Сода бикарбонат или сода за хляб е чист натриев бикарбонат. Тя е основа, което означава, че може да неутрализира киселини. В комбинация с вода и топлина тя частично се разтваря и се образува газ.
Поради химичните си свойства, содата за хляб се използва като набухвател при печене на десерти или за неутрализиране на много кисели плодове, като намира и много други приложения в кухнята и у дома.
За да може содата бикарбонат да има оптимален ефект като набухване при печене, тя се нуждае от киселинна съставка в тестото, каквито са лимоновият сок, мътеницата или прясната сметана. Бакпулверът, от друга страна, е смес от сода за хляб, подкислител и освобождаващ агент. Следователно содата за хляб не се използва в приложение и дозировка като бакпулвера. Те не са просто взаимозаменяеми, а се допълват взаимно. Поради соления си вкус, содата за хляб често се използва като набухвател в най-различни сладкиши - мъфини, бисквитки, палачинки.
Някои теста изискват много печене, защото има много влага или мазнина в самото тестото, но използването на голямо количество бакпулвер може да доведе до остатъчен вкус в печивата. За да се избегне това, в такива рецепти често се избира комбинация от бакпулвер и сода бикарбонат.
За печене и готвене трябва да се използва само хранителен натриев бикарбонат с етикет "E500", какъвто е тази на Dr.Oetker.
Типичният вкус на гевреци се получава, когато оформеното тесто с мая се потопи за кратко в преварена сода каустик. Но може да ги приготвите и със сода за хляб. Как - вижте тук.