Ронливо маслено тесто

Подходящо тесто за тънки печива, като дребни сладки, блатове или подложка на сладкиши.

За този вид тесто продуктите се омесват, след което се разточва. То е подходящо за тънки печива, като дребни сладки, блатове или подложка на сладкиши. След като печивото е изпечено и отчупите парче, то не се троши, а се рони. Ронливото тесто се състои основно от брашно, бакпулвер, захар, меко масло и евентуално едно яйце съгласно конкретната рецептата.
1

Загрейте предварително фурната

Винаги загрявайте фурната предварително. Моля, спазвайте указанията за употреба на Вашата фурна.
2

Подготвяне на формата или тавата за печене

Намажете с мек маргарин или масло формата или тавата за печене и разнесете равномерно с четка.
При оформяне на дребните сладки с шприц върху тава поставете хартия за печене, но преди това на няколко места в тавата намажете с масло/маргарин. По този начин хартията ще прилепне за тавата и няма да се размества.
При дребни сладки, изрязвани с формичка и поставянето им върху хартията за печене не е необходимо да намаслявате тавата под хартията за печене. За да не залепва тестото за формичката при изрязване, от време на време я топвайте в брашно.
Ако желаете да изпечете повече сладки на няколко пъти един след друг, може да изрежете хартия за печене с големината на тавата, да подредите дребните сладките в нея и когато първата порция сладки бъде изпечена, просто издърпайте готовите на страна и придърпайте следващия лист хартия с подредените сладки.
Смесете брашното и бакпулвера и евентуално какао. Пресейте в подходящ съд за разточване.
3

Добавете останалите съставки

Към пресетите брашно и бакпулвер добавете останалите продукти като захар, масло/маргарин и евентуално яйца. Чукнете всяко яйце първо в отделен съд, за да проверите дали е годно. За приготвянето на ронливото маслено тесто не е типично да се добавят яйца.
В зависимост от конкретната рецепта масленото тесто може да се приготви и със заквасена сметана или с малко вода.
Маслото или маргаринът трябва да са достатъчно меки за лесно размазване. Затова е препоръчително да извадите маслото предварително от хладилника. Ако се използва по-мека или течна мазнина, тестото няма да се оформи добре и при печенето ще се свие. Ако по рецепта е указано, че тестото трябва да е с повече мазнина, не му добавяйте допълнително брашно, защото по този начин тестото ще стане трошливо и печивото ще стане твърдо.
4

Приготвяне на тесто с продуктите

С миксер, използвайки куките за тесто, разбъркайте всички продукти първо на ниска, след това на висока, степен до получаването на гладко тесто.
След това с ръце оформете тестото на кълбо, ако ще печете блат за сладкиш или на руло, ако ще изрязвате сладки. Това ще помогне за равномерното разточване с еднаква дебелина. Ако по време на разточването тестото започне да лепне, го оставете на хладно място за около 30 мин., увито във домакинско фолио. Така съдържащата се в него мазнина отново ще се втвърди и няма да лепне при оформянето.
5

Разточете тестото

Преди да разточите тестото, почистете добре работния плот от тестени остатъци, за да не се залепят по него. Набрашнете равномерно повърхността. Постоялото на хладно тесто размесете с ръце. При разточване завъртайте точилката и минавайте леко върху тестото (не натискайте твърде силно). При разточването от време на време минавайте с голям нож или с широка продълговата шпатула под кората, за да се отдели веднага от плота там, където се е залепнала. Като вариант на набрашнената повърхност може да поставите тестото между две парчета от домакинско фолио или в отрязана на две плик за замразяване.
При дребни сладки разточването е по-лесно, защото е на порции. След като сте разточили един лист, нарежете тестото с формичките, като внимавате да остава възможно най-малко излишно тесто, защото при повторно замесване, набрашняване и разточване ронливото тесто става по-сухо и чупливо. За да не залепва тестото за формичката при изрязване, от време на време я топвайте в брашно.
6

Полагане на блат от ронливо тесто в тава за печене

Разточеният блат може да положите лесно, като го навиете на набрашнена точилка и развиете внимателно в тавата за печене.
7

Разточване на тесто за форми за торти или форми за плодови пайове

Ако желаете от ронливото маслено тесто да направите плодов пай, използвайте форма за торти или в специална тава за пайове. За форми за торти 2/3 от тесто разстелете на намасленото дъно на формата. За край размесете останалата част от тестото с една лъжица брашно (според рецептата), за да стане по-твърдо, оформете руло, което положете като край на основата на сладкиша и притиснете с два пръста към стените на формата, така че краят да стане около 3 см висок. След което многократно набодете с лъжица основата на сладкиша, за да не се образуват въздушни балони при печене.
8

Изпечете предварително блата за сладкиша

При приготвяне на пайове със сочни плодове или крем, най-добре изпечете блата предварително, за да стане хрупкав и за да не омекне при поставянето плънката отгоре. За тази цел разстелете част от тестото в намаслена форма за торти. Надупчете многократно тестото с вилица, за да не се образуват въздушни балони при печенето. Запечете първо основата за сладкиша. Едва тогава оформете тънка лента от 1/3 от тестото за край на сладкиша както е описано по-горе, но не добавяйте допълнително брашно.
9

Съхранение

Ронливото маслено тесто, увито в кухненско фолио и сложено в плик за замразяване, може да се съхранява дни наред във фризера. Преди да го използвате, оставете замразеното тесто да се размрази в плика на стайна температура.
Готовите изпечени сладки от различен вид от едно и също тесто можете да съхранявате в кутия, като е препоръчително всеки ред с дребни сладки да отделите с домакинско фолио или хартия за печене. Дребни сладки с повече подправки е препоръчително да съхранявате отделно, за да не се прехвърли ароматът на останалите сладки.
Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: