Портокалова торта

Винаги можете да разчитате на разкошен резултат, когато в рецептата са замесени маскарпоне и цитрусови плодове, гарнирани с шам фъстък

10 - 12 парчета (/парченца)

Необходим някакъв опит 60 Minutes

Съставки

Съставки

за рецептата  Портокалова торта

За блатовете:

5 бр. яйца (среден размер)
140 г захар
1 бр. бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
130 г брашно
1 пак. Финес - аромат портокалови корички Dr.Oetker
1 ч.л. бакпулвер Dr.Oetker
20 мл сок (портокалов)
25 мл олио (може и от гроздови семки)

За захарния сироп за напояване на блатовете:

100 мл вода
60 г захар
2 с.л. ликьори (портокалов)
1 пак. Финес - аромат портокалови корички Dr.Oetker

За крема:

300 г маскарпоне
200 г сирене крема (за препоръчване да е несолено)
120 г подсладено кондензирано мляко
300 г сметана (млечна с 30% масленост)
1 ч.л. есенция портокал Dr.Oetker 38 мл
2 с.л. ликьори (портокалов)

За цветната глазура:

2 г желатин Dr.Oetker
1 ч.л. вода
50 мл сметана (млечна с около 33% масленост)
20 мл захарен сироп
60 г бял шоколад
1 малко сладкарска боя (на гел основа с цвят по избор)

Допълнително:

150 г сладко (портокалово)
60 г шамфъстък (суров)

preparation

Приготвяне

1

Приготвяне на блата

Разбийте яйцата със захарта с помощта на миксер до пухкава консистенция на висока скорост (за около 8-10 минути). Комбинирайте сухите съставки. Добавете половината от сухите съставки към яйчената смес, след това изсипете лимоновия сок и растителното олио. Към тях прибавете втората част от сухите съставки. Разбъркайте сместа с шпатула.

Печете на 170 °C за около 40-45 минути в тортен ринг (диаметър 18 см). След като блатът изстине напълно, го извадете от ринга и го нарежете на три еднакви на дебелина платки.

2

Приготвяне на крема

Разбийте крема сиренето и маскарпонето с кондензираното мляко и портокаловия ликьор. След тава разбийте сметаната на мек крем с есенцията портокал и я прибавете към другите продукти, като разбърквате със силиконова шпатула.
 

3

Сглобяване на тортата

Сглобете тортата с оформящ ринг, като редувате блат, сиропиране, тънък слой крем, сладко от портокали, крем. Така до изчерпване на количествата. Заделете ⅓ част от крема за измазване на тортата отвън и за декорация.

Приберете тортата в хладилника за 4-5 часа. След това премахнете ринга и шпакловайте тортата отвън. Декорирайте по ваш вкус с блендирани ядки и парченца портокал и отново изстудете тортата за няколко часа преди сервиране.

4

За цветната глазура

Накиснете желатина във водата, разтворете ги на микровълнова фурна на няколко пъти за по 3-4 сек. Разтопете сметаната, захарния сироп заедно с белия шоколад в микровълновата фурна на кратки импулси, като разбърквате често и добре сместа.

Добавете гел боя с цвят по избор. Ако боята не се разпредели добре, я разбийте с блендер. Смесете ганаша с желатина.  След като сместа достигне до 28 °С, нанесете глазурата с помощта на малък сладкарски пош върху добре охладената торта. 

Остатъка от глазурата може да се съхранява в хладилник до 10 дни. 

5

Последвайте Таня Донева от кулинарния блог Вкусното ми хоби със страст и любов за още изкушаващи рецепти.

Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: