Брауни блатовете за тази торта са без глутен, защото са приготвени от бадемово брашно. За да е по-лека, вместо захар се използва еритритол. Ако все пак държите на традиционната захар, в края на рецептата ще откриете как да замените еритритол. Незаменимият какаов вкус обаче е постигнат с какао премиум Dr. Oetker и шоколад (75%). Малиновото кули в съчетание с крем от маскаропоне и вкусен ганаш за разкош правят тази торта чудесен десерт за всеки празник. С много вкус тази торта приготви Мина Ангелова от кулинарния блог Angellove's Cooking.
за рецептата Брауни торта с малини
2 с ринг Ø 18 | |
1 форма за торта с ринг Ø16 |
200 г | масло |
200 г | тъмен шоколад (75%) |
3 бр. | яйца |
2 ч.л. | есенция ванилия Dr.Oetker |
1 щипка | сол |
120 г | бадемово брашно |
30 г | какао Dr.Oetker |
160 г | еритритол |
300 г | малини (пресни или замразени) |
2 с.л. | Густин - фино царевично нишесте Dr.Oetker |
2 с.л. | лимонов сок (прясно изцеден) |
1 пак. | желатин Dr.Oetker |
30 мл | вода (студена) |
40 г | еритритол |
300 г | маскарпоне |
200 мл | сметана |
2 ч.л. | есенция ванилия Dr.Oetker |
2 пак. | желатин Dr.Oetker |
40 мл | вода (студена) |
60 г | еритритол |
250 г | маскарпоне |
120 г | масло |
100 г | тъмен шоколад (75%) |
30 г | какао Dr.Oetker |
1 ч.л. | есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл |
40 г | еритритол |
100 г | малини (свежи) |
5 бр. | мента |
1 бр. | канела |
1 бр. | звезден анасон |
1 ч.л. | еритритол |
Разтопете на водна баня маслото и тъмния шоколад и охладете за 2-3 минути. Добавете еритритола, есенцията ванилия. Разбийте в сместа едно по едно яйцата до пълното им усвояване.
Отделно смесете бадемовото брашно, какаото и солта и ги разбъркайте в шоколадовата смес до хомогенност. Разпределете тестото по равно в двете форми, застлани с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна до 180°С или 160°С с вентилатор около 45 минути. Извадете от фурната и оставете готовите блатове да охладят за поне 4 часа.
Накиснете желатина в студената вода за 5-10 минути. Поръсете малините със захарта и царевичното нишесте в тенджера и ги сложете да кипнат заедно с лимоновия сок. Оставете да къкрят 4-5 минути на ниска температура, като разбърквате до сгъстяване. Отстранете от огъня и оставете за 1 минута да се охлади.
Добавете набъбналия желатин и разбъркайте до пълното му разтваряне. Оставете да се охлади до стайна температура и прехвърлете в формата с ринг, предварително застлана с фолио за свежо съхранение. Оставете да стегне за 2 часа в хладилника или за 20-30 минути във фризера.
Накиснете желатина за 5-10 минути в студена вода. В голяма купа разбийте маскарпонето, еритритола, млечната сметана и есенцията ванилията до гладък крем с миксер на средна скорост. Разтворете желатина на водна баня, като внимавате да не кипне. Разбъркайте 2 с.л. от крема към желатина, за да се уеднакви температурата и прибавете към останалите крем, като разбивате с миксер на ниска степен до пълното му усвояване. Разпределете крема по равно в два големи поша с кръгъл накрайник.
Непосредствено преди да сглобите тортата пригответе глазурата. Разтопете шоколада на водна баня и охладете до стайна температура. Разбийте мекото масло, есенцията ванилията, какаото и еритритола до пухкава маса с миксер на средна скорост. Добавете на части крема сиренето и разбивайте, докато се усвои. Накрая разбийте разтопения шоколад до пухкав крем. Прехвърлете в голям пош с кръгъл накрайник.
Поставете първия блат върху тортена чиния. Фиксирайте с ринга на формата, като покрийте стените му с хартия за печене. Нанесете първата половина от крема с маскарпоне и заравнете.
Освободете малиновото кули от ринга и свежото фолио, и поставете по средата на покрития с крем блат. Запълнете около и върху малиновото кули с втората половина от крема и заравнете. Поставете отгоре втория блат, с дъното нагоре, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника да стяга за поне 6 часа или за през нощта.
Освободете готовата торта от ринга и отлепете хартията за печене от страните. Измажете всички страни и повърхността на тортата с шоколадовия крем и заравнете с широк куненски нож. Оставете в хладилника за 20-ина минути да стегне шоколадовият крем.
Украсете със свежи малини и свежи зелени листа, пръчици канела и звездички анасон и поръсете леко с пудра захар.
Последвайте Мина Ангелова от кулинарния блог Angellove's Cooking за още оригинални и вкусни десерти. Десерти с невероятно въображение може да откриете и в профилите на Мина в Instagram и Facebook.
Ако желаете, може да замените еритритола със съответното количество захар в следното съотношение.
В брауни блатовете:
160 г еритритол = 80 г кристална захар и 80 г кафява захар
Малиновото кули:
40 г еритритол = 40 г кристална захар
За крем с маскарпоне:
60 г еритритол = 60 г пудра захар
Шоколадов крем за намазване на тортата:
40 г еритритол = 40 г пудра захар
За украса:
1 ч.л. еритритол = 1 ч.л. пудра захар
Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.
Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт.
Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.
Да
Отричам
За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.
Да
Отричам
В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: