Загрейте фурната на 180 °C на горен и долен нагревател или на 160 °C с включен вентилатор. Разбийте маслото/маргарина в купа с миксер до гладкост. Постепенно добавете захарта и ванилената захар. Прибавете яйцата и жълтъка и разбъркайте всяко от тях в сместа за 1/2 минута на най-високата скорост.
Смесете брашното с пудингите на прах и бакпулвера, прибавете ги обратно към другите съставки и разбъркайте за кратко на средната скорост на миксера. Накрая сипете и настъргания шоколад и пак разбъркайте.
Изсипете 1/3 от тестото в предварително намазнена и набрашнена форма за кекс (Ø 22 см), след което го загладете. Разстелете половината от къпините отгоре, оставяйки ръба свободен. Покрийте ги със следващата 1/3 от тестото, поставете останалите плодове отгоре и пак покрийте с останалото тесто.
Печете кекса около 60 минути в долната половина на фурната, а когато е готов - нека престои във формата за 10 минути, после го обърнете върху решетка, за да изстине.
Измийте къпините и ги прецедете през фино сито. Намазнете правоъгълна тава за печене и я покрийте с хартия за печене. Загрейте фурната предварително на 100 °C на горен и долен нагревател.
Разбийте белтъка заедно с лимоновия сок с миксер на най-високата степен, докато стане много твърд. Смесете нишестето със захарта и постепенно ги прибавете към белтъка, след което разбийте всичко на най-високата скорост. Накрая прибавете 1 с.л. от полученото къпиново пюре и разбъркайте за кратко сместа.
Изсипете я в пош с накрайник (Ø 8 мм), оформете туфички върху подготвения лист и ги изпечете за около 60 минути. Когато са готови, ги изтеглете внимателно с хартията и ги оставете да се охладят върху метална решетка.
Нарежете кувертюрите на по-едри парчета и ги разтопете поотделно на водна баня на слаб огън. Оставете ги да се охладят малко.
Разлейте шоколада, така че да се стече по стените на кекса. След като единият кувертюр се втвърди, повторете същото и с другия, за да се образуват два цветни слоя върху десерта.
По желание можете да напълнете сладкиша в средата с целувки и къпини.
Свързани рецепти
Десерти
Десерти
Десерти