Flag
Блог
Съвети за по-здравословно печене на десерти и сладкиши

Когато чуете думата “десерт” или “сладкиш”, то най-вероятно “здравословно” не е първото нещо, за което се сещате, нали? А какво, ако ви кажем, че не винаги трябва да е така? И по-важното - че не е необходимо да изключвате любимите си съставки или компоненти в едно печиво, за да го направите малко по-здравословно, а вкусът му да остане все същия. За да се убедите в това, събрахме в тази статия няколко препоръки, които ще ви помогнат да приготвяте по-здравословни сладкиши, без да се чувствате гузни.

Най-важната съставка - брашното

Picture -

Най-лесната стъпка към това да направите десерта си малко по-здравословен е да замените пшеничното брашно с пълнозърнесто. Знаете ли, че пълнозърнестите брашна имат четири пъти повече фибри? Смяната на брашното може да направи текстурата на печивото малко по-плътна, затова препоръчваме да замените само половината от обикновеното брашно с пълнозърнесто и сами да прецените дали полученият резултат ви удовлетворява. Повече за брашното може да научите тук и тук.

Зеленчуци който не яде

Опитайте да добавяте по-често нарязани плодове и зеленчуци в сладкишите ви. Зеленчуците не само ще прибавят допълнителни хранителни вещества към печивото, но и ще спомогнат за добавянето на повече цвят, влажност и сочност в него.

  • Тиквичката ще ви помогне да направите кексчетата наистина леки и сочни.

  • Сладките картофи и тиквата се съчетават чудесно със сладкиши с подправки.

  • Морковите са богати на естествени захари и придават страхотна текстура.

  • Малко настърган патладжан в тестото за торта ще ѝ придаде допълнителна влажност.

  • Цвеклото може да придаде красив червен цвят, както и леко сладък вкус, а освен това се съчетава идеално и с черен шоколад.

Жълтък, белтък или цяло яйцe

Яйчените жълтъци имат високо съдържание на мазнини и холестерол, затова ви съветваме да опитате да комбинирате цели яйца с белтъци. За да замените 1 цяло яйце, ще са ви нужни 2 белтъка. Все пак нашият съвет е да оставите поне 1 цяло яйце в рецептата, тъй като те изпълняват важни функции в печива, без които не биха се получили.

Плодово забавление

Опитайте при печене да използвате неподсладено ябълково пюре или други плодови пюрета вместо масло – те дава същата сладост, но за сметка на това са с по-малко калории. Тази смяна ще се получи особено добре при мъфини и сладкиши. Използвайте равно количество, за да замените част от маслото или олиото.

Банани с пижами

Друго нещо, с което може да замените маслото или олиото в рецептите ви, са намачкани банани. Заменете половината от необходимото количество с пюре от банан и разбъркайте в тестото. Ако изглежда твърде сухо, продължете да добавяте по малко от бананите, докато получите правилната консистенция. Тъй като бананите са по-сладки от маслото, можете да намалите и количеството захар в рецептата. Но не забравяйте - след като сте премахнали мазнината от рецептата, трябва да намалите и яйцата наполовина.

Колко сладко е много сладко

Ако решите да намалите количеството захар във вашите печива, намалете го с една четвърт. Или опитайте да намалите захарта наполовина и да добавите неин заместител (количеството му трябва да е наполовина на премахнатата захар). Някои заместители на захарта губят вкуса си при печене, така че опитайте да намерите такъв, на който пише, че е подходящ за печене.


Заменете маслото с нещо по-добро

Опитайте да замените половината от маслото в рецептата с кисело мляко. Това помага да се намали съдържанието на мазнини, като същевременно печивото остава сочно и вкусно. Друг вариант е да замените всяка супена лъжица масло със здравословно такова като орехово или рапично, което ще ви позволи да премахнете поне 5 грама наситени мазнини от приготвените десерти.

Проба и грешка

Когато експериментирате с по-здравословни печива, е важно е да намерите най-доброто за вас. Пробата и грешката с различни комбинации от съставки е най-добрият начин да намерите това, което обичате.

По-лека глазура

Типичната глазура с крема сирене се прави с пълномаслено крема сирене и масло. За по-лека версия, опитайте да разбиете крема сирене с намалена масленост, пудра захар и екстракт Бурбонска ванилия Dr.Oetker.

Ангелски торти

Ангелските торти са направени от пандишпанов блат без мазнини, което ги прави чудесна алтернатива в по-здравословното печене. Опитайте да направите шоколадова ангелска торта, декорирана с пресни горски плодове. Освен вкусна, тя съдържа само част от калориите, които бихте поели с парче обикновена шоколадова торта. 

 

Руладините и швейцарските рулца също са с естествено по-ниско съдържание на мазнини, тъй като няма добавена мазнина към блата.

Последвайте Dr. Oetker