Великденски питки с шам фъстък и шоколад

Прекрасна комбинация от ядки, ароматно тесто и изкушаваща плънка

10 - 12 кифлички (/сладки)

Лесно 40 Minutes

Съставки

Съставки

за рецептата  Великденски питки с шам фъстък и шоколад

За тестото:

500 г пшенично брашно
1 пак. суха мая Dr.Oetker
50 г кафява захар
2 щипка сол
1 бр. лимони (кората)
275 мл прясно мляко
75 г краве масло
1 бр. яйца (+ 1 яйце за намазване на козунака)

За захарния сироп:

70 г захар
70 мл вода

За плънката:

80 г масло
80 г тъмен шоколад (готварски)
40 г пудра захар
30 г какао премиум Dr.Oetker
2 ч.л. Екстракт Бурбонска ванилия 30 ml
100 г шамфъстък (белен и суров)

preparation

Приготвяне

1

За тестото

В купа смесете брашното, захарта, сухата мая, настърганата кора от лимон и солта. Отделно в касерола затоплете прясното мляко и маслото, докато маслото се разтопи. Сместа не трябва да завира.

Изсипете топлото мляко с масло при сухите продукти. Добавете и яйцето. Замесете меко и еластично тесто. Може да отнеме 10-15 минути месене с миксер (куки за тесто). Поставете тестото в леко намазнена купа. Покрийте с кърпа или свежо фолио и оставете да втаса на стайна температура за около 2 часа до удвояване на обема си.

Докато тестото втасва, може да приготвите захарния сироп, с който да намажете готовите питки. След като тестото е втасало, претеглете и го разделете на 10-12 равни части. Разточете всяка на продълговат лист (правоъгълник). Намажете с шоколадовата плънка и поръсете с шам фъстък.

Завийте на руло по дължина. С помощта на остър нож разрежете през средата, като оставите единия край неотрязан. Усукайте на фитил с отрязаната част нагоре и оформете възелчета или гевречета. Пригответе си тава, като я застелете с хартия за печене. Подредете питките на разстояние една от друга. В тава по максимум 6 броя.

Покрийте с фолио и оставете да втасат за около 45-60 минути. Включете фурната да загрява на 180 С. Намажете втасалите питки с разбито яйце и печете за около 20-25 минути. След изпичане, извадете от фурната и оставете леко да изстинат, а след това намажете със захарния сироп и поръсете с натрошен шам фъстък. 

2

За захарния сироп

Сипете водата и захарта в съд и сложете на котлона да заврат. Нека сместа ври за около 3-4 минути и свалете от огъня. Оставете я да изстине напълно.

3

За плънката

Разтопете шоколада и маслото на водна баня. Добавете какаото, пудрата захар и ванилията и разбъркайте до еднородна смес. Отделно натрошете обеления шам фъстък.

4

Последвайте Елица Сърбева и нейния блог Cake and Pancake за още апетитни рецепти.

Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: