Застелете формата за торта с падащ ринг (Ø 20 cm) с хартия за печене. Загрейте предварително фурната на 180°C на горен и долен нагревател или на 160°C на вентилатор.
Смесете брашното с бакпулвера в купа. Добавете останалите съставки и разбийте всичко с миксер първо на най-ниска, след това на висока степен за около 2 мин до получаване на гладко тесто. Изсипете тестото във формата за торта и загладете повърхността. Печете 50 мин в долната половина на фурната.
Внимателно отделете краищата на изпечения блат от страните на формата. Свалете ринга. Поставете блата върху застлана с хартия за печене кухненска метална скара да се охлади напълно.
Начупете кувертюра на едри парчета. Сложете сметаната и солта да се загреят в малка тенджерка. Свалете съда от котлона, разбъркайте кувертюра и оставете да се охлади.
Загрейте кайсиевия конфитюр в малък съд за кратко. Намажете сламката с дебел слой кайсиев конфитюр. Забодете я на около 5 см дълбочина в тортата. Оставете горната ѝ част ненамазана. Залепете по сламката захарни звезди.
Отстранете хартията, с която сте пекли блата. Разрежете го хоризонтално на три. Поставете долния блат върху тортена чиния за сервиране. Намажете половината от кайсиевия конфитюр, поставете средния блат и притиснете леко. Намажете останалата част от кайсиевия конфитюр и поставете горния блат. Намажете с ганаша.
Забийте сламката в тортата. Закрепете малка хартиена чашка в горната част на сламката. Поръсете тортата със захарни звезди.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене