 с.л. | прясно мляко |
5 бр. | яйца (сварени и боядисани ) |
Затоплете сметаната в малък съд.
В купа пресейте брашното и разбъркайте сухата мая в него. Добавете останалите продукти и топлата сметана и разбийте с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.
Междувременно оформете 5 „яйца“ от намачкана домакинска хартия и ги увийте в алуминиево фолио.
Върху леко набрашнена повърхност омесете отново вече втасалото тестото. Разделете на 4 еднакви топки.
С 3 от тях оформете рула с дължина около 50 см. Върху тава, застлана с хартия за печене, поставете трите рула, като завиете надолу и притиснете краищата им. Сплетете тройна плитка и завийте краищата на козунака. Завийте на венец.
Oстаналото тесто разделете на 10 топки и оформете 10 фитила с дължина 15 см. Съответно увийте един с друг фитилите, така че да се получат 5 двойки, завити на гнездо. Поставете „гнездата“ на равни растояния върху козуначения венец и поставете в тях по едно от предварително оформените „яйца“. Оставете отново да втаса на топло място, докато увеличи обема си.
Разбийте жълтъка с млякото и намажете повърхността на козунака.
Печете в средата на предварително загрята фурна около 30 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.
След изпичане извадете козунака заедно с хартията за печене върху метална скара, отстранете фолиото от яйцата и оставете козунака да се охлади.