Flag
Пица
Как приготвят пица по света (II част)

Продължаваме с нашето кулинарно пътешествие по света, за да открием още традиционни вкусове от близки и далечни страни.🍕🌎

Тайната на хрупкавото и тънко тесто

ПРОИЗВЕДЕНО В ИТАЛИЯ

Една от основните тайни на хрупкавото и ароматно тесто се крие в брашното, което домашните пекари на Апенините замесват, за да приготвят хрупкаво и ароматно тесто за домашната пица, паста и редица тестени и десертни специалитети. Те използват семола - брашно от твърда пшеница. Именно семолата придава онзи златист цвят и приятна хрупкавост на тестото – така характерни за хубавата италианска пица.👩‍🍳

Според степента на смилане на пшеницата в брашното, то се дели на: Semola rimicinata (много фино смляна пшеница); Semolato или Semola grossa (едро смляна пшеница).

Picture -

Рецепта за пица тесто със семола

Необходими продукти за 4 пици:
5 г суха мая на Dr. Oetker (половин пакетче)
300 мл хладка вода
500 г брашно семола
1 с.л. сол
2 с.л. зехтин


Приготвяне:
Сипете маята в купа и я разтворете с хладката вода с помощта на вилица. След това добавете останалите съставки и разбъркайте до гладкост с миксер (куки за тесто). Покрийте тестото с кърпа и го оставете да втаса за 2 часа на топло.

Разделете го на 4 еднакви топки (около 200 г всяка). После ги поставете на разстояние 5 см една от друга, за да не слепват, в тава, покрита с намазнена пергаментова хартия, и ги приберете в хладилника за още 6 часа (най-добре за една нощ). Върху набрашнена със семола повърхност разточете тестото на 4 кръга с (Ø 26 см), поставете първия в тава, покрита с намазнена хартия за печене.

Съвет: Порциите тесто могат да бъдат замразени във фризера, ако не искате да ги консумирате наведнъж. Можете да ги съхранявате в херметична опаковка/плик за прибл. 4 седмици.

Вижте следващите предложения за плънки от най-различни дестинации. Можете да приготвите всяка от четирите пици с различна плънка по ваш вкус. :)

Вкусни плънки от цял свят

Picture -

Каним ви на кулинарно пътешествие с Доктор Йоткер, за да приготвим някои от най-вкусните пици, вдъхновени от различни краища на света.

Испания: Пица Чоризо

Гарнирайте пицата с пикантен доматен сос, салам чоризо, чушки халапеньо, маслини, гъби, сирене манчего и запечете.

Индия: Пица с леща

Забъркайте яхния от червена леща, доматено пюре, чесън, джинджифил, зеленчуков бульон, кимион и къри на прах. Разсипете я равномерно върху тестото и поръсете с карфиол, грах, червен лук и моцарела. След като се изпече, пицата може да се гарнира с пресен кориандър.

Тайланд: Пица с кайма

Сложете леко пикантен доматен сос и запържена свинска кайма върху тестото, а по средата чукнете едно яйце. За финал поръсете обилно с моцарела и запечете.

САЩ: Пица с пилешки гърди

Върху тестото намажете тънък слой доматен сос и поръсете с моцарела. Отгоре сложете нарязани на кубчета пилешки гърди, предварително изпечени на скара, и горгонзола. Запечете пицата за няколко минути във фурната.

Бразилия: Пица със скариди

Гарнирайте тестото с доматен и кокосов сос, моцарела, мариновани скариди и смлян пипер. След изпичане можете да овкусите пицата с домашно песто, приготвено от пресен кориандър, кашу, чесън и зехтин.

Мароко: Пица с патладжани

Сварете патладжани и домати. Поръсете пицата с получената зеленчукова яхния, овкусете с билки и сирена, след което я запечете.

Последвайте Dr. Oetker