Когато чуете думата “десерт” или “сладкиш”, то най-вероятно “здравословно” не е първото нещо, за което се сещате, нали? А какво, ако ви кажем, че не винаги трябва да е така? И по-важното - че не е необходимо да изключвате любимите си съставки или компоненти в едно печиво, за да го направите малко по-здравословно, а вкусът му да остане все същия. За да се убедите в това, събрахме в тази статия няколко препоръки, които ще ви помогнат да приготвяте по-здравословни сладкиши, без да се чувствате гузни.
Най-лесната стъпка към това да направите десерта си малко по-здравословен е да замените пшеничното брашно с пълнозърнесто. Знаете ли, че пълнозърнестите брашна имат четири пъти повече фибри? Смяната на брашното може да направи текстурата на печивото малко по-плътна, затова препоръчваме да замените само половината от обикновеното брашно с пълнозърнесто и сами да прецените дали полученият резултат ви удовлетворява. Повече за брашното може да научите тук и тук.
Опитайте да добавяте по-често нарязани плодове и зеленчуци в сладкишите ви. Зеленчуците не само ще прибавят допълнителни хранителни вещества към печивото, но и ще спомогнат за добавянето на повече цвят, влажност и сочност в него.
Тиквичката ще ви помогне да направите кексчетата наистина леки и сочни.
Сладките картофи и тиквата се съчетават чудесно със сладкиши с подправки.
Морковите са богати на естествени захари и придават страхотна текстура.
Малко настърган патладжан в тестото за торта ще ѝ придаде допълнителна влажност.
Цвеклото може да придаде красив червен цвят, както и леко сладък вкус, а освен това се съчетава идеално и с черен шоколад.