Flag

Солен морковен тарт

10 - 12 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
90
Богатството от билки и аромати са запазена марка на това празнично великденско изкушение
Състав
Приготвяне
Съвет за рецептата
За вегетариански вариант на тарта - можете да замените колбаса с пролетен лук.
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За тестото
2 клонкикервиз
2 бр.копър (стръка)
2 малкомагданоз (стръка)
2 малколук (стръка див лук)
135 гпармезан
135 гкраве масло (меко)
0,25 ч.л.сол
0,25 ч.л.пипер
2 бр.жълтъци
225 гбрашно
0,5 ч.л.бакпулвер Dr.Oetker
За пълнежа
350 гморкови
2 малкомагданоз (стръка)
2 малколук (стръка див лук)
2 клонкикервиз
1 ч.л.гхи (пречистено масло)
250 гзаквасена сметана (30% масленост или крем Фреш)
50 млпрясно мляко (3,5% масленост)
80 гпушен колбас (може и друг салам по ваш избор)
2 бр.яйца
1 малкосол
1 малкопипер
1 малкоиндийско орехче
За горната част на тестото
3 малкомагданоз (стръка)
2 клонкикервиз
2 малкокопър (стръка)
2 малколук (стръка див лук)
1 бр.белтъка
Picture - бакпулвер Dr.Oetker
1

Приготвяне на тестото

Измийте билките, отцедете ги от водата и ги нарежете на ситно. Настържете пармезана на фино. Разбийте с куки за тесто маслото, пармезана, билките, солта, черния пипер, жълтъците. Добавете и пресятото брашно с бакпулвера до гладкост. Завийте тестото във фолио и го оставете в хладилника да се охлади за около 1 час.

2

Приготвяне на пълнежа

Междувременно обелете морковите. Нарежете ги на ленти с помощта на белачка. Измийте билките за пълнежа, отцедете ги от водата и ги нарежете на ситно. Нарежете колбаса на ивици.

Загрейте гхито в тиган на най-високата температура и поставете морковите заедно с билките, заквасената сметана, млякото, салама, яйцата, солта, черния пипер и индийското орехче. Бъркайте ги на котлона около 3 мин с дървена бъркалка.
 
Загрейте фурната на горен и долен нагревател на 180 °C. Извадете тестото от хладилника, омесете го още веднъж старателно и го разделете на две половини. За горната кора на тарта отделете прибл. 260 г тесто. Другата част тесто ще послужи за основата на тарта.

За нея разточете тестото във формата на кръг с дебелина 3 мм върху леко набрашнена повърхност. Поставете тестото в тава за тарт (Ø 26 см) и леко притиснете краищата. Отстранете излишното по края на съда тесто и го добавете към тестото за горната част.

Покрийте основата на тестото с хартия за печене и върху нея изсипете вариво (напр. зрял боб, леща), за да не се надигне тестото. Печете в средата на фурната за 10 мин. След това отстранете хартията с варивото и печете за още 8 мин.

3

Приготвяне на горната част на тестото

Измийте билките, отцедете ги от водата и ги накълцайте на ситно. Разточете тестото с дебелина 2-3 мм върху леко набрашнен плот и изрежете шестоъгълници с форми за сладки. Намажете всеки от тях с яйчен белтък, отгоре поръсете с билките и пак намажете с белтък.
 
Добавете плънката към тарта и я разпределете равномерно. Натиснете шестоъгълниците плътно върху пълнежа. Отстранете излишното тесто от краищата.
 
Печете в средата на предварително загрята на 180 °C фурна за около 25 мин до златистокафяво. Извадете соления сладкиш от фурната, оставете настрана да се охлади за кратко върху кухненска решетка, след което внимателно отстранете тарта от формата и сервирайте топъл.

Съвет за рецептата

  • За вегетариански вариант на тарта - можете да замените колбаса с пролетен лук.