Flag

Меден чийзкейк с круши

10 - 12 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
60
Свеж и вълнуващ десерт с провокиращ въображението привкус на круша, мед и мащерка и пробуждащ сетивата дъх на лайм и джинджифил
Този освежаващ десерт ни предлага Мина Ангелова от кулинарния блог Angellove's Cooking.
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За основата
120 гкраве масло (студено)
50 гпудра захар (фина)
20 гбадемово брашно
100 гбрашно
0,5 ч.л.бакпулвер Dr.Oetker
1 бр.жълтъци
2 ч.л.есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
За чийз крема
1 пак.Специален пудинг за чийзкейк с бял шоколад
400 млпрясно мляко
80 гкристална захар
300 гсирене крема
60 гмед
200 гкруши
1 ч.л.джинджифил (корен)
15 мллимонов сок
15 мллимонов сок (от лайм)
200 млсметана (млечна)
2 - 3 малкомащерка (стръка)
15 гжелатин Dr.Oetker (+ 40 мл вода)
За медения сос
20 гмед
15 мллимонов сок
1 - 2 малкомащерка (стръка)
За гарниране
100 гбял шоколад
400 гкруши (обелени и почистени)
15 мллимонов сок
1 ч.л.джинджифил
1 бр.лайм (настъргана кора)
Picture - бакпулвер Dr.Oetker
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
Picture - желатин Dr.Oetker (+ 40 мл вода)
1

За основата

В блендер или кухненски робот смесете за кратко всички съставки в посочения ред. Разточете тестото между два листа хартия за печене на кора с размери 20х20 см и оставете в хладилника за 30 минути.

Загрейте предварително фурната до 170℃ на долен и горен нагревател или на 150℃ с вентилатор и печете 20 минути. Извадете от фурната, отстранете горния лист хартия за печене и оставете основата да се охлади напълно.

2

За чийз крема

В малък съд кипнете сметаната и ситно нарязаната мащерка, намалете температурата и оставете да къкри 1-2 минути. Отстранете от котлона, похлупете съда и оставете настрани за 20-30 минути. Накиснете желатина в студената вода за 5-10 минути.

В съд за варене смесете съдържанието на пакетчето пудинг и 80 г захар и добавете постепенно млякото, като разбърквате непрекъснато. Оставете сместа да заври, намалете температурата на средно ниска и варете около 3 минути при непрекъснато бъркане.

В голяма купа разбийте с миксер на средна скорост крема сиренето и меда до гладък крем. В блендер или кухненски робот пюрирайте крушите, джинджифила и прясно изцедения сок от лимон и лайм. Загрейте отново сметаната до кипване, прецедете в средно голяма купа и оставете да се охлади за около 1 минута.

Добавете накиснатия желатин, разбъркайте до пълното му разтваряне и оставете леко да се охлади. Добавете пюрето от круши и сметаната с желатина към крема сиренето и разбийте с миксер на ниска скорост до гладък крем.

3

Сглобяване на чийзкейка

Покрийте дъното и стените на квадратна форма с размери 20х20 см с хартия за печене. Поставете охладената основа на дъното, като преди това можете да изрежете ръбчетата, ако е необходимо. Добавете чийз крема и заравнете. Покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника за поне 6-8 часа.

4

За медения сос

В малък съд смесете меда и лимона и рабъркайте добре. Потопете измитите и подсушени стръкчета мащерка, покрийте съда със свежо фолио и оставете в хладилника, докато стяга чийзкейкът. 

5

За гарнитура

Разтопете на водна баня белия шоколад и нанесете с шпатула или широк кухненски нож тънък слой върху добре измито и подсушено опаковъчно фолио на балончета или хартия за печене, ако не разполагате с фолио.

Оставете да се охлади и съхранявайте, както е с фолиото в хладилника. Нарежете крушите на кубчета с рамери 5х5 мм и смесете с предварително фино настърган джинджифил и прясно изцедения лимонов сок. Покрийте със свежо фолио и съхранявайте в хладилника.

След като чийзкейкът е вече готов, извадете с помощта на хартията за печене от формата и нарежете на 10-12 правоъгълни парчета. Освободете внимателно върху хартия за печене белия шоколад от опаковъчното фолио, който ще изглежда като пчелна пита - и нарежете или начупете на парчета, колкото са и парчетата на чийзкейка.

Преди да поднесете, гарнирайте с оформен като пчелна пита бял шоколад, овкусени с лимон и джинджифил круши, меден сос с лимон и мащерка и прясно настъргана кора от лайм.

По избор, можете да поръсите леко с допълнителна доза мед.

6

Последвайте Мина Ангелова от кулинарния блог Angellove's Cooking за още оригинални и вкусни десерти. Десерти с невероятно въображение може да откриете и в профилите на Мина в Instagram и Facebook