Измийте, почистете и нарежете ягодите на по-малки парчета. Претеглете 1 кг.
В голяма тенджера сложете около 3/4 от ягодите и ги пасирайте на пюре. Добавете останалите ягоди. Смесете пакетчето Гелфикс с 2 супени лъжици захар, добавете го към плодовете и разбъркайте добре. При непрекъснато бъркане оставете сместа да заври и гответе за 1 минута. Добавете останалата захар и виното Просеко и отново оставете сместа да заври. Варете поне 5 минути при непрекъснато бъркане.
Направете тест за желиране: изсипете 1-2 чаени лъжички горещ конфитюр в чиния и го оставете да изстине. Ако не стегне хубаво, добавете 1-2 равни супени лъжички лимонена киселина Dr. Oetker, кипнете за кратко и повторете теста.
Отстранете пяната и веднага изсипете конфитюра в подготвените буркани. Затворете ги, обърнете ги надолу с капачките и ги оставете да престоят така около 5 минути.
Свързани рецепти
Консервиране
Консервиране
Консервиране