Flag

Малинова торта на Таня Донева

10 - 12 парчета (/парченца)
Сложнa
80
Майсторски тортен шедьовър с неповторим вкус и визия
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

Малинова желирана платка
200 гмалини (пресни или замразени)
300 млсок (малинов)
2 - 3 с.л.захар
15 гжелатин Dr.Oetker (1 и 1/2 пакет)
Захарен сироп
310 гзахар
500 млвода
1 пак.бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
0,5 с.л.лимонов сок
Бял блат
3 бр.яйца
190 гзахар
1 пак.бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
170 гбрашно
30 гГустин - фино царевично нишесте Dr.Oetker
1 ч.л.бакпулвер Dr.Oetker
1 щипкасол
120 млпрясно мляко (горещо)
50 гкраве масло (разтопено)
Шоколадов блат
5 бр.яйца
190 гзахар
1 пак.бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
100 млпрясно мляко (на стайна температура)
30 гкраве масло (разтопено)
40 млолио
160 гбрашно
30 гкакао Dr.Oetker
1 пак.бакпулвер Dr.Oetker
Млечно-шоколадов крем
180 гмлечен шоколад
50 гНутела
180 млсметана (животинска, с 30% масленност, неподсладена)
100 гмаскарпоне
100 гсметана (млечна)
Крем с бял шоколад
4 бр.жълтъци
4 с.л.захар
80 гшампанско
50 гбял шоколад
200 гмаскарпоне
200 гсметана (с 30% масленост)
200 гмалини
Крем за измазване на тортата
150 гбял шоколад
120 млсметана
250 гмаскарпоне
150 гсметана
1 малкосладкарска боя (розова боя или малинов прах)
Picture - желатин Dr.Oetker (1 и 1/2 пакет)
Picture - бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
Picture - бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
Picture - бакпулвер Dr.Oetker
Picture - бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
Picture - какао Dr.Oetker
Picture - бакпулвер Dr.Oetker
1

Приготвяне

Започнете приготвянето на тортата  с малиновата желирана платка.

2

Малинова желирана платка

Сварете малините, сока и захарта, докато малините омекнат и се смачкат за около 4-5 мин. Махнете ги от огъня и ги прецедете през сито, за да отделите семената на плодовете. Прибавете предварително накиснатия и набъбнал желатин към малиновото кули (смес) и разбъркайте, докато се разпредели равномерно и разтвори. Изсипете сместа в силиконова форма с диаметър 15-16 см и приберете във фризера за няколко часа.

3

Захарен сироп

Сварете за 5-7 мин водата със захарта. Оставете да се охлади напълно и прибавете ваниловата захар и лимоновия сок.

4

Бял блат

Разбийте яйцата и постепенно добавете захарта. Трябва да получите пухкава плътна маса, която да запазва добре формата си.

Комбинирайте сухите съставки, пресейте. Внимателно добавете към яйчената смес на 3 етапа. Разбъркайте с шпатула отгоре надолу. Когато се добави цялото брашно, сложете малка част от тестото в купа, изсипете горещото мляко и масло и разбъркайте с шпатула, докато се смесят напълно. След това върнете тестото към основната маса и отново разбъркайте само с шпатула. Важно е да не се губи въздушността на тестото. Поставете го във форма с диаметър 20 см.

Печете на 170° С около 25-30 мин на горен и долен нагревател. Проверяваме готовността с дървено шишче. Ако излезе от блата сухо, значи е готов. Поставете готовия блат върху метална решетка, докато изстине напълно. Готовия изстинал блат нарежете на платки с дебелина 2 см.

5

Шоколадов блат

Разбийте яйцата и постепенно добавете захарта. Трябва да получите пухкава плътна маса, която да запазва добре формата си.

Прибавете млякото и растителното масло. След добавяне на течните съставки не разбивайте с миксер, просто я разбъркайте със силиконова шпатула. В отделна купа смесете брашното, бакпулвера и какаото. Пресейте и добавете към останалата част от тестото, разбъркайте с шпатулата отново. Не е необходимо да смесвате дълго време, важно е да не загубите ефирността на тестото. Тестото е доста течно. Печете във форма с диаметър 20 см във фурна, загрята до 170° С на горен и долен нагревател, за около 40 мин. Проверяваме готовността с дървено шишче. Ако излезе от блата сухо, значи е готов.

Поставете готовия блат върху метална решетка, докато изстине напълно. Нарежете го на платки с дебелина 2 см.

6

Млечно-шоколадов крем

Загрейте 180 мл сметана и я прибавете към млечния шоколад. Разбъркайте добре до гладък крем и приберете ганаша в хладилника за 6-8 часа. Когато ганашът е стегнал, разбийте го на хубав гъст крем.

В друга купа разбийте маскарпонето и сметаната на мек и пухкав крем и съединете с шоколадовия ганаш вниматено с помощта на силиконова шпатула.

7

Крем с бял шоколад и шампанско

Разбийте жълтъците, захарта и шампанското и ги поставете на водна баня. Варете при непрекъснато бъркане с телена бъркълка, докато се получи пухкав крем. Докато е още топъл, прибавете начупен белия шоколад и разбъркайте, докато се стопи. Охладете крема, като поставите купата в студена вода и бъркайте през цялото време.

В друга купа разбъркайте маскарпонето и прибавете към него охладения крем с бял шоколад и шампанско. Смесете с шпатула, докато стане еднороден. Ако има малки бучки, си помогнете с телена бъркалка. Накрая отделно разбийте сметаната с миксер до средно твърд крем и я прибавете към основния крем с помощта на шпатула. 

8

Сглобяване

Picture - Малинова торта

Поставете ринг за оформяне на торти върху подложка или чиния за сервиране. По стените закрепете ацетатно фолио. Поставете първо кафява платка и я напоете с няколко лъжици захарен сироп. Поставете 6-7 пълни лъжици с крем и половината от малините, заравнете. Поставете бял блат и го напоете със захарен сироп. Поставете 6-7 лъжици от шоколадовия крем и по средата поставете малиновата платка. Поставете отново кафяв блат, напоете със захарен сироп. Поставете от белия крем и останалите малини.

Накрая завършете с бял блат, който също напоете със захарен сироп. Поставете найлон върху тортата и я приберете в хладилника за една нощ.

9

Крем за измазване на тортата

Загрейте 120 мл сметана и я прибавете към белия шоколад. Разбъркайте добре до гладък крем и приберете ганаша в хладилника за 6-8 часа. Когато ганашът е стегнал, разбийте го с миксер на хубав гъст крем. Разбийте маскарпонето и сметаната до пухкав крем и го прибавете към ганаша на няколко пъти, като съединявате със силиконова шпатула. Малка част от крема оцветете с розова боя.
 
На следващия ден, след като тортата е престояла в хладилника и е стегнала, пригответе крема за измазване, премахнете ринга и ацетатното фолио и шпакловайте тортата отстрани и отгоре. Декорирайте по ваш вкус.

10

Последвайте Таня Донева от кулинарния блог Вкусното ми хоби със страст и любов.