Козунак без месене с шоколад и орехи

С тази рецепта ще успеете бързо да приготвите ароматен, въздушен и много вкусен козунак на конци

8 парчета (/парченца)

Medium 60 Minutes

Съставки

Съставки

за рецептата  Козунак без месене с шоколад и орехи

За тестото:

1 пак. Kозунак - смес за печене
1 пак. суха мая Dr.Oetker
4 бр. яйца
180 мл вода
0,25 ч.ч. захар
0,75 ч.ч. краве масло (разтопено)
1 пак. Финес - аромат портокалови корички Dr.Oetker
1 пак. Финес - аромат лимонови корички Dr.Oetker

За плънката:

2 бр. белтъка
100 г орехи (нарязани на ситно)
100 г млечен шоколад (нарязан на ситно)

За намазване:

1 бр. жълтъци
2 ч.л. краве масло
1 с.л. захар

preparation

Приготвяне

1

Приготвяне на тестото

В голяма купа добавете сместа, маята, лимоновата и портоколовата кора. Разбъркайте и оставете настрана.

В отделна купа смесете яйцата, водата и захарта. Разбъркайте, докато захарта се разтвори. Добавете разтопеното масло и разбийте до гладка смес. Прибавете яйчената към брашнената смес и разбъркайте с дървена лъжица или силиконова шпатула, докато по купата не остане сухо брашно. Покрийте купата със стреч фолио и оставете да престои 10 мин.

Отстранете фолиото и сгънете тестото от края към средата. Завъртете купата на 45 градуса и повторете същото движение. Сгънете тестото общо 8 пъти. Отново покрийте купата с фолио и оставете да втаса за 30 мин.

Повторете сгъването още 4 пъти, покрийте купата с фолио и поставете в хладилника между 16 и 24 часа. Прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност и го разделете на две равни части. Всяка от тях разделете на 3 равни части (така ще получите два козунака).

2

Приготвяне на плънката

В купа сложете сместа за пълнежа (съдържа се в пакета с козуначената смес), белтъците, наситнените орехи и нарязания шоколад. Разбъркайте много добре.

Разточете първата топка тесто на правоъгълник и разстелете 1/6 от сместа за плънката, оставяйки от всички страни по 1 см ненамазани. 
 
Внимателно навийте тестото по дължина и притиснете по дългата страна, за да запечатате отвора. Повторете същото със следващите 2 тестени топки. Поставете трите рула едно до друго с отвора надолу и ги сплетете заедно. Сложете ги в правоъгълен съд с хартия за печене на дъното.

По същия начин оформете и втория козунак. Покрийте го не много стегнато със стреч фолио и оставете да втаса за около 50 мин или докато тестото увеличи двойно обема си.
 
Загрейте фурната до 170°C (160°C, ако ползвате вентилатор) 30 мин преди печене. Разбийте жълтъка с 1 с.л. вода и намажете тестото с четка. Печете козунака за 40-50 мин, като по средата на печенето го покрийте с хартия, за да не прегори.

Когато времето за печене изтече, извадете козунака от фурната, намажете го с мекото масло и го поръсете със захар. След 15 мин извадете козунака от формата за печене и го поставете върху решетка, за да се охлади напълно.

3

Последвайте Жана Душкова от кулинарния блог Mish-Mash за още апетитни рецепти.

Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: