В купа пресейте брашното и оставете настрана. Изсипете млякото, водата, захарта и маслото в касерола с дебело дъно. Сложете касеролата на котлона на умерен огън, докато захарта се разтопи. Когато сместа кипне, свалете от огъня и изсипете цялото количество брашно.
Започнете да бъркате енергично с дървена бъркалка. Върнете на умерен огън, добавете ваниловата есенция и бъркайте около 2 минути, докато цялата течност се изпари. Ще познаете, че пареното тесто е готово, когато по дъното на касеролата се оформи тънък слой тесто.
Преместете тестото в друг съд и разбъркайте на най-ниска скорост с миксер, за да спадне температурата. Счупете всички яйца в купичка и разбъркайте с вилица. След като температурата на тестото е паднала, добавете разбитите яйца на 3-4 пъти, като разбивате на ниска/средна степен с миксера. След всяко добавяне на яйца, сместа ще се "разпада", но след това отново ще се съедини в едно тесто.
Тогава е ред да изсипете следващата част от яйцата. Загрейте фурната на 200 ℃ и си пригответе тава за печене, като покриете дъното с пекарска хартия. Подгответе и пош с кръгъл накрайник с диаметър около 2 см. Оформете еклерите с дължина около 9-10 см и на разстояние около 2 см един от друг, защото ще се надуят по време на печенето.
Печете за 15 минути на 200 ℃, а след това намалете фурната на 170 ℃ и печете още 15 минути. НЕ отваряйте вратичката на фурната, за да не излезе парата! Еклерите ще загубят обема си! След като са изпечени, оставете върху кухненска решетка да изстинат напълно.
Изсипете млякото, пудинг крема, захарта и ваниловата есенция в касерола и сложете на котлона на среден огън. Бъркайте непрекъснато с телена бъркалка до сгъстяване. Свалете от огъня и изсипете червената сладкарска боя. Разбъркайте до получаване на равномерен цвят.
Преместете в купа и оставете да изстине напълно. Разбийте сметаната до твърди връхчета. Прибавете към нея 1/2 от пудинг сместа и разбийте на висока скорост до пухкав и мек крем. С помощта на пош, напълнете еклерите.
За глазурата има два начина на приготвяне:
Начин 1: Сложете белия шоколад и сметаната в купа и затоплете на микровълновата печка за 30 секунди. След това разбъркайте добре до разтопяване на шоколада и получаване на хомогенна смес. Ако шоколадът не се разтапя, това означава, че сметаната не е достатъчно гореща. Сложете в микровълновата фурна за още около 10 секунди и отново разбъркайте. Добавете сладкарската боя и бъркайте до равномерен цвят. Оставете настрана за 10 минути, за да стегне шоколадът и да не е прекалено горещ, когато потопите еклерите.
Начин 2: Изсипете шоколада в купичка. Затоплете сметаната на котлона до кипване и залейте шоколада. Изчакайте около минута, а след това енергично разбъркайте. Добавете сладкарската боя и разбъркайте до равномерен цвят. Оставете настрана за близо 10 минути, за да стегне шоколадът и да не е прекалено горещ, когато потопите еклерите.
Потопете всеки еклер от горната страна и оставете върху пекарска хартия, за да стегне шоколадът. Ако шоколадът се стича надолу, това означава, че сместа е още много топла. Изчакайте още няколко минути да изстине.
В идеално чиста купа разбийте белтъците със сока от лайм до твърди връхчета. Добавете захарта на части при непрекъснато бъркане. Трябва да получите стегната и лъскава смес. Използвайки пош, декорирайте еклерите и обгорете с горелка, като внимавате да не нагорещявате шоколада.
Декорирайте готовите еклери със свежи листенца мента и пресни малини.
Последвайте Елица Сърбева и нейния блог Cake and Pancake за още апетитни рецепти.
Свързани рецепти
Десерти
Десерти
Десерти