🌧️🌞 Дори и навън денят да е мрачен и студен, все може да се намери повод за усмивка и наслада. Парче торта, например 🍰. С шамфъстък и малини. Свежа както на вид заради нежното зелено на шамфъстъка, така и на вкус заради съчетанието на малиново кули с чийзкейк крем, маскарпоне крем и хрупкав крамбъл. Благодарности на Мина Ангелова от кулинарния блог Angellove's Cooking за идеята. Не пропускайте да си запазите рецептата. 💚🍰💗
за рецептата Торта с шамфъстък и малини
200 г | шамфъстък |
75 мл | вода |
3 бр. | яйца |
80 г | захар |
2 ч.л. | есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл |
60 г | брашно |
40 г | шамфъстък (ситно смлян) |
1 пак. | бакпулвер Dr.Oetker |
1 щипка | сол |
50 г | шамфъстък (паста) |
40 мл | прясно мляко |
50 г | масло |
50 г | шамфъстък (суров) |
20 г | захар |
20 г | брашно |
20 г | масло |
20 г | бял шоколад |
1 с.л. | олио |
300 г | сирене крема |
80 г | захар |
50 г | шамфъстък (паста) |
1 ч.л. | есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл |
100 мл | сметана |
1 пак. | желатин Dr.Oetker |
30 мл | вода (студена) |
350 г | малини (пресни или замразени) |
50 г | захар |
1 с.л. | Густин - фино царевично нишесте Dr.Oetker |
2 с.л. | лимонов сок |
1 пак. | желатин Dr.Oetker |
30 мл | вода (студена) |
500 г | маскарпоне |
80 г | пудра захар |
50 г | шамфъстък (паста) |
200 мл | сметана |
2 ч.л. | есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл |
2 пак. | желатин Dr.Oetker |
40 мл | вода (студена) |
150 мл | сметана |
150 г | бял шоколад |
50 г | шамфъстък (паста) |
50 г | масло |
100 г | малини |
20 г | шамфъстък (суров и бланширан) |
1 ч.л. | пудра захар |
1 малко | розмарин (свежи връхчета ) |
Почистете кафявата ципа от ядките, като кипнете вода в малък съд, добавите шамфъстъка и отстранете от котлона. Оставете да престои 1-2 минути и отцедете. Извадете бланширания шамфъстък върху чиста кухненска кърпа, разтъркайте внимателно и отстранете ципата от ядките.
Смелете в блендер или кухненски робот почистения шамфъстък за 2-3 минути, или докато стане на каша.
Добавете 80 мл вода и продължете да обработваме за още 1 минута, до гладка паста.
Съхранявайте в херметически затворен съд в хладилника до 1 седмици или замразете до 3 месеца.
Загрейте предварително фурната до 180°С или 160°С с вентилатор. Покрийте дъното и стените на 2 форми с диаметър 18 см с хартия за печене. Разделете белтъците от жълтъците. В голяма купа разбийте белтъците с щипка сол на твърд сняг. Добавете постепенно захарта и продължете да разбивате до остри връхчета. В отделна купа разбийте жълтъците и ванилията до бял крем.
В малък съд смесете разтопеното масло, прясното мляко и пастата от шамфъстък и разбъркайте. Добавете млечната смес към разбитите жълтъци и разбивайте до пълното им смесване.
В купа пресейте сухите съставки, добавете ситно смления шамфъстък и разбъркайте. Добавете жълтъците към белтъците и разбъркайте с шпатула от долу нагоре, докато се смесят. Добавете на части сухите съставки, като продължавате да разбърквате с шпатула от долу нагоре до пълното им усвояване.
Разпределете сместа в подготвените форми за печене на две равни части.
Печете в предварително загрята до 180°С или 160°С с вентилатор фурна около 25 минути или до суха клечка.
Оставете изпечените блатове да се охладят за 5-6 минути във формите и обърнете върху решетка, докато се охладят
напълно.
Загрейте предварително фурната до 160°С или 150°С с вентилатор. Застелете плитка тава с хартия за печене.
Покрийте дъното и стените на форма с диаметър 18 см с хартия за печене. Смелете ядките, брашното и захарта в купата на блендер или кухненски робот на едро. Добавете маслото и продължете да обработвате за кратко, колкото да се смесят.
