“Бисквитки” на уебсайта на Dr.Oetker

Този уеб сайт поставя "бисквитки" на вашите компютърни устройства, за да подобри работата на сайта и да помогне на нас и нашите партньори да разберем как използвате нашия сайт. По-нататъшното използване на този сайт (чрез кликване, навигация, превъртане) или премахване на тoва съобщение за "бисквитки" се счита за съгласие за прилагането и използването на "бисквитки". За повече информация относно "бисквитките" и как да ги изтриете, моля запознайте се с нашата политика за поверителност.

Коледен щолен

Щолен със сушени плодове и аромат на лимон

20 парчета (/парченца)

40 Minutes

Съставки

Съставки

за рецептата  Коледен щолен

Тесто със суха мая за печене:

200 г сметана
425 г пшеничено брашно
1 пак. суха мая Dr.Oetker
75 г захар
1 пак. захар с лимон Dr.Oetker
3 г сол
125 г извара
1 бр. яйца

Пълнеж:

150 г стафиди (черни и жълти)
100 г кайсии (сушени ситно нарязани)
100 г сушени червени боровинки
50 г бадеми (счукани)
2 с.л. конфитюр кайсиев

Покритие:

50 г масло
1 пак. захар с лимон Dr.Oetker
1 ч.л. пудра захар

preparation

Приготвяне

1

Приготвяне

Затоплете сметаната в малък съд, но без да завира.

2

Тесто със суха мая

Смесете брашното с маята в купа. Добавете затоплената сметана, захар, захар с лимон, сол, извара, яйце и разбъркайте сместа с миксер (куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин. до получаването на гладко тесто.

Покрийте го с чиста влажна кърпа и го оставете на топло, за да втаса, докато видимо увеличи обема си.

Поръсете тестото с брашно и размесете върху леко набрашнена повърхност, като добавите предварително смесените сушени плодове (стафиди, кайсии, боровинки) и бадемис конфитюр в тестото.

3

Пълнеж

Разтопете маслото.

Оформете тестото в правоъгълник (40 х 30 см) и го намажете с половината от разтопеното масло. Разделете тестото на две, за да получите два правоъгълника с размери 20 х 30 см и ги сплетете. (фиг.1)

Намазнете форма за печене и застелете с хартия за печене. Поставете тестото в нея и го оставетеотново на топло, докато втаса още веднъж.

Печете в долната половина на предварително загрята фурна около 50 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.

След изпичане извадете щолена заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охлади за 10 минути. Докато е още топъл намажете щолена с остатъка от маслото и поръсете с предварително смесената пудра захар със захар с аромат лимон.

Използвани продукти на Dr.Oetker

кликнете на продукта за повече информация