Flag

Класически козунак със стафиди и локум

2 порции (/дози)
Средно ниво на сложност
50
Рецепта от блог Lussi`s World of Artcraft
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

Тесто със суха мая за печене
1200 гбрашно
200 млпрясно мляко
120 гкисело мляко
200 гзахар
4 бр.яйца
2 бр.жълтъци
1 ампулаесенция ром Dr.Oetker
1 ампулаесенция ванилия Dr.Oetker
3 с.л.течен подсладител
5 гсол (щипка)
2 пак.суха мая Dr.Oetker
2 пак.Финес - аромат лимонови корички Dr.Oetker
1 пак.захар с лимон Dr.Oetker
2 пак.Финес - аромат портокалови корички Dr.Oetker
200 гмазнина (микс от масло и мас)
Допълнително
100 гсушени плодове микс (червени боровинки, светли и тъмни стафиди)
1 ампулаесенция ром Dr.Oetker
20 - 40 гзахар
140 глокум
50 гбадеми (филиран)
1 бр.яйца
Picture - есенция ром Dr.Oetker
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker
Picture - Финес - аромат лимонови корички Dr.Oetker
Picture - захар с лимон Dr.Oetker
Picture - есенция ром Dr.Oetker
1

Разбиваме леко яйцата със захарта. Пресяваме брашното през това време.

2

В купата на миксера слагаме половината брашно и правим кладенче. Прибавяме маята и яйцата, а след това киселото мляко и започваме да бъркаме. Постепенно прибавяме от останалото брашно и ароматите, като оставяме мазнината на най-накрая. Когато тестото започне да става твърдо и да се отлепва добре от стените на купата, прибавяме само около 50 г от мазнината на тънка струйка, така че да се интегрира в тестото добре, правейки го по-пластично, но не и мазно. Изсипваме го на плода и започваме да го усукваме като фитил, внедрявайки мазнина в него.

3

Прехвърляме в леко намаслена тава, завиваме с кърпа или прозрачно фолио и пъхаме във фурната на 50 градуса да удвои обема си. Изваждаме на два-три пъти и ремесваме, като оставяме тестото да се точи и азтягаме и усукваме като карамел за бонбони. Когато поеме цялата мазнина, го разделяме на две части оформяме козунаците.

4
Picture - gk1.JPG

От всяка част отделяме три равни части, които оформяме на фитили. Всеки фитил притискаме леко, за да станат по-широки ленти и разпределяме парченца локум, ядки или сушени плодове, Ако ползваме сушени плодове, ги накисваме 10 минути преди това в чаша с гореща вода и ампула ромова есенция. Така ще се ароматизират и ще станат сочни.

5

След като ги запълним, завиваме отново на фитили и ги усукваме около себе си, а после и сплитайки ги един в друг. Тъй като тестото тук е по-меко и мазно, ползваме малко брашно на плота, а сплитането започнете от средата на козунака, а не от върха както е обикновено.

6

След като козунакът е сплетен, го оставаме да втаса на топло - най -добре бавно и продължително. Едва след това печем на 180 градуса без или 160 с вентилатор, за около 40 минути. Ако започне да покафенява - покриваме с фолио.

7

Преди изваждането му, намазваме с разбитото яйце и поръсваме обилно с останалите ни ядки, сушени плодове и захар. Запичаме още две-три минути.

8

За още идеи може да посетите блог Lussi`s World of Artcraft