“Бисквитки” на уебсайта на Dr.Oetker

Този уеб сайт поставя "бисквитки" на вашите компютърни устройства, за да подобри работата на сайта и да помогне на нас и нашите партньори да разберем как използвате нашия сайт. По-нататъшното използване на този сайт (чрез кликване, навигация, превъртане) или премахване на тoва съобщение за "бисквитки" се счита за съгласие за прилагането и използването на "бисквитки". За повече информация относно "бисквитките" и как да ги изтриете, моля запознайте се с нашата политика за поверителност.

Сплетен козунак с възли

Плетен козунак с бадеми и бучки захар

15 - 20 парчета (/парченца)

40 Minutes

Съставки

Съставки

за рецептата  Сплетен козунак с възли

Тесто със суха мая за печене:

200 мл прясно мляко
75 г масло
100 г захар (на бучки)
500 г пшеничено брашно
1 пак. суха мая Dr.Oetker
60 г захар
1 пак. ванилена захар Dr.Oetker
3 г сол (щипка)
1 бр. яйца
50 г филирани бадеми

За намазване:

2 с.л. прясно мляко

preparation

Приготвяне

1

Предварителна подготовка

Затоплете млякото и разтопете маслото в него. Натрошете бучките захар на по-ситни парченца като ги поставите в здрава торбичка и минете няколко пъти върху тях с точилка.

2

Тесто със суха мая за печене

В купа пресейте брашното и разбъркайте сухата мая в него. Добавете останалите продукти и топлото мляко без бучките захар и разбийте с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.

Върху леко набрашнена повърхност замесете бучките захар във вече втасалото тестото. Разделете на 4 еднакви топки. От тях оформете 4 рула с дължина около 40 см като внимавате бучките захар да останат в тестото. Поставете рулата на кръст (както е показано на Фиг.1).

Започнете сплитането като поставете всяко руло върху всяко следващо руло по часовниковата стрелка. (Фиг.2)

След като първото сплитане, сменете посоката. Всяко руло да мине отгоре на съседното руло, но обратно на часовниковата стрелка. След второто сплитане отново сменете посоката. Накрая подпъхнете краищата под козунака.

Застелете тава за печене с хартия за печене и внимателно пренесете козунака. Ако бучките захар са излези от тестото при сплитането, ги притиснете отново в него. (Фиг.3). Оставете отново да втаса за 30 мин на топло, докато видимо увеличи обема си.

Намажете тестото с мляко и печете в долната половина на предварително загрята фурна около 30 минути на горен и долен нагревател на 170°C или на горещ въздух на 150°C.

3

След изпичане извадете козунака заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охлади.

Използвани продукти на Dr.Oetker

кликнете на продукта за повече информация