Flag

Шоколадово-медена торта

12 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
Тази рецепта споделя с нас Елица Сърбева от кулинарния блог Cake and Pancake.
Уникална торта с много тънки бисквитени блатове, слепени с нежен пудинг крем с аромат на ванилия и целият този разкош обгърнат в най-вкусният какаов маслен крем!
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За блатовете
250 гкафява захар
3 бр.яйца размер М
120 гмасло
60 гмед
60 гкакао премиум Dr.Oetker
1,5 ч.л.сода бикарбонат Dr.Oetker
450 гпшенично брашно
За специалния пудинг крем
700 млпрясно мляко
1 пак.Специален пудинг за бисквитена торта ванилия
100 гмед
50 гзахар
1 с.л.есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
За крема за измазване на тортата
250 гмасло мека, на стайна температура
250 гпудра захар
40 гкакао премиум Dr.Oetker
45 млсладкарска сметана
1 с.л.есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
1 щипкасол
Допълнително
50 гбисквити (бисквитени трохи "Орео")
3 - 5 бр.бисквити медни
Picture - какао премиум Dr.Oetker
Picture - сода бикарбонат Dr.Oetker
Picture - Специален пудинг за бисквитена торта ванилия
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
Picture - какао премиум Dr.Oetker
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл

Приготвяне на блатовете

Изсипете в огнеупорен съд захарта, яйцата, маслото, меда и какаото. След това го поставете на водна баня, като разбърквате от време на време, докато захарта се разтопи напълно. Прибавете содата и разбъркайте енергично. Разбивайки, добавете и брашното на части. Тестото ще бъде много твърдо и нетипично за блат за торта. Ще ви прилича на твърд пластелин, но така трябва да бъде!


Включете фурната да загрява на 170 С и си пригответе няколко тави за печене с еднакъв размер. Изрежете и 10 кръга/квадрата от хартия за печене. Ще ги използвате за изпичане на блатовете.

Претеглете готовото тесто и разделете на 10 равни части. Оформете всяка част на топка и разточете с точилка до размери 20 см в диаметър и дебелина около 0.5 см. Така ще получите общо 10 блата за торта.

Печете всеки блат на 170 С без вентилатор за 10-12 минути. След изваждане от фурната, оставете за около 10-15 минути да изстине и приберете в кутия с капак. Повторете с останалите блатове, като продължавате да прибирате новите в същата кутия. Просто ги подредете един върху друг, БЕЗ да сте махнали хартията за печене, за да не залепнат.


Приготвяне на специалния пудинг крем

Изсипете пакетчето Специален пудинг за бисквитена торта в 200 мл от млякото. Разбъркайте добре. Прибавете захарта, ванилията и меда и отново разбъркайте. Добавете останалото мляко и сложете на котлона на силен огън, като бъркате постоянно!

След като започне да завира, намалете степента на огъня минимално, като продължавате да бъркате. Когато кремът се сгъсти, свалете от огъня и оставете да се охлади леко.


Приготвяне на крема за измазване на тортата

Разбийте мекото масло до крем за около 3-4 минути на висока скорост. След това прибавете всички останали продукти към маслото и отново разбийте. Първоначално на ниска, а след това на висока скорост.

Оставете настрана, докато дойде време да го използвате.


Сглобяване на тортата

Претеглете точно количеството на крема и го разделете на 9 (ако блатовете ви са 10). За да не се налага да миете много купички, използвайте само една преди добавяне на следващото количество крем към тортата. 

Поставете първия блат върху поставка за торта. Отгоре измажете с първата част от крема. Поставете отгоре следващия блат и така, докато блатовете не свършат. Приберете тортата в хладилник за час-два. 


Извадете тортата от хладилника и измажете с крема за измазване на тортата. Отгоре декорирайте с трохите "Орео".

Съхранявайте в добре затворена кутия в хладилник.