Смесете всички продукти до хомогенност, разточете между два листа хартия за печене с дебелина 5 мм и с ринг (чаша) с диаметър 5 см изрежете кръгове. Сложете кръгчетата в тава, покрита с хартия за печене, като не оставяте много разстояние, защото няма да се подуят.
Включете фурната да загрява на 170 градуса на горен и долен нагревател, а през това време оставете сладките в хладилника. Печете ги 12-13 минути, като ги наблюдавайте да не изгорят. Оставете ги да изстинат добре.
ВАЖНО: Ако предпочитате малинов вкус, добавете сушените малини в тестената смес, ако харесвате цитрусовия аромат, заложете на Финес коричките, а за почитателите на шоколада - използвайте какао в рецептата. По желание можете да направите равен брой сладки с трите вида вкусове.
В касерола изсипете плодовете с лимона и захарта и ги оставете около 5 минути, след което ги сложете на среден котлон. След като се отпуснат и можете да ги намачкате, добавете и нишестето. Разбъркайте до сгъстяване. Оставете сместа да изстине и я сложете в пош.
Изсипете всички продукти без маслото в касерола на среден котлон. Бъркайте през цялото време до сгъстяване. Махнете сместа от котлона, добавете маслото, за да се разтопи, и върнете за още 2 минути на котлона, бъркайки. Оставете кърда да изстине. Сложете го в пош.
Сложете захарта и водата в касерола на среден към силен огън. Разтопете ги до светло кехлибарено, дръпнете от котлона и добавете маслото. Разбъркайте енергично до хубаво смесване. Сипете сметаната и разбъркайте, прибавете солта и върнете на котлона за 1 минута при непрекъснато разбъркване. Оставете да изстине. Сложете карамела в пош.
Сложете белтъците и захарта да се смесят на водна баня, докато бъркате около 4-5 минути. Ще се получи белезникава смес, ако имате термометър - трябва да е 71 градуса, ако нямате - опитайте внимателно с пръст – не трябва да усещате бучки захар.
Изсипете сместа в купата на миксера – ако имате миксер на стойка - използвайте него, ще е необходимо бъркане около 10-15 минути на средна към висока скорост. Целта е да разбиете до много твърди и лъскави белтъци.
ВАЖНО: Ако ще използвате тесто с малини, то тогава добавете няколко капки червена хранителна боя към меренга. Ако ще добавяте Финес корички към тестото, овусете меренга с есенция портокал. Ако сте предпочели да забъркате тестото с какао, сипете есенцията ванилия към меренга.
На финал добавете за всеки от вкусовете нужните съставки, разбийте още минута. Сложете крема в пош с по-фин накрайник (например 804).
За всеки от трите вкуса тесто (малина, цитрус, какао) ви трябват около 200-250 г кувертюр. Разтопете го на водна баня и добавете маслото, след което разбъркайте до хомогенна смес и я изсипете в ниска и тясна чаша.
За вкус малина/ягода, както и за цитрус използвайте бял кувертюр, като за първия вкус добавете няколко капки червена хранителна боя към него.
За вкус какао много подходяща е маслената глазура тъмен шоколад на Dr. Oetker.
Всички компоненти трябва да са изстинали до стайна температура. Вземете бисквитка и меренг и започнете да изстисквате в кръг до две навивания. По средата ще се образува дупка и в нея изстискайте доволно количесто от течния център (кули, кърд или солен карамел по желание, като можете да направите равен брой сладки с всеки от пълнежите). Продължете с меренга до пълно затваряне.
Хванете сладката с тестената част, обърнете я наопаки и я потопете в ганаша, но я извадете бързо. Оставете глазурата да се втвърди и поднесете.
Последвайте Гери Баева и блога ѝ Beyond the yummy за още изкушаващи рецепти.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене