Flag

Цветна фокача със зеленчуци

12 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
40
Развихрете кулинарното си въображение, за да спретнете един изключително пъстър и вкусно ухаещ градински пейзаж
Състав
Приготвяне
Съвет за рецептата
Ако обичате чеснов аромат, можете да си приготвите чесново масло, като нарежете на ситно обелена скилидка чесън или я пресовате, след което я разбъркайте с малко зехтин. Намажете тестото с четка с така приготвеното чесново масло.
Съвет за рецептата
Ако нямате под ръка хартия за печене, намажете тавата с около 1 супена лъжица зехтин и поставете разточеното тесто директно върху тавата.
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За тестото
400 гпшенично брашно
1 пак.суха мая Dr.Oetker
1 ч.л.захар
1 ч.л.сол
250 млвода (хладка)
3 с.л.зехтин
Зеленчукова плънка
5 бр.аспержи (около 100 г)
1 бр.тиквички (малка)
1 бр.моркови
3 - 4 бр.чушки (жълта, червена и зелена)
10 бр.чери домати (шарени)
1 бр.репички
1 бр.лук (червен)
3 с.л.зехтин
30 гтиквени семки
1 с.л.подправки (микс от риган, розмарин, магданоз, босилек)
1 с.л.сусам
2 ч.л.сол (морска)
1

Тесто

Разбъркайте сухата мая в брашното в купа. Добавете останалите съставки и разбийте всичко с миксер с куки за тесто първо на ниска, а след това на висока степен за 5 мин до получаване на гладко тесто. Покрийте го и оставете на топло да втаса и удвои обема си.

2

Зеленчукова плънка

Междувременно подгответе зеленчуците. Измийте аспержите, обелете долната половина и разрежете на две или на четири по дължина. Измийте тиквичките и нарежете на малки ленти. Обелете морковите. Измийте и почистете чушките, доматите и репичките. Обелете лука. Нарежете зеленчуците на не много тънки кръгчета.

3

Застелете тавата с хартия за печене. Омесете тестото върху леко набрашнена повърхност за кратко и разточете на правоъгълна кора с размери 25х35 см и го поставете в тавата. Загрейте фурната на 200 °C на горен и долен нагревател.

4

Намажете с четка тестото с около 2 супени лъжици зехтин. Направете цветна поляна от цветя от наличните ви зеленчуци. Украсете фокачата с подправките, тиквените семки, маковото семе, сусама и поръсете с морска сол. Намажете зеленчуците с малко олио.

5

Оставете фокача отново да втаса за около 15 мин. и изпечете в средата на предварително загрята фурна за около 25 мин. Оставете фокачата леко да се охлади върху кухненска скара и сервирайте топла.

Съвет за рецептата

  • Ако обичате чеснов аромат, можете да си приготвите чесново масло, като нарежете на ситно обелена скилидка чесън или я пресовате, след което я разбъркайте с малко зехтин. Намажете тестото с четка с така приготвеното чесново масло.
  • Ако нямате под ръка хартия за печене, намажете тавата с около 1 супена лъжица зехтин и поставете разточеното тесто директно върху тавата.