за рецептата Сплетен козунак с възли
200 мл | прясно мляко |
75 г | краве масло |
100 г | захар (на бучки) |
500 г | пшенично брашно |
1 пак. | суха мая Dr.Oetker |
60 г | захар |
1 пак. | ванилена захар Dr.Oetker |
3 г | сол (щипка) |
1 бр. | яйца |
50 г | бадеми (филиран) |
2 с.л. | прясно мляко |
Затоплете млякото и разтопете маслото в него. Натрошете бучките захар на по-ситни парченца като ги поставите в здрава торбичка и минете няколко пъти върху тях с точилка.
В купа пресейте брашното и разбъркайте сухата мая в него. Добавете останалите продукти и топлото мляко без бучките захар и разбийте с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.
Върху леко набрашнена повърхност замесете бучките захар във вече втасалото тестото. Разделете на 4 еднакви топки. От тях оформете 4 рула с дължина около 40 см като внимавате бучките захар да останат в тестото. Поставете рулата на кръст (както е показано на Фиг.1).
Започнете сплитането като поставете всяко руло върху всяко следващо руло по часовниковата стрелка. (Фиг.2)
След като първото сплитане, сменете посоката. Всяко руло да мине отгоре на съседното руло, но обратно на часовниковата стрелка. След второто сплитане отново сменете посоката. Накрая подпъхнете краищата под козунака.
Застелете тава за печене с хартия за печене и внимателно пренесете козунака. Ако бучките захар са излези от тестото при сплитането, ги притиснете отново в него. (Фиг.3). Оставете отново да втаса за 30 мин на топло, докато видимо увеличи обема си.
Намажете тестото с мляко и печете в долната половина на предварително загрята фурна около 30 минути на горен и долен нагревател на 170°C или на горещ въздух на 150°C.
След изпичане извадете козунака заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охлади.
Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.
Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт.
Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.
Да
Отричам
За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.
Да
Отричам
В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: