Flag

Торта с лимонови блатове

14 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
120
Сладкиш с маслен крем, а за финал - нежна глазура от белтъци.
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За блатовете
4 бр.лимон
8 бр.яйца
400 гзахар
1 ч.л.сол
440 гкисело мляко (цедено)
160 млолио
6 капкиесенция лимон Dr.Oetker
480 гпшенично брашно
1 пак.бакпулвер Dr.Oetker
За крема
1 ч.л.есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
500 гкраве масло (меко)
175 гпудра захар
1 пак.лимонена киселина Dr.Oetker
За глазурата
2 бр.белтъка
300 гпудра захар
За украса
50 гягоди
50 гмалини
3 стръкaмента
Picture - есенция лимон Dr.Oetker
Picture - бакпулвер Dr.Oetker
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
Picture - лимонена киселина Dr.Oetker
1

За блатовете

Измийте лимоните в гореща вода. Подсушете ги, след което настържете кората им на ситно. Изстискайте сока от 2 лимона. Сложете яйцата, захарта, солта, лимоновия сок и кората в купа и разбийте с миксер до светла и кремообразна смес. Добавете киселото мляко, олиото и есенцията лимон. Смесете брашното и бакпулвера, пресейте ги и ги разбийте за кратко в сместа.
 
Загрейте предварително фурната на 175 °C. Изсипете сместа в две форми с подвижен ринг (диаметър 18-20 см), застлани с пергаментова хартия, и печете на средния рафт за около 40 минути до златистокафяво (ако разполагате с една форма, изпечете първия блат и след това втория). Извадете блатовете, обърнете ги и ги оставете да изстинат заедно с хартията за печене върху кухненска решетка.

2

За крема

Изсипете есенцията ванилия в купа и разбийте с маслото, пудрата захар и лимоновата киселина, докато се получи светла и кремообразна смес. Напълнете крема в пош и оставете настрана.

3

Сглобяване

Отделете ринга от формите и разрежете всеки от блатовете наполовина хоризонтално. Поставете първия блат върху чиния за сервиране на торта. Отрежете върха на плика и шприцовайте 1/3 от масления крем равномерно върху тестото. Отгоре поставете втората основа, пак крем и блат - повторете до изчерпване на количествата крем и блатовете. Охладете тортата в хладилник за поне 30 минути.
 
Разбъркайте белтъците с пудрата захар, докато се получи гъста, подвижна и гладка текстура. Изсипете глазурата в пош с фин накрайник (ø 2 mm). Украсете с нея стените и върха на тортата в различни фигурки.

Измийте ягодите и малините, подсушете ги и ги нарежете. Измийте стръкчета мента,  подсушете ги и откъснете листата от стъблата. Украсете тортата с плодовете и ментовите листенца, които можете да залепите с белтъчната глазура към блатовете.