Интересни факти за една от най-обичаните и използвани подправки по света и у нас. Безспорно ванилията е най-предпочитаната подправка за овкусяване на печива и десерти у нас. Знаете ли, че българите сме известни като "ваниловата нация" заради присъствието на ванилията под една или друга форма в почти всяко наше домакинство? Много често крайният потребител не прави разлика между добавките, съдържащи ванилия, затова нека със следващите редове разясним какво точно съдържат някои от най-масовите подобни продукти, предлагани на пазара.💛
Отглеждане
Докато посегнете към пакетче ванилови шушулки в супермаркета, те вече са изминали дълъг път. Растенията ванилия виреят само в тропически гори. Първите ванилови растения са открити в Централна Америка, по-точно в Мексико. Днес повечето ванилови растения в света се отглеждат в Мадагаскар. 80% от събраните ванилови шушулки идват от островната държава, разположена по Югоизточното крайбрежие на Африка.
Култивиране
Ваниловите растения са доста взискателни и се нуждаят от слънце, сянка, топлина и точното количество влажност. Най-големите плантации с ванилови орхидеи се намират в райони с тропически климат. Фермерите трябва да изчакат три или четири години след обработката на полетата си, преди да могат да събират узрелите шушулки.
Опрашване и зрeене
Отглеждането на ванилови растения изисква сериозно търпение. Много малко видове пчели опрашват по естествен начин тези растения. Затова те масово се опрашват от хора, за да могат култивираните растения да дадат своите плодове по-бързо. Знаете ли, че цветята на ваниловите орхидеи цъфтят само веднъж на 2-3 години и то едва за няколко часа?
Събиране
След като бъдат успешно опрашени, около девет месеца по-късно се появяват и първите плодове под формата на зелени зрънца, които по-късно се превръщат във ванилови шушулки. Когато се събират, зърната имат неутрален аромат и вкус.
Обработка
За да се постигне характерният цвят и интензивен аромат на ванилия, зелените плодове трябва да бъдат обработени по правилен начин. Първата стъпка от този процес е бланширането на зърната в гореща вода при температура 60–70 °C в продължение на три минути. Високата температура прави шушулките еластични и завършва процеса на растеж. Веднага след това шушулките се завиват с топли вълнени одеяла. В рамките на 48 часа те стават кафяви на цвят и развиват едва доловим сладникав аромат.
Сушене
След ферментацията ваниловите шушулки се поставят върху постелки или одеяла и се сушат на слънце между два до три часа на ден в продължение на около шест седмици. Слънцето обаче не трябва да е прекалено силно. За да бъде процесът на сушене успешен, шушулките се завиват и през нощта с одеяла. Ваниловите шушулки губят до половината от теглото си в рамките на тези шест седмици, но запазват блестящия си цвят и прекрасен аромат. След като шушулките са изсушени на слънце, те се сушат и на сянка, разпределени върху въздухопропусклива повърхност (решетка). Работниците сортират шушулките според качеството и дължината и след това ги обединяват.
Съхранение
След това ваниловите шушулки се съхраняват още близо два месеца в дървени щайги, увити във восъчен пергамент. През това време те придобиват вече познатия ванилов аромат.
1. Средната цена на килограм ванилия е около 600 евро заради трудоемкото ѝ производство Тя е най-скъпата подправка в света след шафрана. Сред водещите причини за високата ѝ цена е все по-нарастващото търсене на естествени ванилови продукти от потребители и търговци.
2. Цветето, от което се произвежда ванилията, цъфти само 24 часа. Опрашването на цветчетата се извършва само от пчелите от вида Мелибона или чрез ръчно опрашване на всеки цвят.
3. Ацтеките наричали ванилията "черно цвете", въпреки белия ѝ цвят. Ванилията се извлича от изсушените шушулки на самото растение. Цветът на шушулката след изсушаване става черен, а сушенето е процес, отнемащ между 4 и 6 месеца.
4. САЩ е най-големият потребител на ванилия, следван от Европа (най-вече Франция).
5. Най-големият производител на ванилия в света е Мадагаскар (3200 т годишно), следван от Индонезия (2300 т годишно), Китай (660 т годишно), Мексико (500 т годишно).
6. Ванилията има гладък, сладък вкус. Силните вкусове на бурбонската ванилия варират от флорални до дървесни и дори алкохолни нотки. Ванилията има широко приложение в кухнята благодарение на сложния си вкусов профил.