Козуначен хляб с тъмен шоколад

Време е за неустоим великденски десерт с чудна плънка и вкус

12 парчета (/парченца)

Необходим някакъв опит 85 Minutes

Съставки

Съставки

за рецептата  Козуначен хляб с тъмен шоколад

Продукти:

250 г брашно
1 пак. суха мая Dr.Oetker
15 г пудра захар
0,5 ч.л. сол
100 г краве масло (меко)
125 мл прясно мляко (пълномаслено)
2 ч.л. Екстракт Бурбонска ванилия 30 ml
75 г мед
50 г тъмен шоколад
1 бр. яйца (разбито)

preparation

Приготвяне

1

Намаслете леко и застелете с хартия за печене форма с подвижен ринг (диаметър 18 см). В купа смесете брашното, маята, захарта и солта. Разбийте и добавете половината масло, докато сместа заприлича на фина галета и направете кладенче в центъра.

Изсипете половината мляко в центъра на кладенчето. Сипете и половината разбито яйце и разбъркайте внимателно до образуване на гладка паста в средата. Налейте и останалото мляко, като разбърквате, за да образувате леко лепкаво тесто.

Обърнете тестото върху набрашнена повърхност и омесете до гладко и еластично тесто. Поставете го в голяма, леко намаслена купа, за да има място за удвояване на обема на тестото. Покрийте го с чиста кърпа и оставете да втаса на стайна температура за около 2 часа.

След като тестото втаса, го обърнете върху леко набрашнена повърхност и го оформете на топка. Оставете да престои 5 минути.

Разточете тестото, за да оформите правоъгълник (60x20 см). Смесете останалото масло с ваниловия екстракт и разпределете върху тестото заедно с 50 г от меда до ръба на тестото. Поръсете обилно с натрошения/настърган шоколад.

Навийте плътно руло откъм дългата страна. Завийте тестото плътно около оста му и го разточете отгоре с точилка. Внимателно го сложете в центъра на формата за печене – тестото трябва да е на разстояние от прибл. 1 см от ринга.

Покрийте го с намаслено стреч фолио и оставете на топло място за около 45 минути или докато удвои обема си.
 
Загрейте фурната до 200 ˚C (или 180˚C с вентилатор). Намажете цялото тесто с остатъка от разбитото яйце. Печете хляба 35-40 минути до наситено златистокафяво. Хлябът трябва да звучи кухо при почукване.

Оставете го да изстине върху кухненска решетка и го намажете с останалия мед. Охладете поне 1 час преди сервиране.

Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: