Flag

Торта "Горски кът"

10 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
70
Усетете свежия аромат на лимонова мащерка и финия вкус на млечен крем, които допълват този изключителен десерт
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За блата
1 стръклимонова мащерка
2 бр.лимон
300 гкраве масло (меко)
2 щипкалимонена киселина Dr.Oetker
5 бр.яйца
300 гзахар
1 пак.бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
60 млолио
350 гбрашно (тип 405)
5 ч.л.бакпулвер Dr.Oetker
1 малкосол
За масления крем
200 гзахар
4 бр.белтъка
1 малкосол
350 гкраве масло (меко)
1 пак.бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
1 бр.лимон
2 щипкалимонена киселина Dr.Oetker
За сиропа
100 млвода
100 гзахар
1 пак.бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
0,5 стръкaлимонова мащерка
1 щипкалимонена киселина Dr.Oetker
1 малкосол
За мъха
4 бр.яйца
50 гпудра захар
120 гмед
100 гбрашно (тип 405)
4 ч.л.бакпулвер Dr.Oetker
4 ч.л.Зелена хранителна боя (течна) (около 15 г + 1/2 ч.л. кафява хранителна боя)
Допълнително
175 гсладко (лимоново)
Picture - лимонена киселина Dr.Oetker
Picture - бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
Picture - бакпулвер Dr.Oetker
Picture - бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
Picture - лимонена киселина Dr.Oetker
Picture - бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
Picture - лимонена киселина Dr.Oetker
Picture - бакпулвер Dr.Oetker
Picture - Зелена хранителна боя (течна) (около 15 г + 1/2 ч.л. кафява хранителна боя)
1

Приготвяне на блата

Загрейте фурната на горен и долен нагревател на 175 °C. Измийте лимоновата мащерка, отцедете водата, откъснете листата от дръжките и нарежете на едро. Измийте лимоните в гореща вода. Изсушете ги, след това настържете кората и изцедете сока им.
 
Отделно разбъркайте маслото и захарта с куки за бъркане на най-високата степен на миксера до получаване на лека и кремообразна смес. Постепенно изсипете лимонената киселина, яйцата, ваниловата захар, лимоновата мащерка, лимоновата кора, лимоновия сок и олиото, като разбъркате сместа за още 3 мин.

Смесете брашното и бакпулвера, пресейте ги и разбъркайте за кратко с миксер в сместа с останалите продукти.

След това покрийте 2 форми с подвижен ринг (Ø 20 см) с хартия за печене. Разделете сместа наполовина и поставете равномерно в двете форми. Печете в средата на предварително загрята фурна за около 40 мин до златистокафяво. Извадете блата, обърнете го и поставете върху кухненска решетка, за да се охлади.

2

Приготвяне на масления крем

Смесете белтъците, захарта с бурбонската ванилова захар, солта в купа и разбъркайте на средно гореща водна баня (около 65 °C), докато захарта се разтвори напълно.

Разбийте сместа с куки за бъркане (на най-висока степен на миксера) за няколко минути, докато стане гъста и кремообразна. Постепенно добавете маслото към охладения крем и продължете да разбивате, докато се образува гладък мус.

Измийте лимона в гореща вода. Изсушете го, след това настържете кората и изцедете сока му.

Прибавете лимонената киселина, лимоновата кора и сока в масления крем и разбъркайте с миксер, след което оставете настрана.

3

Приготвяне на сиропа

Измийте лимоновата мащерка и отцедете водата. Кипнете захарта, лимоновата мащерка, лимонената киселина, бурбонската ванилова захар и солта, като разбърквате от време на време. Оставете да къкри на котлона за около 3 мин.
 
Всеки от блатовете нарежете на две хоризонтално. Поставете първия блат върху поднос за сервиране. Отстранете листенцата лимонова мащерка. Разделете лимоновото сладко и сиропа на 4 равни порции, а масления крем на 5 равни части, като отделите 1 порция за декорацията.

Намажете с четка всеки блат с ¼ от сиропа, след това разпределете лимоновото сладко и накрая заравнете с масления крем. Повторете за всеки следващ слой от блата на тортата. Петата порция крем разпределете по стените на десерта. Охладете в хладилник за 20 мин.

4

Приготвяне на мъха

Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте жълтъците заедно с меда с куки за бъркане до получаване на лека и кремообразна смес. Разбийте белтъците, солта и пудрата захар с миксер в отделен съд.

Бавно прибавете жълтъците към белтъците. Смесете брашното и бакпулвера, пресейте ги и след това внимателно ги изсипете към яйчената смес. Добавете зелената боя и няколко капки хранителна кафява боя, за да създадете мраморен ефект.

Изсипете сместа в купа и изпечете в микровълнова печка на 800W за около 90 секунди. Оставете настрана мъха да се охлади и след това оформете буци от сместа. Декорирайте тортата със сладкия мъх от всички страни.