Flag
Пица
Как приготвят пица по света

Каним ви на кулинарно околосветско пътешествие, за да откриете популярни идеи и съвети за приготвяне на пица.🍕🌎

Тайната е в тестото

Домашното тесто за пица е лесно за приготвяне, а за плънката можете да развихрите въображението си, включвайки разнообразни продуктови комбинации. Сигурни сме, че вече сте гладни за нашите вкусни идеи и техники за приговяне на пица. Ето ги и тях:
 

Какво брашно да използваме за тесто за пица?


Ако искате да се придържате към класическите италиански традиции, изберете пшенично брашно тип 00 за по-добра еластичност на тестото. Италианските майстори на пица 👩‍🍳 рядко използват други брашна, за да може разточеното тесто  да се хвърля и разтегля във въздуха, без да се разкъсва. Разбира се, има и по-изгоден ценови варинат, който също не отстъпва по-качество - бяло пшенично брашно тип 405, което е с по-ниско съдържание на глутен. Ценното и при двата типа брашна е доста приличното съдържание на полезни съставки като фибри, калций и протеини.

Освен това, колкото по-тъмен е цветът на брашното, толкова по-високо е съдържанието на минерални вещества. Например ръженото брашно тип 1740 се откриват три пъти повече минерални вещества от пшеничното брашно тип 405. 😊

ЗаМАЯхме се от аромати и вкусове


Казват, че ентусиазмът за готвене е като маята за тестото – трябва ви в точното количество, за да "втаса" рецептата. Така че, за да се получи хубава пица – качествената мая е задължителна съставка. Според предпочитанията можете да използвате прясна или суха мая.

Picture -

Рецепта за пица тесто

Ползвайте кубче прясна мая или сухата мая на Dr. Oetker в зависимост от това, което имате вкъщи. И двaта продукта са фини, подобряват вкуса на тестото и му придават по-пухкав и консистентен вид. Вижте нашата рецепта за тесто за пица.

Продукти (за две пици):
½ пакет суха мая Dr. Oetker (или 10 г прясна мая)
250 мл хладка вода
500 г брашно тип 00/405
1 с.л. захар
1 с.л. сол
4 с.л. зехтин


Приготвяне:
Поставете маята в купа и разбъркайте с хладка вода. След това добавете останалите съставки и омесете за 10 мин до получаване на гладко тесто. Покрийте го с кърпа и оставете на топло място да втаса за 1 час. После разрежете тестото наполовина и го разточете върху набрашнена повърхност. Поставете го в тава, покрита с хартия за печене, а със следващите кулинарни предложения от различни държави и континенти - ви предлагаме редица варианти за вкусни и по-нестандартни пица плънки, с които да овкусите вашето готово тесто за пица.

Вкусни плънки от близо и далеч

Picture -

Впуснете се в кулинарно приключение с Доктор Йоткер и открийте някои от най-популярните техники за приготвяне на пица, идващи от различни краища на света.

Picture -

Начините за приготвяне на пица са толкова разнородни, така че подбрахме продукти, които са най-характерни и традиционно почитани в дадената страна.

Германия: Pizza Hermann

Избрахме Германия за отправна точка на нашето пътуване. Каква плънка би отивала на типичната немска пица? Може би картофи? Германците обичат солената кухня и са известни със своето Sauerkraut (кисело зеле). Така че освен с кисело зеле, нека прибавим към плънката за пица нарязано на кубчета руло "Стефани", сладка горчица и запържен пресен и кромид лук.

Франция: Pizza Savoir Vivre

Ако говорим за висша мода в кулинарията, то французите са лидерите в това дефиле от изискани вкусове и топ готварски тенденции. Но дори и те не биха се отказали от хрупкаво парче пица, гарнирано с сrème Fraîche (крем фреш), козе сирене, мед и мащерка.

