Дяволска торта

Шоколадова торта с кафе и пълномаслено какао, която ще ви разнообрази в по-хладните вечери

10 парчета (/парченца)

Необходим някакъв опит 40 Minutes

С такова закачливо име тази изкушаваща шоколадова торта става дори още по-привлекателна. Идеална е за всякакви моменти, най-вече такива, в които се показват дяволитите ви страни 😈

Съставки

Съставки

за рецептата  Дяволска торта

За блатовете:

400 г пшенично брашно
130 г какао премиум Dr.Oetker
1,5 ч.л. сода бикарбонат Dr.Oetker
1,5 ч.л. бакпулвер Dr.Oetker
170 г масло
250 г кафява захар
6 бр. яйца
1 пак. бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
95 мл олио
350 г заквасена сметана
200 мл кафе

За крема:

450 г тъмен шоколад поне 70% какао
350 мл сладкарска сметана
1 пак. бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
220 г масло
30 г какао премиум Dr.Oetker

За сиропиране на блатовете:

200 мл кафе безкофеиново
200 мл ликьор от кафе

Допълнително:

200 г сладко от ягоди
100 г шоколадови стърготини

preparation

Приготвяне

1

Подготовка

Започнете приготвянето на тортата, като направите 200 мл кафе и ги смесите с ликьора от кафе. Оставете настрани, докато не дойде време да сглобите тортата.

2

Приготвяне на блатовете

Пригответе кафето. Когато го прибавяте към сместа, то не трябва да е горещо. След това в купа смесете брашното, какаото, содата и бакпулвера и после пресейте. 

В отделна купа разбийте маслото за 2-3 мин. Добавете вътре захарта и ваниловата захар и отново разбийте за няколко минути, докато се получи хомогенна смес.

Към маслената смес започнете да добавяте едно по едно яйцата, като разбивате след всяко добавено яйце.

В малък съд смесете заквасената сметана и олиото. Като редувате, добавете заквасената сметана с олиото и сместа с брашното към маслената смес. Накрая изсипете на няколко пъти и кафето, разбивайки на ниска скорост.

Включете фурната да загрява на 180˚С и си пригответе три тави за печене с диаметър около 26 см. Намажете от вътрешната страна с олио и покрийте дъното и стените с хартия за печене. Претеглете сместа за блатовете и разделете на три равни части. Изсипете всяка част в подготвените тави.

Печете всеки блат за около 25 мин, като проверявате с дървено шишче дали е готово.

След като изпечете, оставете за десетина минути да изстине във формата и след това прехвърлете върху решетка, за да изстине напълно.

3

Приготвяне на крема

Нарежете шоколада на дребно. Изсипете сметаната и захарта в касерола с дебело дъно. Сложете касеролата на котлона и включете на умерен огън. Трябва да стоплите сметаната почти до кипване, но трябва да внимавате да не кипва. Когато видите първите мехурчета, свалете от огъня.

Изсипете шоколада при сметаната и разклатете леко, за да се покрият всички парченца шоколад. Оставете за около минута, за да омекне шоколадът, а след това разбъркайте с метална бъркалка, докато се получи хомогенна смес.

Започнете да прибавяте маслото на части при шоколадовата смес. То ще се разтопи от топлината на сместа. След като сте добавили цялото масло, оставете сместа настрана, за да изстине напълно. Когато изстине, ще се сгъсти.
 

Когато кремът е напълно изстинал, изсипете какаото и го разбийте за около минута до получаване на хомогенна смес.

4

Сглобяване на тортата

Поставете първия блат в равна чиния или върху поставка за торта. Сиропирайте с 1/3 от сместа с кафе и ликьор. Оставете за двадесетина минути да попие хубаво в блата. Отгоре измажете с 1/3 от крема, като оставите лек борд по края. В средата на крема размажете половината от сладкото. Отгоре поставете втория блат.

Пристегнете с метален ринг за торта. Ако имате ацетатна хартия, сложете от вътрешната страна на ринга. Повторете сиропирането, измазването с 1/3 от крема и добавянето на сладкото. Завършете тортата с третия блат. Сиропирайте и оставете да попие хубаво. Отгоре измажете много тънък пласт от крема. Приберете тортата в хладилник за около час.

След това извадете от хладилника и премахнете металния ринг. Ако не използвате ацетатна хартия, за да отделите по-лесно ринга от тортата, прокарайте тънък нож между ринга и тортата. Измажете цялата торта с останалия крем. Отгоре поръсете с настъргания шоколад и приберете в хладилник за около час.

Ели Сърбева от кулинарния блог Cake and Pancake сподели тази рецепта с нас. За още рецепти може да я последвате в каналите ѝ във фейсбук и инстаграм.

Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: