Торта с шамфъстък и малини

Блатове с шамфастък в съчетание с малиново кули с чийзкейк крем и маскарпоне. Изкушение с различни текстури.

10 парчета (/парченца)

По-сложно 90 Minutes

🌧️🌞 Дори и навън денят да е мрачен и студен, все може да се намери повод за усмивка и наслада. Парче торта, например 🍰. С шамфъстък и малини. Свежа както на вид заради нежното зелено на шамфъстъка, така и на вкус заради съчетанието на малиново кули с чийзкейк крем, маскарпоне крем и хрупкав крамбъл. Благодарности на Мина Ангелова от кулинарния блог Angellove's Cooking за идеята. Не пропускайте да си запазите рецептата. 💚🍰💗

Съставки

Съставки

за рецептата  Торта с шамфъстък и малини

За пастата от шамфъстък:

200 г шамфъстък
75 мл вода

За блатовете:

3 бр. яйца
80 г захар
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
60 г брашно
40 г шамфъстък (ситно смлян)
1 пак. бакпулвер Dr.Oetker
1 щипка сол
50 г шамфъстък (паста)
40 мл прясно мляко
50 г масло

За крамбъла от шамфъстък:

50 г шамфъстък (суров)
20 г захар
20 г брашно
20 г масло
20 г бял шоколад
1 с.л. олио

За чийзкейка:

300 г сирене крема
80 г захар
50 г шамфъстък (паста)
1 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
100 мл сметана
1 пак. желатин Dr.Oetker
30 мл вода (студена)

За малиновото кули:

350 г малини (пресни или замразени)
50 г захар
1 с.л. Густин - фино царевично нишесте Dr.Oetker
2 с.л. лимонов сок
1 пак. желатин Dr.Oetker
30 мл вода (студена)

За крема с шамфъстък:

500 г маскарпоне
80 г пудра захар
50 г шамфъстък (паста)
200 мл сметана
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
2 пак. желатин Dr.Oetker
40 мл вода (студена)

За ганаша с бял шоколад и шамфъстък:

150 мл сметана
150 г бял шоколад
50 г шамфъстък (паста)
50 г масло

За декориране:

100 г малини
20 г шамфъстък (суров и бланширан)
1 ч.л. пудра захар
1 малко розмарин (свежи връхчета )

preparation

Приготвяне

1

Пастата от шамфъстък

Почистете кафявата ципа от ядките, като кипнете вода в малък съд, добавите шамфъстъка и отстранете от котлона. Оставете да престои 1-2 минути и отцедете. Извадете бланширания шамфъстък върху чиста кухненска кърпа, разтъркайте внимателно и отстранете ципата от ядките. 

Смелете в блендер или кухненски робот почистения шамфъстък за 2-3 минути, или докато стане на каша.
Добавете 80 мл вода и продължете да обработваме за още 1 минута, до гладка паста.
Съхранявайте в херметически затворен съд в хладилника до 1 седмици или замразете до 3 месеца.

2

Блатовете

Загрейте предварително фурната до 180°С или 160°С с вентилатор. Покрийте дъното и стените на 2 форми с диаметър 18 см с хартия за печене. Разделете белтъците от жълтъците. В голяма купа разбийте белтъците с щипка сол на твърд сняг. Добавете постепенно захарта и продължете да разбивате до остри връхчета. В отделна купа разбийте жълтъците и ванилията до бял крем.

В малък съд смесете разтопеното масло, прясното мляко и пастата от шамфъстък и разбъркайте. Добавете млечната смес към разбитите жълтъци и разбивайте до пълното им смесване.

В купа пресейте сухите съставки, добавете ситно смления шамфъстък и разбъркайте. Добавете жълтъците към белтъците и разбъркайте с шпатула от долу нагоре, докато се смесят. Добавете на части сухите съставки, като продължавате да разбърквате с шпатула от долу нагоре до пълното им усвояване.
 

Разпределете сместа в подготвените форми за печене на две равни части.
Печете в предварително загрята до 180°С или 160°С с вентилатор фурна около 25 минути или до суха клечка.
Оставете изпечените блатове да се охладят за 5-6 минути във формите и обърнете върху решетка, докато се охладят
напълно. 

3

Крамбъл от шамфъстък

Загрейте предварително фурната до 160°С или 150°С с вентилатор. Застелете плитка тава с хартия за печене.
Покрийте дъното и стените на форма с диаметър 18 см с хартия за печене. Смелете ядките, брашното и захарта в купата на блендер или кухненски робот на едро. Добавете маслото и продължете да обработвате за кратко, колкото да се смесят. 

