Qatayef – наричан още katayef или atayef – е много популярен арабски сладкиш, който се сервира като десерт за Рамадан и други празници (заедно с кунафа). Технически това е тесто, от което се приготвят кнедли или палачинки. Процесът на приготвяне на тези мини палачинки с пълнеж е супер прост – дори не е нужно да обръщате палачинките.
за рецептата Qatayef Asafiri с пудинг, шамфъстък и мед
125 г | брашно |
40 г | грис |
2 с.л. | мед |
0,25 ч.л. | сол |
0,5 ч.л. | суха мая Dr.Oetker |
0,5 ч.л. | бакпулвер Dr.Oetker |
0,25 ч.л. | сода бикарбонат Dr.Oetker |
0,25 ч.л. | вода вода от портокалов цвят или розова вода (по избор) |
320 мл | вода (хладка) |
1 пак. | Специален пудинг за бисквитена торта ванилия |
800 мл | прясно мляко |
50 г | масло |
50 г | шамфъстък смлени непечени, несолени ядки |
1 малко | мед |
Изсипете 320 мл хладка вода в блендер или кухненски робот. Добавете всички останали съставки за тестото и смесете до гладка консистенция. Тестото трябва да е подобно на гъста сметана. Оставете го настрана да почине за 15 минути.
Сварете пудинга в 800 мл прясно мляко. Когато изстине леко, прибавете маслото и разбъркайте, докато се усвои от крема. Поставете фолио по повърхността на крема и го охладете до готовност за употреба.
Поставете незалепващ тиган на котлона на среден огън, докато се загрее.
Разбъркайте тестото, за да се уверите, че е гладко. След това изсипете върху тигана отделни части тесто с диаметър около 8 сантиметра. Гответе палачинките, докато цялата повърхност се покрие с малки мехурчета и центърът загуби блясъка си - около 30 до 45 секунди.
Qatayef се готвят само от едната страна, която трябва след готовност да е равномерно златиста, а горната част - покрита с малки мехурчета. Ако палачинките покафенеят твърде бързо — или неравномерно — отдолу, преди тестото да загуби блясъка си отгоре, намалете котлона. Прехвърлете готовите палачинки в голяма тава, покрита с кухненска хартия
Сгънете всяка палачинка до малко повече от половината от вътрешната страна, която не е готвена. С пръсти притиснете краищата, за да залепите двата края. С помощта на чаена лъжичка или със сладкарски пош напълнете всяка палачинка с крем, след което поръсете със смлените шамфъстъци върху крема. Подредете напълнените палачинки в чиния за сервиране.
Преди сервиране гарнирайте щедро с Истински мед. Поднесете от меда с всяка порция, за да може всеки да добави още колкото желае. Насладете се!
Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.
Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт.
Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.
Да
Отричам
За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.
Да
Отричам
В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: