Flag

Коледен сладкиш с желирани череши

12 парчета (/парченца)
Леснa
60
Вкусен и много лесен десерт за още по-сладки празнични моменти
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За тестото
8 бр.яйца
2 щипкасол
120 гтръстикова захар (или ксилитол)
180 гбадеми (смлени)
50 гпшенично брашно
60 гкакао Dr.Oetker
16 гбакпулвер Dr.Oetker (пакетче и половина )
За компота от череши
300 гчереши (замразени или от компот)
2 с.л.смлян анасон
50 млвода
0,5 пак.желатин Dr.Oetker
4 с.л.захар (тръстикова или ксилитол)
За пълнежа
2 пак.бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
150 гсирене крема (нискомаслено или нискомаслена фина извара)
250 гмаскарпоне
40 гтръстикова захар (или ксилитол)
30 млпрясно мляко
1 пак.желатин Dr.Oetker
За украсата
150 гкувертюр (тъмен)
2 с.л.сладкарска сметана (30% масленост)
25 гкувертюр (бял)
0,5 с.л.олио (слънчогледово)
5 гчай (от матча)
1 - 2 пак.захарни звезди Dr. Oetker
Picture - какао Dr.Oetker
Picture - бакпулвер Dr.Oetker (пакетче и половина )
Picture - желатин Dr.Oetker
Picture - бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
Picture - желатин Dr.Oetker
Picture - захарни звезди Dr. Oetker
1

Загрейте предварително фурната (горен и долен нагревател) на 180 °C. Разбийте яйцата и солта с миксер за 5 мин. Добавете ксилитола/тръстиковата захар и разбийте още 5 мин. Смесете бадемите, брашното, какаото, бакпулвера и разбъркайте до хомогенност.

Разстелете тестото върху тава (30х40 см), постлана с намазнена хартия, и печете на средния рафт на фурната за 13 мин. Извадете тестото и го обърнете върху намазнена хартия, оставете да изстине.
 
През това време сварете черешите, анасона и водата на най-високата степен на котлона. Накиснете желатина, ксилитола в няколко супени лъжици вода. След като набъбне, го разбъркайте в охладените череши, оставете сместа да къкри 1 мин.
 
Разрежете охладения блат вертикално на две половини (30х20 см). Върху едната нанесете равномерен слой от плодово-желираната смес и оставете да се охлади.
 
Разбийте с миксер изварата с ваниловата захар, 200 г маскарпоне и ксилитола. В касерола оставете да заври млякото и останалата част от маскарпонето. След това добавете сместа към изварата. Разбъркайте и набъбналия желатин в нея.

Разпределете крема върху плодовата смес, поставете втория блат отгоре, леко натиснете и охладете за 1 час.
 
Нарежете на ситно двата кувертюра и разтопете всеки на водна баня. Разбъркайте сметаната в тъмния кувертюр за ганаша. Разтворете матчата в олиото и го смесете с белия кувертюр.

Намажете сладкиша с ганаша, в пош напълнете белия кувертюр и оформете орнаменти по ваш избор. Поръсете захарните декорации и охладете. Нарежете на 12 парчета (5х10 см).