Най-лесната стъпка към това да направите десерта си малко по-здравословен е да замените пшеничното брашно с пълнозърнесто. Знаете ли, че пълнозърнестите брашна имат четири пъти повече фибри? Смяната на брашното може да направи текстурата на печивото малко по-плътна, затова препоръчваме да замените само половината от обикновеното брашно с пълнозърнесто и сами да прецените дали полученият резултат ви удовлетворява. Повече за брашното може да научите тук и тук.
Опитайте да добавяте по-често нарязани плодове и зеленчуци в сладкишите ви. Зеленчуците не само ще прибавят допълнителни хранителни вещества към печивото, но и ще спомогнат за добавянето на повече цвят, влажност и сочност в него.
Тиквичката ще ви помогне да направите кексчетата наистина леки и сочни.
Сладките картофи и тиквата се съчетават чудесно със сладкиши с подправки.
Морковите са богати на естествени захари и придават страхотна текстура.
Малко настърган патладжан в тестото за торта ще ѝ придаде допълнителна влажност.
Цвеклото може да придаде красив червен цвят, както и леко сладък вкус, а освен това се съчетава идеално и с черен шоколад.
Яйчените жълтъци имат високо съдържание на мазнини и холестерол, затова ви съветваме да опитате да комбинирате цели яйца с белтъци. За да замените 1 цяло яйце, ще са ви нужни 2 белтъка. Все пак нашият съвет е да оставите поне 1 цяло яйце в рецептата, тъй като те изпълняват важни функции в печива, без които не биха се получили.
Опитайте при печене да използвате неподсладено ябълково пюре или други плодови пюрета вместо масло – те дава същата сладост, но за сметка на това са с по-малко калории. Тази смяна ще се получи особено добре при мъфини и сладкиши. Използвайте равно количество, за да замените част от маслото или олиото.
Друго нещо, с което може да замените маслото или олиото в рецептите ви, са намачкани банани. Заменете половината от необходимото количество с пюре от банан и разбъркайте в тестото. Ако изглежда твърде сухо, продължете да добавяте по малко от бананите, докато получите правилната консистенция. Тъй като бананите са по-сладки от маслото, можете да намалите и количеството захар в рецептата. Но не забравяйте - след като сте премахнали мазнината от рецептата, трябва да намалите и яйцата наполовина.
Ако решите да намалите количеството захар във вашите печива, намалете го с една четвърт. Или опитайте да намалите захарта наполовина и да добавите неин заместител (количеството му трябва да е наполовина на премахнатата захар). Някои заместители на захарта губят вкуса си при печене, така че опитайте да намерите такъв, на който пише, че е подходящ за печене.
Опитайте да замените половината от маслото в рецептата с кисело мляко. Това помага да се намали съдържанието на мазнини, като същевременно печивото остава сочно и вкусно. Друг вариант е да замените всяка супена лъжица масло със здравословно такова като орехово или рапично, което ще ви позволи да премахнете поне 5 грама наситени мазнини от приготвените десерти.
Когато експериментирате с по-здравословни печива, е важно е да намерите най-доброто за вас. Пробата и грешката с различни комбинации от съставки е най-добрият начин да намерите това, което обичате.
Типичната глазура с крема сирене се прави с пълномаслено крема сирене и масло. За по-лека версия, опитайте да разбиете крема сирене с намалена масленост, пудра захар и екстракт Бурбонска ванилия Dr.Oetker.
Ангелските торти са направени от пандишпанов блат без мазнини, което ги прави чудесна алтернатива в по-здравословното печене. Опитайте да направите шоколадова ангелска торта, декорирана с пресни горски плодове. Освен вкусна, тя съдържа само част от калориите, които бихте поели с парче обикновена шоколадова торта.
Руладините и швейцарските рулца също са с естествено по-ниско съдържание на мазнини, тъй като няма добавена мазнина към блата.
Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.
Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт.
Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.
Да
Отричам
За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.
Да
Отричам
В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: