Разбийте яйцата и захарта с миксер до пухкава консистенция на висока скорост (за около 8-10 минути). Комбинирайте сухите съставки. Добавете половината от сухите съставки към яйчената смес, след това изсипете лимоновия сок и растителното масло, а после прибавете втората част от сухите продукти. В същото време разбъркайте сместа с шпатула.
Печете блата на 170 °C за около 40-45 минути във форма с подвижен ринг (с диаметър 18 см). След като се изстуди напълно, нарежете блата на три еднакви платки.
Пригответе бял ганаш от шоколада и сметаната и го приберете в хладилника, докато се изстуди хубаво. Сварете пудинга според указаното на опаковката и го оставете да изстине напълно, като поставите свежо стреч фолио плътно по повърхността му, за да не образува коричка.
Разбийте маслото на пухкав крем и прибавете ваниловия крем лъжица по лъжица към него, като не спирате да разбивате с миксера. Добавете мекото маскарпоне и разбъркайте отново. Разбийте изстудения бял шоколадов ганаш, докато стане на крем. С помощта на шпатула смесете двата крема внимателно до еднородност.
Сварете плодовете със захарта, докато омекнат. Прецедете ги, за да отделите семената.
Сложете първата част от блата директно върху чиния за сервиране. Поставете ринг за оформяне на торти (диаметър 18 см) и ацетатно фолио отстрани. Напоете блата със захарен сироп и намажете от крема. Върху него разпределете 3-4 с.л. конфитюр. Продължете до изчерпване на количествата, като завършите с напоен блат, без крем. Така приготвената торта, приберете в хладилника за една нощ.
Разтворете захарта и белтъците на водна баня. Бъркайте, докато захарта се стопи напълно. Поставете сместа в планетарен миксер и разбийте до твърд, стабилен крем. Оставете го да се охлади за кратко на стайна температура. След това прибавете маслото лъжичка по лъжичка, докато миксерът продължава да разбива. Накрая сипете ваниловата есеннция.
Готовия крем можете да оцветите в багра според вашите предпочитания със сладкарска гел боя. Измажете тортата отгоре и отстрани с крема и я приберете в хладилника, докато стегне напълно. Украсете с целувки по желание.
Последвайте Таня Донева от кулинарния блог Вкусното ми хоби със страст и любов за още изкушаващи рецепти.
Свързани рецепти
Десерти
Десерти
Десерти