Разстелете тънък слой в подготвената тава и печете 5 минути в загрята до до 160°С или 150°С с вентилатор фурна, като разбърквате, за да не прегорят. Извадете от фурната и оставете да се охладят.

Разтопете белия шоколад и олиото на водна баня, добавете охладените ядки и разбъркайте.
Изсипете в подготвената форма, заравнете и оставете да стегнат.

4

Чийзкейк

Накиснете за 5-10 минути желатина в студена вода. Покрийте дъното на форма с подвижен борд и диаметър 16 см с хартия за печене. В голяма купа разбийте крем сиренето, захарта, пастата от шамфъстък, есенцията ванилия и млечната сметана до гладък крем с миксер на средна скорост.
Разтопете желатина на водна баня, като не позволявате да кипне. Добавете една супена лъжица от крема към разтопения желатин и разбъркайте, за да уеднаквите температурата.
Прибавете цялата желатинова смес към крема при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен, до пълното му усвояване. Прехвърлете сместа в подготвената форма, покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника да стяга.

5

Малиновото кули

Накиснете желатина в студената вода за 5-10 минути. Смесете захарта с царевичното нишесте и поръсете малините.
В тенджера кипнете озахарените малини и прясно изцедения сок от лимон. Оставете за 4-5 минути да къкрят на ниска степен, като разбъркваме, докато сместа започне да се сгъстява. Отстранете от котлона и оставете за 1 минута да се охладят. Добавете накиснатия във вода желатин и разбъркайте до пълното му разтваряне. Със свежо фолио покрийте повърхността на желето и оставете да се охлади за поне 2 часа в хладилника, или за 20-30 минути във фризера.

6

Крем с маскарпоне

Накиснете желатина за 5-10 минути в студена вода. В голяма купа разбийте маскарпонето, пудрата захар, пастата от шамфъстък, млечната сметана и есенцията ванилията до гладък крем с миксер на средна скорост. Разтворете на водна баня желатина, като внимаваме да не кипне. Добавете 1-2 с.л. от крема към разтопения желатин и разбъркайте, за да се уеднакви температурата. Прибавете желатиновата смес към крема, при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен до пълното му усвояване. Разпределете крема на 2 равни части в 2 големи поша с кръгъл накрайник.

7

Ганаш с бял шоколад и шамфъстък

Кипнете сметаната, отстранете от котлона и добавете шоколада и пастата от шамфъстък. Изчакайте 2-3 минути да се разтопи шоколада и разбъркваме до гладък крем. Добавете мекото масло и разбийте с пасатор с изтеглящи нагоре движения. Покрийте плътно по повърхността със свежо фолио и оставете да се охлади за поне 6 часа в хладилника.
Непосредствено преди сглобяване на тортата, разбийте с миксер до пухкав крем и прехвърлете в голям пош с кръгъл накрайник.

8

Сглобяване на тортата

Поставете първия блат върху поднос или тортена чиния. Фиксирайте с регулируем ринг и покриваме стените на ринга с ацетатна лента или хартия за печене. Нанесете тънък слой от първата половина крем и заравнете. Освободете чийзкейка, като прекарате остър тънък нож между чийзкейка и стените на ринга и поставете по средата на покрития с крем блат.

Нанесете отстрани крем с помощта на поша, очертайте борд с около 2 см ширина от крема по външния ръб на
блата и запълнете с половината от малиновото кули. Нанесете останалата част от първата половина на крема и заравнете. Поставете отгоре крамбъла от шамфъстък  и нанесете плътен слой от втората половина от крема.
Очертайте отново с помощта на поша борд с ширина около 2 см от крема по външния ръб на блата и запълнете с втората половина от малиновото кули. 

Покрийте с останалия крем и заравнете. Поставете отгоре втория блат, с дъното нагоре, покрийте със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга за поне 6 часа, или за през нощта.
 

Освободете готовата торта от ринга и ацетатната лента и покрийте от всички страни с разбития до пухкав крем ганаш с помощта на поша.
Измажете равномерно от всички страни тортата с помощта на палетен или широк кухненски нож и оставете в хладилника за 20-ина минути да стегне глазурата. Украсете със свежи малини, шамфъстък и свежи връхчета розмарин и поръсете леко през цедка с пудра захар.

Последвайте Мина Ангелова от кулинарния блог Angellove's Cooking за още оригинални и вкусни десерти. Десерти с невероятно въображение може да откриете и в профилите на Мина в Instagram и Facebook

Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: