Торта с лимоново-меден крем, мак и малини

Тази рецепта споделя с нас Луиз от кулинарния блог Salted Lemons. За още интересни рецепти може да я последвате във Facebook и Instagram.

12 парчета (/парченца)

Необходим някакъв опит 0 Minutes

Съставки

Съставки

за рецептата  Торта с лимоново-меден крем, мак и малини

За блатовете:

100 мл олио
180 г кисело мляко пълномаслено
3 бр. яйца размер М
130 г захар
1 пак. бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
170 г брашно
5 г бакпулвер Dr.Oetker
5 г сода бикарбонат Dr.Oetker
1 щипка сол
2 бр. лимонова кора настъргана, от 2 лимона
30 г макови семена

За лимоновия крем:

2 бр. яйца
1 бр. жълтъци
100 мл лимонов сок
1 бр. лимонова кора настъргана, от 1 лимон (опция)
120 г мед
80 г масло на кубчета (12)

За крема за пълнеж и измазване:

1 пак. Специален пудинг за бисквитена торта ванилия
500 мл прясно мляко
50 г захар
150 г масло на стайна температура
2 с.л. захар
300 г сирене крема на стайна температура
1 с.л. макови семена (опция)

За декорация:

200 г малини
1 бр. лимон нарязан на тънки резени
1 малко мед за поръсване при сервиране

preparation

Приготвяне

Приготвяне на тестото

Смесете олиото, киселото мляко, яйцата и захарта в купа. Разбъркайте с телена бъркалка, докато всичко се смеси. Смесете брашното, бакпулвера, содата, солта, лимоновата кора и маковите семена, разбъркайте и добавете към течните съставки. Объркайте с шпатула, докато всичко се смеси.  Разделете сместа в три 18 см форми, намазани с масло и дъната постлани с хартия за печене. 

Печете на 170 С за 15 мин. Можете да използвате и 1 дълбока форма, но тогава времето за печене ще бъде минимум 45 мин. Проверявайте за готовност с дървено шишче - то трябва да излезе чисто. Извадете блатовете от формите, отстранете хартията и поставете върху решетка, за да изстинат. Ако сте използвали една форма за печене, изстудете блата за няколко часа в хладилник, преди да го нарежете. 

Приготвяне на лимоновия крем

В касерола смесете яйцата, жълтъците, лимоновия сок, кората (ако слагате) и меда. Разбъркайте до хомогенност. Добавете нарязаното масло и сложете съда на котлона. Разбърквайте, докато маслото се разтопи. Гответе, като разбърквате със силиконова шпатула, докато кремът се сгъсти (около 6-8 мин). Дръпнете от котлона и пресипете в студен съд. Имайте предвид, че лимоновият крем ще продължи да се сгъстява, докато изстива. Охладете напълно, преди да сглобявате тортата. 

Приготвяне на крема за пълнежа и измазване

Пригответе пудинга по указанията на опаковката, но с половината мляко и захар. Оставете да се охлади. Преди да го смесите с останалите компоненти го разбъркайте добре, за да го омекотите. 

Разбийте с миксер мекото масло и захарта за 3-4 мин, докато стане пухкаво. Започнете да добавяте по малко от разбърканото крем сирене и от  пудинга, като ги редувате и не спирате миксера. Когато свършите продуктите, трябва да получите пълна купа с лек, пухкав крем. 

Разделете сместа на три части. Едната част поставете в пош, с нея ще направите бордове между блатовете. Добавете маковите семена в другата част, ако ще слагате, и разбъркайте, за да се разпределят равномерно - това е кремът за измазване на тортата. 

Сглобяване на тортата

Поставете първия блат върху поставка за торта, нанесете слой млечен крем и направете борд от крема в поша. Напълнете средата с лимонов крем и подредете отгоре шепа малини. Поставете втория блат и повторете същото. Завършете с третия блат. Ако ви е останал крем в поша, изтискайте го върху тортата и измажете отгоре и отстрани на тънък слой, за да фиксирате трохите. 


Приберете тортата в хладилник за 20 мин. След това я измажете внимателно с крема с маковите семена - отгоре и отстрани. Приберете в хладилник за поне 6 часа.

Декорирайте преди поднасяне с лимоновите резени и още малини. Тъй като тортата не е много сладка, при поднасяне можете да полеете с още течен мед за допълнителна сладост и аромат. 

Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: