Flag

Торта с шамфъстък и малини

10 парчета (/парченца)
Сложнa
90
Блатове с шамфастък в съчетание с малиново кули с чийзкейк крем и маскарпоне. Изкушение с различни текстури.
🌧️🌞 Дори и навън денят да е мрачен и студен, все може да се намери повод за усмивка и наслада. Парче торта, например 🍰. С шамфъстък и малини. Свежа както на вид заради нежното зелено на шамфъстъка, така и на вкус заради съчетанието на малиново кули с чийзкейк крем, маскарпоне крем и хрупкав кр...
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За пастата от шамфъстък
200 гшамфъстък
75 млвода
За блатовете
3 бр.яйца
80 гзахар
2 ч.л.есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
60 гбрашно
40 гшамфъстък (ситно смлян)
1 пак.бакпулвер Dr.Oetker
1 щипкасол
50 гшамфъстък (паста)
40 млпрясно мляко
50 гмасло
За крамбъла от шамфъстък
50 гшамфъстък (суров)
20 гзахар
20 гбрашно
20 гмасло
20 гбял шоколад
1 с.л.олио
За чийзкейка
300 гсирене крема
80 гзахар
50 гшамфъстък (паста)
1 ч.л.есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
100 млсметана
1 пак.желатин Dr.Oetker
30 млвода (студена)
За малиновото кули
350 гмалини (пресни или замразени)
50 гзахар
1 с.л.Густин - фино царевично нишесте Dr.Oetker
2 с.л.лимонов сок
1 пак.желатин Dr.Oetker
30 млвода (студена)
За крема с шамфъстък
500 гмаскарпоне
80 гпудра захар
50 гшамфъстък (паста)
200 млсметана
2 ч.л.есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
2 пак.желатин Dr.Oetker
40 млвода (студена)
За ганаша с бял шоколад и шамфъстък
150 млсметана
150 гбял шоколад
50 гшамфъстък (паста)
50 гмасло
За декориране
100 гмалини
20 гшамфъстък (суров и бланширан)
1 ч.л.пудра захар
1 малкорозмарин (свежи връхчета )
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
Picture - бакпулвер Dr.Oetker
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
Picture - желатин Dr.Oetker
Picture - желатин Dr.Oetker
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
Picture - желатин Dr.Oetker
1

Пастата от шамфъстък

Почистете кафявата ципа от ядките, като кипнете вода в малък съд, добавите шамфъстъка и отстранете от котлона. Оставете да престои 1-2 минути и отцедете. Извадете бланширания шамфъстък върху чиста кухненска кърпа, разтъркайте внимателно и отстранете ципата от ядките. 


Смелете в блендер или кухненски робот почистения шамфъстък за 2-3 минути, или докато стане на каша.
Добавете 80 мл вода и продължете да обработваме за още 1 минута, до гладка паста.
Съхранявайте в херметически затворен съд в хладилника до 1 седмици или замразете до 3 месеца.

2

Блатовете

Загрейте предварително фурната до 180°С или 160°С с вентилатор. Покрийте дъното и стените на 2 форми с диаметър 18 см с хартия за печене. Разделете белтъците от жълтъците. В голяма купа разбийте белтъците с щипка сол на твърд сняг. Добавете постепенно захарта и продължете да разбивате до остри връхчета. В отделна купа разбийте жълтъците и ванилията до бял крем.


В малък съд смесете разтопеното масло, прясното мляко и пастата от шамфъстък и разбъркайте. Добавете млечната смес към разбитите жълтъци и разбивайте до пълното им смесване.


В купа пресейте сухите съставки, добавете ситно смления шамфъстък и разбъркайте. Добавете жълтъците към белтъците и разбъркайте с шпатула от долу нагоре, докато се смесят. Добавете на части сухите съставки, като продължавате да разбърквате с шпатула от долу нагоре до пълното им усвояване.
 


Разпределете сместа в подготвените форми за печене на две равни части.
Печете в предварително загрята до 180°С или 160°С с вентилатор фурна около 25 минути или до суха клечка.
Оставете изпечените блатове да се охладят за 5-6 минути във формите и обърнете върху решетка, докато се охладят
напълно. 

3

Крамбъл от шамфъстък

Загрейте предварително фурната до 160°С или 150°С с вентилатор. Застелете плитка тава с хартия за печене.
Покрийте дъното и стените на форма с диаметър 18 см с хартия за печене. Смелете ядките, брашното и захарта в купата на блендер или кухненски робот на едро. Добавете маслото и продължете да обработвате за кратко, колкото да се смесят. 


Разстелете тънък слой в подготвената тава и печете 5 минути в загрята до до 160°С или 150°С с вентилатор фурна, като разбърквате, за да не прегорят. Извадете от фурната и оставете да се охладят.


Разтопете белия шоколад и олиото на водна баня, добавете охладените ядки и разбъркайте.
Изсипете в подготвената форма, заравнете и оставете да стегнат.

4

Чийзкейк

Накиснете за 5-10 минути желатина в студена вода. Покрийте дъното на форма с подвижен борд и диаметър 16 см с хартия за печене. В голяма купа разбийте крем сиренето, захарта, пастата от шамфъстък, есенцията ванилия и млечната сметана до гладък крем с миксер на средна скорост.
Разтопете желатина на водна баня, като не позволявате да кипне. Добавете една супена лъжица от крема към разтопения желатин и разбъркайте, за да уеднаквите температурата.
Прибавете цялата желатинова смес към крема при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен, до пълното му усвояване. Прехвърлете сместа в подготвената форма, покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника да стяга.

5

Малиновото кули

Накиснете желатина в студената вода за 5-10 минути. Смесете захарта с царевичното нишесте и поръсете малините.
В тенджера кипнете озахарените малини и прясно изцедения сок от лимон. Оставете за 4-5 минути да къкрят на ниска степен, като разбъркваме, докато сместа започне да се сгъстява. Отстранете от котлона и оставете за 1 минута да се охладят. Добавете накиснатия във вода желатин и разбъркайте до пълното му разтваряне. Със свежо фолио покрийте повърхността на желето и оставете да се охлади за поне 2 часа в хладилника, или за 20-30 минути във фризера.

6

Крем с маскарпоне

Накиснете желатина за 5-10 минути в студена вода. В голяма купа разбийте маскарпонето, пудрата захар, пастата от шамфъстък, млечната сметана и есенцията ванилията до гладък крем с миксер на средна скорост. Разтворете на водна баня желатина, като внимаваме да не кипне. Добавете 1-2 с.л. от крема към разтопения желатин и разбъркайте, за да се уеднакви температурата. Прибавете желатиновата смес към крема, при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен до пълното му усвояване. Разпределете крема на 2 равни части в 2 големи поша с кръгъл накрайник.

7

Ганаш с бял шоколад и шамфъстък

Кипнете сметаната, отстранете от котлона и добавете шоколада и пастата от шамфъстък. Изчакайте 2-3 минути да се разтопи шоколада и разбъркваме до гладък крем. Добавете мекото масло и разбийте с пасатор с изтеглящи нагоре движения. Покрийте плътно по повърхността със свежо фолио и оставете да се охлади за поне 6 часа в хладилника.
Непосредствено преди сглобяване на тортата, разбийте с миксер до пухкав крем и прехвърлете в голям пош с кръгъл накрайник.

8

Сглобяване на тортата

Поставете първия блат върху поднос или тортена чиния. Фиксирайте с регулируем ринг и покриваме стените на ринга с ацетатна лента или хартия за печене. Нанесете тънък слой от първата половина крем и заравнете. Освободете чийзкейка, като прекарате остър тънък нож между чийзкейка и стените на ринга и поставете по средата на покрития с крем блат.


Нанесете отстрани крем с помощта на поша, очертайте борд с около 2 см ширина от крема по външния ръб на
блата и запълнете с половината от малиновото кули. Нанесете останалата част от първата половина на крема и заравнете. Поставете отгоре крамбъла от шамфъстък  и нанесете плътен слой от втората половина от крема.
Очертайте отново с помощта на поша борд с ширина около 2 см от крема по външния ръб на блата и запълнете с втората половина от малиновото кули. 


Покрийте с останалия крем и заравнете. Поставете отгоре втория блат, с дъното нагоре, покрийте със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга за поне 6 часа, или за през нощта.
 


Освободете готовата торта от ринга и ацетатната лента и покрийте от всички страни с разбития до пухкав крем ганаш с помощта на поша.
Измажете равномерно от всички страни тортата с помощта на палетен или широк кухненски нож и оставете в хладилника за 20-ина минути да стегне глазурата. Украсете със свежи малини, шамфъстък и свежи връхчета розмарин и поръсете леко през цедка с пудра захар.


Последвайте Мина Ангелова от кулинарния блог Angellove's Cooking за още оригинални и вкусни десерти. Десерти с невероятно въображение може да откриете и в профилите на Мина в Instagram и Facebook