Flag

Шоколадова торта с лешници

10 - 12 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
60
Бъдете на гребена на вълната с тази торта от Специален пудинг Шоколад, Дулсе де лече и хрупкави ядки
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За блата
170 гбрашно
35 гкакао премиум Dr.Oetker
1 ч.л.бакпулвер Dr.Oetker
1 щипкасол
200 гзахар
1 пак.бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
5 бр.жълтъци
85 млолио (може и олио от авокадо или масло от гроздови семки)
120 млвода (на стайна температура)
5 бр.белтъка
За напояване на блатовете
100 млвода
50 гзахар
0,25 с.л.лимонов сок
За крема
1 пак.Специален пудинг за бисквитена торта с шоколад
100 гтъмен шоколад
200 гмаскарпоне
2 с.л.пудра захар
8 гжелатин Dr.Oetker
150 млДулсе де лече
100 глешници (печени)
За шоколадовия ганаш
250 гтъмен шоколад
300 млсметана (млечна)
Picture - какао премиум Dr.Oetker
Picture - бакпулвер Dr.Oetker
Picture - бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
Picture - Специален пудинг за бисквитена торта с шоколад
Picture - желатин Dr.Oetker
1

Приготвяне на блата

Picture - Шоко торта_2

Включете фурната да загрява на 170 °С. Разбъркайте с помощта на телена бъркалка жълтъците, двата вида захар, растителното масло и водата. Прибавете при жълтъците брашното, какаото, бакпулвера и солта. Отделно разбийте белтъците и прибавете и тях към сместа, като разбърквате внимателно със силиконова шпатула.

Изсипете тестото във форма с диаметър 19-20 см., която предварително сте намазали с масло и сте застлали с хартия за печене. Печете 50 минути. Оставете готовия блат да изстине напълно преди да го разрежете.

2

Приготвяне на крема

Пригответе крема според указанието на опаковката. Когато е сварен, изключете котлона и прибавете 100 г начупен шоколад, разбъркайте добре. Покрийте крема по повърхността със свежо стреч фолио и го оставете да изстине напълно на стайна температура.

Разбийте маскарпонето с пудрата захар. Прибавете на части изстиналия шоколадов крем към маскарпонето, като разбивате с миксер. Пригответе желатина според указанието на опаковката.

Отделете една купичка от крема (около 300 г) и го загрейте в микровълнова фурна, но не прекалено. Прибавете желатина в затопления крем и разбъркайте много добре. Добавете крема с желатина към останалия крем и разбийте до еднородност. Покрийте го и го оставете да изстине до стайна температура.

3

Приготвяне на ганаша

Загрейте сметаната, но не я завирайте. Залейте начупения шоколад и разбъркайте до гладък крем. Оставете ганаша в хладилника за 4-5 часа.

4

Сглобяване на тортата

Нарежете блата на три платки. Поставете първата платка директно върху подложка за торта или върху чиния за сервиране. Напоете блата със захарен сироп. Разбъркайте крема с телена бъркалка и го поставете в сладкарски пош.

Шприцовайте крема върху блата, като по средата направите място за карамеленото мляко. Поставете половината от Дулсе де лече. Отгоре разпределете нарязаните на едро лешници. Повторете същото и с втория блат. Отгоре поставете последния блат и го напоете със захарен сироп.

Сложете отстрани на тортата ацетатно фолио и стягащ ринг и я приберете в хладилника за една нощ. Премахнете ринга и ацетатното фолио. Разбийте шоколадовия ганаш с миксер и намажете тортата отгоре и отстрани с него. 

Декорирайте със свежи плодове и сладки макарони.

5

Последвайте Таня Донева от кулинарния блог Вкусното ми хоби със страст и любов за още изкушаващи рецепти.