Разстелете тънък слой в подготвената тава и печете 5 минути в загрята до до 160°С или 150°С с вентилатор фурна, като разбърквате, за да не прегорят. Извадете от фурната и оставете да се охладят.
Разтопете белия шоколад и олиото на водна баня, добавете охладените ядки и разбъркайте.
Изсипете в подготвената форма, заравнете и оставете да стегнат.
Накиснете за 5-10 минути желатина в студена вода. Покрийте дъното на форма с подвижен борд и диаметър 16 см с хартия за печене. В голяма купа разбийте крем сиренето, захарта, пастата от шамфъстък, есенцията ванилия и млечната сметана до гладък крем с миксер на средна скорост.
Разтопете желатина на водна баня, като не позволявате да кипне. Добавете една супена лъжица от крема към разтопения желатин и разбъркайте, за да уеднаквите температурата.
Прибавете цялата желатинова смес към крема при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен, до пълното му усвояване. Прехвърлете сместа в подготвената форма, покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника да стяга.
Накиснете желатина в студената вода за 5-10 минути. Смесете захарта с царевичното нишесте и поръсете малините.
В тенджера кипнете озахарените малини и прясно изцедения сок от лимон. Оставете за 4-5 минути да къкрят на ниска степен, като разбъркваме, докато сместа започне да се сгъстява. Отстранете от котлона и оставете за 1 минута да се охладят. Добавете накиснатия във вода желатин и разбъркайте до пълното му разтваряне. Със свежо фолио покрийте повърхността на желето и оставете да се охлади за поне 2 часа в хладилника, или за 20-30 минути във фризера.
Накиснете желатина за 5-10 минути в студена вода. В голяма купа разбийте маскарпонето, пудрата захар, пастата от шамфъстък, млечната сметана и есенцията ванилията до гладък крем с миксер на средна скорост. Разтворете на водна баня желатина, като внимаваме да не кипне. Добавете 1-2 с.л. от крема към разтопения желатин и разбъркайте, за да се уеднакви температурата. Прибавете желатиновата смес към крема, при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен до пълното му усвояване. Разпределете крема на 2 равни части в 2 големи поша с кръгъл накрайник.
Кипнете сметаната, отстранете от котлона и добавете шоколада и пастата от шамфъстък. Изчакайте 2-3 минути да се разтопи шоколада и разбъркваме до гладък крем. Добавете мекото масло и разбийте с пасатор с изтеглящи нагоре движения. Покрийте плътно по повърхността със свежо фолио и оставете да се охлади за поне 6 часа в хладилника.
Непосредствено преди сглобяване на тортата, разбийте с миксер до пухкав крем и прехвърлете в голям пош с кръгъл накрайник.
Поставете първия блат върху поднос или тортена чиния. Фиксирайте с регулируем ринг и покриваме стените на ринга с ацетатна лента или хартия за печене. Нанесете тънък слой от първата половина крем и заравнете. Освободете чийзкейка, като прекарате остър тънък нож между чийзкейка и стените на ринга и поставете по средата на покрития с крем блат.
Нанесете отстрани крем с помощта на поша, очертайте борд с около 2 см ширина от крема по външния ръб на
блата и запълнете с половината от малиновото кули. Нанесете останалата част от първата половина на крема и заравнете. Поставете отгоре крамбъла от шамфъстък и нанесете плътен слой от втората половина от крема.
Очертайте отново с помощта на поша борд с ширина около 2 см от крема по външния ръб на блата и запълнете с втората половина от малиновото кули.
Покрийте с останалия крем и заравнете. Поставете отгоре втория блат, с дъното нагоре, покрийте със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга за поне 6 часа, или за през нощта.
Освободете готовата торта от ринга и ацетатната лента и покрийте от всички страни с разбития до пухкав крем ганаш с помощта на поша.
Измажете равномерно от всички страни тортата с помощта на палетен или широк кухненски нож и оставете в хладилника за 20-ина минути да стегне глазурата. Украсете със свежи малини, шамфъстък и свежи връхчета розмарин и поръсете леко през цедка с пудра захар.
Последвайте Мина Ангелова от кулинарния блог Angellove's Cooking за още оригинални и вкусни десерти. Десерти с невероятно въображение може да откриете и в профилите на Мина в Instagram и Facebook.
Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.
Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт.
Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.
Да
Отричам
За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.
Да
Отричам
В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: