Смесете захарта с царевичното нишесте и поръсете вишните. Поръсете с алкохола и лимоновия сок и кипнете при непрекъснато разбъркване. Оставете конфитюра да къкри 3-4 минути или докато сместа се сгъсти. Отстранете от котлона, добавете есенцията ванилия, разбъркайте и отделете 8-12 цели вишни за декориране. Покрийте конфитюра по повърхността със свежо фолио.
Разтопете на водна баня маслото и шоколада, разбъркайте и оставяме леко да се охлади. В блендер или кухненски робот смелете бадемите и бисквитите до едри трохи.
Добавете разтопения шоколад, разбъркайте, докато се покрият равномерно с шоколад и оставете сместа да се охлади, след което разделете на 2 равни части.
Накиснете желатина за 5-10 мин в 30 мл студена вода. Пригответе пудинга според инструкциите на опаковката с 800 мл прясно мляко и 100 г захар. Отстранете от котлона, добавете шоколада, изчакайте 1-2 минути да се разтопи и разбъркайте, след което охладете на ледена баня.
Пасирайте за кратко 150 г от конфитюра от вишни. Разбийте маскарпонето с пасирания конфитюр, какаото и есенция ванилия с миксер на ниска степен за 2-3 минути. Добавете на части охладения ванилов пудинг и разбийте с миксер на ниска степен до гладък крем.
Отделете 500 г от крема за пълнежа с вишни (към които при сглобяване на тортата добавете накиснатия желатин, разтопен на водна баня) и покрийте плътно по повърхността със свежо фолио. Останалата част от крема използвайте за слепване на бисквитите.
Загрейте сметаната до кипване, отстранете от котлона и добавете шоколада. Изчакайте да се разтопи за 1-2 минути, добавете алкохола и есенцията ванилия и разбъркайте до гладък крем. Добавете мекото масло и разбийте с пасатор. Покрийте повърхността със свежо фолио и оставете да се охлади в хладилника за поне 6 часа.
Преди нанасяне, разбъркайте за съвсем кратко, отделете около 150 г от за декориране и прехвърлете останалата част в пош с кръгъл накрайник.
Фиксирайте с ринг за торти или форма с падащо дъно с размер 18-20 върху подходящ поднос и покрийте стените на борда с ацетатна лента или хартия за печене.
Топнете за кратко бисквитите в студеното прясно мляко и подредете плътно, като използвате и парченца от бисквитите.Покрийте с около 2 с.л. крем, от заделения за слепване на бисквитите, и загладете. Наредете още 3 реда потопени в студено прясно мляко бисквити и крем, като завършите с бисквити.
Разтопете на водна баня накиснатия в студена вода желатин, добавете 1-2 с.л. от крема, заделен за пълнежа с вишни, и разбъркайте, за да се темперира желатина. Добавете към крема за пълнежа, разбъркайте с миксер на ниска степен, докато се смесят, и разделете на 2 равни части.
Разделете останалия конфитюр от вишни на 2 равни части.Разпределете първата част от крема върху бисквитите, заравнете и поръсете с първата част от вишните, след което и с първата част от бадемовия крънч. Покрийте с около 2 с.л. от крема за слепване и заравнете.
Наредете отново 3 реда потопени в студено прясно мляко бисквити и крем, като завършите с бисквити. Разпределете отгоре втората част от крема за пълнежа и поръсете с останалите вишни и бадемов крънч. Покрийте отново с около 2 с.л. от крема за слепване и заравнете.
Наредете отново 3 реда потопени в студено прясно мляко бисквити и крем, като завършите с бисквити. Покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника за поне 8 часа.
Освободете готовата торта от формата и ацетатната лента и покрийте от всички страни с глазурата. Измажете равномерно и декорирайте със заделените ганаш и вишни.
Оставете в хладилника за около 20 минути преди да разрежете с горещ и сух нож.
Последвайте Мина Ангелова от кулинарния блог Angellove's Cooking за още оригинални и вкусни десерти. Сладкиши с невероятно въображение може да откриете и в профилите на Мина в Instagram и Facebook.
Свързани рецепти
Торти