за рецептата Торта с лимоново-меден крем, мак и малини
100 мл | олио |
180 г | кисело мляко пълномаслено |
3 бр. | яйца размер М |
130 г | захар |
1 пак. | бурбонска ванилова захар Dr.Oetker |
170 г | брашно |
5 г | бакпулвер Dr.Oetker |
5 г | сода бикарбонат Dr.Oetker |
1 щипка | сол |
2 бр. | лимонова кора настъргана, от 2 лимона |
30 г | макови семена |
2 бр. | яйца |
1 бр. | жълтъци |
100 мл | лимонов сок |
1 бр. | лимонова кора настъргана, от 1 лимон (опция) |
120 г | мед |
80 г | масло на кубчета (12) |
1 пак. | Специален пудинг за бисквитена торта ванилия |
500 мл | прясно мляко |
50 г | захар |
150 г | масло на стайна температура |
2 с.л. | захар |
300 г | сирене крема на стайна температура |
1 с.л. | макови семена (опция) |
200 г | малини |
1 бр. | лимон нарязан на тънки резени |
1 малко | мед за поръсване при сервиране |
Смесете олиото, киселото мляко, яйцата и захарта в купа. Разбъркайте с телена бъркалка, докато всичко се смеси. Смесете брашното, бакпулвера, содата, солта, лимоновата кора и маковите семена, разбъркайте и добавете към течните съставки. Объркайте с шпатула, докато всичко се смеси. Разделете сместа в три 18 см форми, намазани с масло и дъната постлани с хартия за печене.
Печете на 170 С за 15 мин. Можете да използвате и 1 дълбока форма, но тогава времето за печене ще бъде минимум 45 мин. Проверявайте за готовност с дървено шишче - то трябва да излезе чисто. Извадете блатовете от формите, отстранете хартията и поставете върху решетка, за да изстинат. Ако сте използвали една форма за печене, изстудете блата за няколко часа в хладилник, преди да го нарежете.
В касерола смесете яйцата, жълтъците, лимоновия сок, кората (ако слагате) и меда. Разбъркайте до хомогенност. Добавете нарязаното масло и сложете съда на котлона. Разбърквайте, докато маслото се разтопи. Гответе, като разбърквате със силиконова шпатула, докато кремът се сгъсти (около 6-8 мин). Дръпнете от котлона и пресипете в студен съд. Имайте предвид, че лимоновият крем ще продължи да се сгъстява, докато изстива. Охладете напълно, преди да сглобявате тортата.
Пригответе пудинга по указанията на опаковката, но с половината мляко и захар. Оставете да се охлади. Преди да го смесите с останалите компоненти го разбъркайте добре, за да го омекотите.
Разбийте с миксер мекото масло и захарта за 3-4 мин, докато стане пухкаво. Започнете да добавяте по малко от разбърканото крем сирене и от пудинга, като ги редувате и не спирате миксера. Когато свършите продуктите, трябва да получите пълна купа с лек, пухкав крем.
Разделете сместа на три части. Едната част поставете в пош, с нея ще направите бордове между блатовете. Добавете маковите семена в другата част, ако ще слагате, и разбъркайте, за да се разпределят равномерно - това е кремът за измазване на тортата.
Поставете първия блат върху поставка за торта, нанесете слой млечен крем и направете борд от крема в поша. Напълнете средата с лимонов крем и подредете отгоре шепа малини. Поставете втория блат и повторете същото. Завършете с третия блат. Ако ви е останал крем в поша, изтискайте го върху тортата и измажете отгоре и отстрани на тънък слой, за да фиксирате трохите.
Приберете тортата в хладилник за 20 мин. След това я измажете внимателно с крема с маковите семена - отгоре и отстрани. Приберете в хладилник за поне 6 часа.
Декорирайте преди поднасяне с лимоновите резени и още малини. Тъй като тортата не е много сладка, при поднасяне можете да полеете с още течен мед за допълнителна сладост и аромат.
Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.
Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт.
Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.
Да
Отричам
За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.
Да
Отричам
В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: