В дълбока купа смесете брашното, царевичното нишесте, захарта и солта. Изсипете оцета при студената вода. Добавете студеното масло и ваниловата есенция към сухите продукти и ги намачкайте с вилица или с нож за подправки. Сместа трябва да има консистенция на мокър пясък. Започнете да добавяте студената вода на части, като отново работите с вилица или нож за подправки.
Добре е да има по-малко месене на тестото с ръцете. След като цялата вода е била добавена, изсипете тестото върху прозрачно/свежо фолио, оформете на топка, без да месите прекалено, като просто го притиснете леко и го увийте във фолиото. Приберете тестото в хладилник за около час.
След това извадете тестото и го разточете върху леко набрашнен плот на голям лист. Прегънете го на няколко пъти и отново разточете. Увийте отново в прозрачно/свежо фолио и приберете за още час в хладилник.
В дълбока купа смесете брашното, канелата, захарта и солта. В друга купа разбийте с бъркалка яйцата и прибавете меда, ваниловата есенция и маслото. Изсипете сместа с яйцата при сухите продукти и разбъркайте до хомогенна смес с телена бъркалка. Добавете бърбъна и орехите към сместа и разбъркайте с шпатула. Оставете настрана.
Извадете тестото от хладилника и го преместете върху хартия за печене, която сте поръсили леко с брашно. Разточете го в кръгла форма с дебелина около 0.5 см. Пренесете тестото във формата за печене (диаметър 23 см) и изрежете крайчетата, които стърчат. Надупчете дъното с вилица и приберете в хладилник.
Ако искате да оформите фигурки върху пая, смесете малко брашно и вода до получаване на твърдо тесто. Разточете го и изрежете желаните формички. Включете фурната да загрява на 200 ℃. Сложете тестото да се изпече за около 20 минути. След това оставете да изстине напълно.
Изсипете ореховата плънка в изпечената форма от тесто и печете за около час на 200 ℃. Ако крайчетата на тестото започнат да се изпичат по-бързо, покрийте неплътно с алуминиево фолио. Оставете да изстине поне 4 часа, преди да разрежете и да сервирате.
Ако сте приготвили формички от тесто за декорация, подредете ги върху плънката преди печене. Може да ги поръсите леко със захар, която ще се карамелизира по време на печене.
Препоръчваме ви да поднесете пая с топка сладолед.
Последвайте Елица Сърбева и нейния блог Cake and Pancake за още апетитни рецепти.
Свързани рецепти
Десерти
Десерти
Десерти