Загрейте предварително фурната на 150 °С. Пригответе 4-5 купички, подходящи за печене на водна баня, като ги поставите в дълбока тава. За печенето ще ви е необходима също гореща вода, която да налеете в тавата за водна баня.
Загрейте сметаната и прясното мляко на средна температура на котлона с 50 грама от захарта. Сместа не трябва да завира, а само да се загрее добре и бъркайте, докато захарта се стопи, после махнете от огъня. Прибавете есенцията ванилия.
Разбийте жълтъците с останалата захар, докато сместа стане светла и пухкава, и захарта се стопи. Докато са още топли сметаната с млякото и захарта, ги прибавете към жълтъците на тънка струя, като разбърквате непрекъснато.
След това прецедете сместа и я оставете за 10 минути, докато се уталожи пяната, която се получава след разбиването. Ако има още пяна, премахнете я с лъжичка внимателно.
Разпределете крема в купичките и поставете тавата във фурната. Накрая налейте в нея врялата вода до средата на купичките с крема.
Печете 30-35 минути, като внимавате, водата в тавата да не завира през времето на печенето. Ако видите че водата завира, поставете няколко кубчета лед в нея, за да намалите температурата.
Готовият крем трябва да е подвижен по средата, като разклатите купичката. След това извадете купичките от водната баня и ги поставете върху решетка, докато кремът се охлади до стайна температура. Приберете крема в хладилника за няколко часа.
Преди да сервирате Брюлето, разпределете по 1 чаена лъжичка захар по повърхността на крема и я карамелизирайте с газова горелка. Ако нямате горелка, поставете купичките с крема под скарата във фурната. По желание украсете крема с плодове по ваш избор.
Последвайте Таня Донева от кулинарния блог Вкусното ми хоби със страст и любов за още изкушаващи рецепти.
Свързани рецепти
Десерти
Десерти
Десерти