Загрейте предварително фурната до 200 ⁰С. Застелете дъното на плитка тава с хартия за печене. В купа пресейте брашното и добавете солта. В малък съд кипнете водата и олиото, превключете на средна степен и добавете наведнъж брашното и солта, като разбърквайте енергично със сладкарска тел или дървена лъжица, докато тестото започне да се отделя от стените на съда и да се събира на топка.
Отстранете от котлона и оставете да изстине за 3-4 минути. Добавете яйцата, едно по едно, като разбърквайте непрекъснато до пълното им усвояване след всяко добавяне. Прибавете ваниловата есенция. Прехвърлете тестото в пош с кръгъл накрайник и шприцовайте в застланата с хартия за печене тава кръгчета с диаметър около 2 см - на разстояние едно от друго, тъй като удвояват обема си при печене.
Печете в предварително загрята фурна за 15 минути, след което, без да отваряте вратата на фурната, намалете температурата на 180 ⁰С и печете още 20 минути или докато еклерите придобият златист цвят.
Изключете фурната, леко отворете вратата, подпъхнете дръжката на дървена лъжица и оставете черупките за профитероли в открехнатата фурна за още 10 минути. Извадете и оставете да се охладят напълно върху решетка.
Загрейте фурната до 180 ⁰С на горен и долен нагревател или до 160 ⁰С с вентилатор. Застелете дъното на голяма плитка тава с хартия за печене. Смесете в купа яйцата, брашното, бадемовото брашно, пудрата захар и боите и разбийте с миксер на ниска скорост 4-5 минути.
В отделна купа разбийте белтъците с щипка сол до остри връхчета с миксер на средно висока скорост, добавете постепенно захарта и разбийте за още 5 минути. Внимателно смесете белтъчната смес и тестото на 3 стъпки, като разбърквайте с шпатула от долу нагоре, докато се смесят.
Разтапяме маслото, добавяме към него няколко супени лъжици от тестото и разбъркваме, за да се темперира. Смесваме маслото с останалото тесто, като разбъркваме внимателно с шпатула от долу нагоре. Разпределяме равномерно тестото върху застлана с хартия за печене тава на блат с дебелина около 1 см.
Печем в предварително загрята фурна за 10-15 минути. Изваждаме от фурната и охлаждаме за 2-3 минути. Обръщаме върху лист хартия, внимателно отстраняваме хартията, върху която се е пекъл, изрязваме равномерно ръбчетата и оставяме да се охлади напълно. Нарязваме блата надлъжно на ленти с ширина 10-12 см.
Накиснете желатина в студената вода за 5-10 минути. Разбийте в купа с миксер на средно висока степен жълтъците, кафявата захар и есенцията ванилия до пухкав крем. Добавете постепенно млякото, като не преставате да разбивате с миксер на ниска степен до хомогенна смес.
В по-голям съд за варене смесете съдържанието на пакетчето пудинг с 80 г захар, добавете постепенно яйчено-млечната смес и разбъркайте добре. Оставете да заври, намалете температурата на котлона и варете 3 минути при непрекъснато бъркане или докато се сгъсти.
Отстраняваме готовия крем от котлона, изчакваме да се охлади около минута и добавяме накиснатия желатин, като разбъркваме добре до пълното му усвояване. Оставяме да се охлади леко, като разбъркваме от време на време. В отделна купа разбиваме на средна скорост крема сиренето с лимоновия сок и млечната сметана до пухкава хомогенна смес.
Добавяме постепенно охладения пудинг, като не преставаме да разбиваме с миксер на ниска скорост до гладък крем.
В блендер или с пасатор пюрирайте боровинките. В купа разбъркайте с миксер на ниска степен маскарпонето, 200 г от чийз крема и боровинковото пюре. Отделете половината и прехвърлете в пош със звездовиден накрайник.
Към останалата част добавете хранителните бои и разбъркайте до хомогенен цвят. Прехвърлете оцветената част в пош с накрайник за пълнене на еклери и напълнете профитеролите максимално с крем.
Фиксирайте ринг с диаметър 18 см върху подходящ поднос и покрийте стените му с ацетатна лента или хартия за печене. Наложете плътно по борда на ринга изрязаните ленти от блата, като ги съедините внимателно и равномерно до пълен кръг.
С останалите парчета от блата покрийте плътно дъното на ринга. Подредете 5-6 напълнени с боровинков крем профитероли на дъното и покрийте внимателно с чийз крем, като се стараете да полагате от крема и между профитеролите. Заравннете и подредете останалите 5-6 профитероли.
Отново покрийте с чийз крем почти до ръба на борда от блата "Джоконда". Покрийте със свежо фолио и оставете тортата да стяга в хладилника за 4-6 часа.
Освободете тортата от формата и ацетатната лента/хартия за печене. Със заделения боровинков крем шприцовайте розички плътно по периферията на тортата. Декорирайте със свежи боровинки и резенчета лайм.
Преди да поднесете, по избор, поръсете през цедка съвсем леко с фина пудра захар.
Последвайте Мина Ангелова от кулинарния блог Angellove's Cooking за още интересни рецепти и съвети.
Свързани рецепти
Десерти
Десерти
Десерти