Загрейте фурната на горен и долен нагревател на 175 °C. Измийте лимоновата мащерка, отцедете водата, откъснете листата от дръжките и нарежете на едро. Измийте лимоните в гореща вода. Изсушете ги, след това настържете кората и изцедете сока им.
Отделно разбъркайте маслото и захарта с куки за бъркане на най-високата степен на миксера до получаване на лека и кремообразна смес. Постепенно изсипете лимонената киселина, яйцата, ваниловата захар, лимоновата мащерка, лимоновата кора, лимоновия сок и олиото, като разбъркате сместа за още 3 мин.
Смесете брашното и бакпулвера, пресейте ги и разбъркайте за кратко с миксер в сместа с останалите продукти.
След това покрийте 2 форми с подвижен ринг (Ø 20 см) с хартия за печене. Разделете сместа наполовина и поставете равномерно в двете форми. Печете в средата на предварително загрята фурна за около 40 мин до златистокафяво. Извадете блата, обърнете го и поставете върху кухненска решетка, за да се охлади.
Смесете белтъците, захарта с бурбонската ванилова захар, солта в купа и разбъркайте на средно гореща водна баня (около 65 °C), докато захарта се разтвори напълно.
Разбийте сместа с куки за бъркане (на най-висока степен на миксера) за няколко минути, докато стане гъста и кремообразна. Постепенно добавете маслото към охладения крем и продължете да разбивате, докато се образува гладък мус.
Измийте лимона в гореща вода. Изсушете го, след това настържете кората и изцедете сока му.
Прибавете лимонената киселина, лимоновата кора и сока в масления крем и разбъркайте с миксер, след което оставете настрана.
Измийте лимоновата мащерка и отцедете водата. Кипнете захарта, лимоновата мащерка, лимонената киселина, бурбонската ванилова захар и солта, като разбърквате от време на време. Оставете да къкри на котлона за около 3 мин.
Всеки от блатовете нарежете на две хоризонтално. Поставете първия блат върху поднос за сервиране. Отстранете листенцата лимонова мащерка. Разделете лимоновото сладко и сиропа на 4 равни порции, а масления крем на 5 равни части, като отделите 1 порция за декорацията.
Намажете с четка всеки блат с ¼ от сиропа, след това разпределете лимоновото сладко и накрая заравнете с масления крем. Повторете за всеки следващ слой от блата на тортата. Петата порция крем разпределете по стените на десерта. Охладете в хладилник за 20 мин.
Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте жълтъците заедно с меда с куки за бъркане до получаване на лека и кремообразна смес. Разбийте белтъците, солта и пудрата захар с миксер в отделен съд.
Бавно прибавете жълтъците към белтъците. Смесете брашното и бакпулвера, пресейте ги и след това внимателно ги изсипете към яйчената смес. Добавете зелената боя и няколко капки хранителна кафява боя, за да създадете мраморен ефект.
Изсипете сместа в купа и изпечете в микровълнова печка на 800W за около 90 секунди. Оставете настрана мъха да се охлади и след това оформете буци от сместа. Декорирайте тортата със сладкия мъх от всички страни.
Свързани рецепти
Десерти
Десерти
Десерти