Орехова торта с круши

Тази есенна десертна красота се състои от шоколадов и орехов млечен крем, обгърнат с пълнеж от свежи круши

10 - 12 парчета (/парченца)

Medium 60 Minutes

Съставки

Съставки

за рецептата  Орехова торта с круши

За шоколадовия блат:

3 бр. яйца
90 г захар
60 г брашно (бяло)
30 г какао Dr.Oetker
1 щипка сол

За ореховия блат:

5 бр. белтъка
100 г захар
200 г орехи (смлени, нарязани на ситно и печени)
1 ч.л. Екстракт Бурбонска ванилия 30 ml
60 г брашно (бяло)

За първия крем:

5 бр. жълтъци
200 г захар
200 г краве масло

За втория крем:

1 л прясно мляко
1 пак. Специален пудинг за бисквитена торта ванилия

За пълнежа:

2 бр. круши (по-големи и нарязани на кубчета)
2 с.л. захар
1 пак. желатин Dr.Oetker
1 щипка лимонена киселина Dr.Oetker

За захаросаните круши:

3 - 4 бр. круши
200 г захар
1 - 2 ч.л. Червена хранителна боя (течна) 30 ml

preparation

Приготвяне

1

За шоколадовия блат

Разделете жълтъците от белтъците. С миксера разбийте жълтъците заедно със захарта до побеляване. В друга купа разбийте белтъците с щипка сол и оставете настрана. Пресейте брашното заедно с какаото и започнете да ги прибавяте с разбъркване към жълтъците. Разбийте внимателно.

С помощта на шпатула смесете жълтъците и белтъците внимателно, за да запазите въздушността им. Печете в предварително покрита с хартия за печене тортена форма с диаметър 20 см на 180 градуса без вентилатор около 30 минути до суха клечка.

2

За ореховия блат

През това време смелете орехите на дребни трохи с помощта на блендер. Разбийте белтъците на сняг, добавяйте постепенно от захарта до пълното ѝ разтваряне. Накрая прибавете с помощта на шпатула орехите и след това брашното.

Разбъркайте до хомогенна смес и изпечете блата на 180 градуса без вентилатор за около 25 минути, нека се охлади напълно и го нарежете на 3 части, след което го оставете да престои в хладилник.

3

За първия крем

Разбийте жълтъците заедно със захарта до побеляване с миксер. На котлона загрейте вода и сложете жълтъците на слаб огън на водна баня, като бъркате непрекъснато за около 5-10 минути. Свалете от огъня и охладете. След като изстинат напълно, прибавете маслото, което е на стайна температура, и разбъркайте.

4

За втория крем

Сложете на котлона прясното мляко със захарта и изсипете пудинга за бисквитена торта вътре. Бъркайте непрекъснато с телена бъркалка, докато сместа стане гъста. Охладете добре. Смесете двата крема заедно и разбъркайте с миксер.

5

За пълнежа

Почистете и обелете крушите, поръсете ги със захарта, лимонената киселина и ги сложете на котлона. Разтворете желатина с 6 с.л. вода и го изсипете към крушите. Разбъркайте и изключете уреда. Целта да добавите желатина и лимонената киселина е да не почернеят крушите и да запазят формата си.

6

Сглобяване на тортата

Сложете ореховия блат, след това крем, след което крушите, след това какаовия блат, пак крем, ред круши, ореховия блат, докато сглобите тортата. Покрийте с останалата част от крема и оставете в хладилник да отлежи. Отгоре декорирайте със захаросаните и оцветени круши.

7

Декорация

Декорацията е добре да я направите 1-2 дни по-рано, преди направата на самата торта. Подберете твърди круши, не много водни и без нарушена кора. Използвайте остър нож и ги нарежете на филийки с дебелина 2 мм. Най-добре е да ползвате ренде, за да станат равномерни разрезите.

В купичка сложете захарта и изсипете по 2-3 капки от червената боя, за да оцветите захарта. Разбъркайте с лъжица. Покрийте 2 тави с хартия за печене и наредете резените круши. Поставете захарта върху всеки от резените.

Печете плодовете на 90 градуса, след което ги извадете. Допълнително изсушете резените в дехидратор на 40 градуса до пълното им изсушаване или на стайна температура за 3-4 дни. Готовите круши използвайте за декорация на тортата.

8

Последвайте Дани Динева и блога ѝ Cooks and Bakes за още приказни рецепти.

Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: