
Пресейте брашното и бакпулвера в голяма купа. Добавете веган маслото, захарта и канелата и с миксер (куки за тесто) оформете тесто. Увийте го във фолио и го охладете за около 1 час.
Междувременно обелете ябълките, разрежете ги на четвъртинки, отстранете сърцевината и ги нарежете на парчета (около 1,5 см). Сложете ги в тенджера със захарта, канелата и веган маслото и оставете да къкри на среден огън за около 10 минути.
Смесете захарта и пудинга в купа и разбъркайте до гладкост със соевоия йогурт. Измийте лимона с гореща вода, настържете на ситно кората и изстискайте сока. Добавете и двете към сместа заедно с останалите съставки.
Застелете тава с подвижен ръб (24 см Ø) с хартия за печене. Намажете краищата с веган масло и леко поръсете с брашно. Изсипете около 3/4 от тестото в таватата и го притиснете хубаво, като оформите борд с височина около 4 см. Поръсете смлените бадеми върху основата. Добавете парченцата ябълка и изсипете сместа за чийзкейк отгоре.
Загрейте фурната на 170°C. Печете чийзкейка около 30 минути в средата на фурната върху решетка. Междувременно омесете накълцаните бадеми с останалото тесто. След 30 минути поръсете чийзкейка с бадемовите трохи и печете още 20–30 минути.
В малка тенджера на среден огън кипнете водата и захарта, за да се образува лек захарен сироп. Стойте наблизо и изчакайте, докато захарта започне да се карамелизира. След като сиропът придобие светлокафяв цвят, добавете маслото, сметаната и солта. Оставете да къкри леко, докато стане гладко. Колкото по-дълго се готви, толкова по-гъст става сосът.
Оставете чийзкейка да се охлади и сервирайте с топлия карамелен сос.
Свързани рецепти

печене

печене

печене