Flag

Медено-козуначено руло с шоколадов пълнеж

1 руло (/печиво)
Средно ниво на сложност
Тази рецепта споделя с нас Таня Донева от кулинарния блог Вкусното ми хоби със страст и любов.
Състав
Приготвяне
Съвет за рецептата
Пригответе шоколадовата платка по-рано, за да може да стегне във фризера.
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За шоколадовата платка
30 гбрашно пшенично
10 гГустин - фино царевично нишесте Dr.Oetker
100 гмлечен шоколад
20 гкакао премиум Dr.Oetker
60 гзахар
140 млпрясно мляко
20 гмасло
2 бр.белтъка (единият жълтък се отделя за намазване прeди печене, другия се добавя към тестото)
1 щипкасол
За тестото
500 гбрашно + за доомесване
1,5 пак.суха мая Dr.Oetker
5 гсол
260 млпрясно мляко
2 бр.яйца ( +1 жълтък)
1 пак.Финес - аромат портокалови корички Dr.Oetker
70 гмасло
100 гмед
Picture - какао премиум Dr.Oetker
1

Приготвяне на шоколадовата платка


Разтопете шоколада с маслото на водна баня.


Смесете брашното, захарта, какаото на прах и царевичното нишесте. Постепенно добавете млякото и разбъркайте, след което добавете разтопения шоколад с маслото и накрая белтъците. Разбъркайте добре, сложете в тенджера и загрейте на слаб огън, бъркайте непрекъснато, докато сместа се сгъсти. Изключете котлона и оставете крема да изстине.


Когато се охлади, изсипете върху хартия за печене и заравнете сместа, за да оформите правоъгълник.


Покрийте с хартия за печене и отгоре, разточете с точилка до получаване на правоъгълник около 40×20 см.


Поставете платката във фризера, докато стегне, преди да я използвате.


Приготвяне на тестото

В планетарен миксер или домашна хлебопекарна, сложете брашното, меда и млякото, в което предварително сте разтворили маята. Прибавете яйцата и жълтъка и започнете да месите с куката.


След това добавете солта и портокаловите корички, и продължете да месите до получаване на хомогенна смес.


Накрая добавете малко, по малко омекналото масло, нарязано на малки парченца и омесете тестото, докато стане гладко и започне да се отделя от купата. Ще отнеме около 15 минути.


(Можете да омесите тестото и на ръка).


Оформете готовото тесто на топка и го поставете в намазана с олио купа.

Покрийте със стреч фолио, докато удвои обема си.

(Ако месите в хлебопекарна, оставете тестото да втаса в нея). 


След като тестото се удвои, разделете го на две равни части. Разточете всяка част на правоъгълник с размери 50×15 см, нарежете и поставете от шоколадовата платка по дължината на тестото в центъра и навийте на стегнато руло.

(Може би ще трябва да изчакате малко, докато шоколадовата платка се отпусне, но става бързо).

След това разрежете рулото на две еднакви части и всяка част по дължина през средата, така че да получите 4 фитила.  Сплетете ги и поставете в удобна тава за печене. От тестото ще получите 2 рула оформени по този начин.


Оставете оформените рула да втасат покрити с фолио.


Преди печене, намажете повърхността с разбит жълтък с малко прясно мляко.


Печете на 170°С за 35-40 минути.


Преди сервиране, поръсете с пудра захар.

Съвет за рецептата

  • Пригответе шоколадовата платка по-рано, за да може да стегне във фризера.