Flag

Маков кекс „Яйце с изненада“

20 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
80
Вкусна сладка Великденска изненада
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

Маков кекс
125 гкраве масло
100 гзахар
1 пак.ванилена захар Dr.Oetker
3 гсол
2 бр.яйца (размер M)
170 гпшенично брашно
2 ч.л.бакпулвер Dr.Oetker
Макова смес
125 гмакови семена
600 млпрясно мляко
25 гкраве масло
40 гзахар
1 бр.яйца (размер M)
Карамелов кекс
30 гкраве масло
50 гбисквити карамелови
3 бр.яйца (размер M)
3 с.л.вода топла
50 гкафява захар
1 пак.бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
3 гсол
75 гпшенично брашно
0,5 ч.л.бакпулвер Dr.Oetker
25 гГустин - фино царевично нишесте Dr.Oetker
10 гкувертюр настърган тъмен
Крем
400 гсирене крема
1 бр.лимон (сока)
0,5 пак.желатин Dr.Oetker
200 гсметана (студена сладкарска)
100 гпудра захар
Допълнително
30 бр.мини шоколадови яйца
30 бр.марципанови морковчета
Picture - ванилена захар Dr.Oetker
Picture - бакпулвер Dr.Oetker
Picture - бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
Picture - бакпулвер Dr.Oetker
Picture - желатин Dr.Oetker

Кекс

Разбийте маслото на крем в купа с миксер. Добавете захарта, ваниловата захар и солта до получаване на хомогенна смес. Разбийте едно по едно яйцата като бъркате всяко на най-високата степен около половин минута. Пресейте брашното, бакпулвера и разбъркайте в масления крем.

1

Маковата смес

Смелете маковото семе, добавете млякото и захарта и разбъркайте много добре. Разтопете маслото в съд за варене на ниска температура. Добавете към него маковата смес и загрейте за още минута и половина. Оставете сместа да се накисне за още 15 мин. След като изстине напълно добавете яйцето.


 В предварително намаслена форма за кекс добавяйте като редувате на порции малко от тестото и малко от маковата смес. Печете на най-ниското ниво на загрята фурна на 180°C при горен и долен нагревател или на 160°C на вентилатор 50 мин. След изпичане изчакайте 10 мин., след което извадете от формата и оставете да охлади върху решетка.


 Почистете формата за кекс и отново я намаслете и набрашнете.

2

Карамелов кекс

Начупете карамеловите бисквити в торбичка за замразяване като разточвате върху нея с помощта на точилка.


 Разбийте яйцата с топлата вода на пяна с миксер на най-висока степен. Смесете захарта с ванилената зайар и солта, добавете за към яйцата за минута и бъркайте още 2 мин с миксер. Добавете предварително пресятото брашно с бакпулвера и нишестете към сместа и разбъркайте. Добавете внимателно разтопеното маслото, карамелените бисквити и настъргания шоколад. Изсипете тестото в намаслената форма. Печете на най-ниското ниво на загрята фурна на 180°C при горен и долен нагревател или на 160°C на вентилатор 40 мин. След изпичане изчакайте 10 мин., след което извадете от формата и оставете да охлади върху решетка.


 Поставете маковия кекс наопаки върху тортена чиния и върху него карамеления кекс, така че да съвпаднат отворите. Напълнете получената дупка дребни сладкиши и бонбони. С помощта на фолио направете капаче и поставете върху отвора.
 

3

Крем

Разбийте крема сиренето с лимоновия сок и накрая добавете захарта. Накиснете половината пакетче желатин с няколко лъжици вода, загрейте на водна баня докато се разтвори напълно. Важно: желатинът не трябва да за завира. Разбийте сметаната и добавете от нея няколко лъжици в разтворения желатин. След това добавете желатина в купата с разбитата сметана и разбъркайте в нея и разбитото крема сирене. Намажете с крема и оставете за поне час в хладилника. Малко преди сервиране украсете с великденските елементи.