Мексико: Pizza Mexicana

Когато говорим за мексиканска кухня, най-често си представяме такоси, тортили и, разбира се, малките пикантни чушлета халапеньос. За Pizza Mexicana ни е необходимо смляно говеждо месо, сос от сирена, салца, червен лук, свежо авокадо и няколко халапеньос. 🌶️

Канада: Pizza Toronto

От топло Мексико се пренасяме на север и по-точно в Торонто, където на почит е популярната закуска Poutine, включваща пържени картофи, извара и кетчуп. Плънката за пица с тези продукти също би била доста вкусна, но внимавайте с количествата заради повечкото калории.

Корея: Pizza Bulgogi

Продължаваме пътуването си към Корея. Булгоги е абсолютен фаворит в тази далечна дестинация и се сервира при по-специални случаи. Това ястие се приготвя на скара или тиган с говеждо месо, престояло едно денонощие в пикантна марината от пресен и кромид лук, соев сос, захар, сусам, чесън, джинджифил, мед, черен и червен пипер. Поставете наразяните и мариновани парченца телешко върху пицата.

Китай: Pizza Sweet & Sour

И така пресичаме границата със съседната на Корея държава: Китай. Тук издигат в кулинарен култ местния сладко-кисел сос, завладял целия свят. За този вариант на пица са ви необходими – ананас и пилешко месо, овкусени със сладко-кисел сос, приготвен на тиган, от равни количества захар и винен оцет, както и сол, малко кетчуп и нишесте. Бъркайте непрекъснато, докато сосът заври. Овкусете пилешкото месо и ананаса преди да ги добавите върху тестото за пица.

Турция: Pizza Istanbul

От сърцето на Азия се пренасяме в Близкия Изток. Истанбул е известен още от Древността като Градът на седемте хълма и богатата си кулинарна култура, изобилстваща от какви ли не екзотични подправки и изкушаващи ястия. Вариантът на пица тук би включвал известният турски суджук, овче сирене и люти чушки.

Гърция: Pizza el Greco

Някой каза ли овче сирене? Тогава се надяваме маслините също да са ви под ръка. Сочните гръцки маслини се съчетават идеално с гръцкото фета сирене и са задължителни продукти в плънката за нашата пица по гръцки. И тъй като Гърция е разположена на Средиземно море, пицата с риба също е подходящ вариант за тези географски ширини. В случая избрахме риба тон, гарнирана с червен лук и чушки.

Япония: Sushi pizza

Японската кухня е толкова богата на рецепти и традиции, колкото броя на оризовите зрънца в голяма порция суши. Сега обаче се фокусираме върху нашия вариант за пица от Страната на изгряващото слънце. Гарнираме я с риба тон, сусам и печени водорасли (нори).

Индия: Pizza New Delhi

За финал акустираме в страната с най-много вегетарианци от глава на населението: Индия. Индийската кухня се слави с ястията си от ориз, изобилието от подправки и различни видове варива. За нашата пица с индийски привкус ще ни трябват няколко парчета от традиционното сирене панир, приготвящо се от пресечено с лимон прясно мляко, а консистенцията му наподобява тази на кашкавала.

От 2 л прясно мляко се получава около 200 г панир. Сурватката, която остава, също може да бъде използвана в приготвянето на ястия. Сложете млякото да ври на слаб огън в голяма тенджера. Изцедете сока на 1 лимон в купичка.

Изчакайте млякото да започне да завира и бъркайте непрекъснато, за да не изкипи. Сипете лимоновия сок и разбъркайте за около още 1 мин. След това дръпнете от огъня и изсипете сместа в плътна марля или тензух. Завържете на вързоп и закачете над дълбок съд да се отцеди за около 2 часа. Ако сложите лимоновия сок преди да заври млякото, ще се получат малки снежинки и панирът ще има консистенция на извара. Съхранявайте в хладилник за няколко дни. Гарнирайте пицата с нарязан панир и я запечете леко. С това вкусно предложение слагаме финал на нашето кулинарно пътешествие из близки и далечни дестинации.

Последвайте Dr. Oetker