Разтопете маслото в затопленото мляко. Пресейте брашното в купа и го смесете със сухата мая. Добавете останалите продукти и млякото. Разбийте с миксер и куки за тесто за кратко на ниска, след това за 5 мин на висока степен до получаването на гладко тесто. Оставете гo покрито да втаса на топло.
Разделете втасалото тестото на две. Върху набрашнена повърхност разточете всяка половина на правоъгълна кора с размери 35х30 см. Разтопете маслото и добавете бурбонска ванилова захар. Намажете с четка корите и нарежете всяка по дължина на по 5 еднакви ленти с размери 30х7см.
Измийте ябълките. Премахнете семките като отделите сърцевината на ябълките без да разполовявате целия плод. Нарежете ги на тънки кръгли филийки. Подредете филийките върху лентите, като се застъпват и излизат от лентите на 1 см (фиг. 1).
Навийте на руло първата лента тесто откъм късата й страна и я поставете като „пънче“ в средата на намазнената тавата за печене. Увийте внимателно останалите ленти около рулото в средата (фиг. 2). Покрийте сладкиша с хартия за печене, за да не потъмнеят много ябълките и печете в долната половина на предварително загрята фурна около 60 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.
След изпичане извадете сладкиша от формата и оставете да се охлади върху метална скара. Намажете повърхността със затопления конфитюр.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене