Flag

Сода бикарбонат – универсално приложение в кухнята

Съвети как содата за хляб може да се използва по различни начини при печене и готвене
Какво е сода бикарбонат?

Сода бикарбонат или сода за хляб е чист натриев бикарбонат. Тя е основа, което означава, че може да неутрализира киселини. В комбинация с вода и топлина тя частично се разтваря и се образува газ.


За какво се използва сода бикарбонат?

Поради химичните си свойства, содата за хляб се използва като набухвател при печене на десерти или за неутрализиране на много кисели плодове, като намира и много други приложения в кухнята и у дома.


Каква е разликата между сода бикарбонат и бакпулвер?

За да може содата бикарбонат да има оптимален ефект като набухване при печене, тя се нуждае от киселинна съставка в тестото, каквито са лимоновият сок, мътеницата или прясната сметана. Бакпулверът, от друга страна, е смес от сода за хляб, подкислител и освобождаващ агент. Следователно содата за хляб не се използва в приложение и дозировка като бакпулвера. Те не са просто взаимозаменяеми, а се допълват взаимно. Поради соления си вкус, содата за хляб често се използва като набухвател в най-различни сладкиши - мъфини, бисквитки, палачинки.


Защо содата бикарбонат и бакпулверът се използват в рецепти за печене?

Някои теста изискват много печене, защото има много влага или мазнина в самото тестото, но използването на голямо количество бакпулвер може да доведе до остатъчен вкус в печивата. За да се избегне това, в такива рецепти често се избира комбинация от бакпулвер и сода бикарбонат.


Коя сода бикарбонат можете да използвате за печене и готвене?

За печене и готвене трябва да се използва само хранителен натриев бикарбонат с етикет "E500", какъвто е тази на Dr.Oetker. 


Може ли да изпечете класически гевреци със сода бикарбонат?

Типичният вкус на гевреци се получава, когато оформеното тесто с мая се потопи за кратко в преварена сода каустик. Но може да ги приготвите и със сода за хляб. Как - вижте тук


Още полезни съвети

Свързани съвети и трикове

Последвайте Dr. Oetker