Flag

Орехова торта „Купол”

about 5 - 8 парчета (/парченца)
Леснa
40
Съчетание от орехи, марципан, конфитюр и сметана...истинска наслада
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

Тесто
150 гбрашно
3 ч.л.бакпулвер Dr.Oetker (равни ч.л.)
10 гкакао Dr.Oetker
150 гзахар
150 гкраве масло
3 бр.яйца
Крем
1 пак.желатин Dr.Oetker
4 с.л.вода
600 млсметана (студена течна)
30 гзахар
1 пак.ванилена захар Dr.Oetker
100 горехи /бадеми/лешници (скълцани)
Допълнително
200 гконфитюр от сини сливи
50 гпудра захар
10 горехи
100 гсуров марципан
Picture - бакпулвер Dr.Oetker (равни ч.л.)
Picture - какао Dr.Oetker
Picture - желатин Dr.Oetker
Picture - ванилена захар Dr.Oetker
1

Тесто

Смесете брашното с бакпулвера и какаото, пресейте ги, добавете останалите продукти и бъркайте с миксера първо на най-ниската, а после на най-високата степен 3 минути до получаването на гладко тесто. Разстелетe го в застлана с хартия за печене тава или форма за торта с диаметър 26 сm и го печете в предварително загрята фурна на 180°C около 30 минути. Извадете блата, оставете го да изстине и издълбайте с лъжица на дълбочина от около 1 см, като оставите като кант 1-2 сm в крайщата неиздълбано. Намажете получената вдлъбнатина с конфитюра от сини сливи, а издълбаните парчета натрошете на трохи.

2

Крем

Сложете желатина в купичка с малко вода, за да набъбне, след което го загрейте и разтворете на водна баня или слаб огън, без да го оставяте да кипне. Разбийте сметаната със захарта и ванилената захар почти до твърдост, добавете разтворения и леко изстинал желатин и доразбийте крема до твърдост. Добавете трохите от блата и скълцаните ядки и разбъркайте. Изсипете така получения гъст крем върху блата и го оформете куполообразно. Сложете в хладилник за минимум 3 часа.


Пресейте захарта и я размесете с марципана. Поставете го между два листа фолио за свежо съхранение и го разточете с дебелина около 0,5-1 см. Изрежете мотиви с формички, украсете с тях тортата и по желание поръсете с какао. Друг вариант за украса е да наредите декоративно ползваните ядки като цветя, листа и др.