за рецептата Великденски козуначени гнезда
600 г | брашно |
200 мл | прясно мляко |
1 пак. | суха мая Dr.Oetker |
1 ампула | есенция ванилия Dr.Oetker |
30 мл | уиски |
1 пак. | Захар с аромат ром Dr.Oetker |
2 бр. | яйца |
1 бр. | жълтъци |
70 г | краве масло |
100 г | пудра захар |
2 пак. | ванилена захар Dr.Oetker |
1 пак. | Финес - аромат портокалови корички Dr.Oetker |
1 пак. | Финес - аромат лимонови корички Dr.Oetker |
5 г | сол (щипка) |
2 с.л. | течен подсладител |
50 г | локум |
1 бр. | яйца за намазване |
12 бр. | яйца боядисани с Kралска боя Dr.Oetker |
1 пак. | захарни конфети Dr.Oetker |
20 - 40 г | домашен айсинг (белтък, 2-3 капки лимонов сок и около чаена чаша пудра захар) |
Започваме като пресяваме брашното и и слагаме малко повече от половината в купата на миксера. Правим кладенче и прибавяме захарта, маята и леко затопленото мляко и подсладителя. Пускаме да се меси всичко и прибавяме и леко разбитите с вилица 2 яйца, жълтък и алкохола.
Добавяме след това постепенно от брашното, смесено със солта и ванилията и продължаваме да месим с приставка за тесто (може да го направите и на ръка). Накрая добавяме постепенно и от мекото масло, кората от цитрусите и ако е необходимо няколко капки олио по ръба на купата, за да се отлепи по добре от стените на съда. Готовото тесто изсипваме на плота и доомесваме с още малко брашно, докато спре да лепне.
Слагаме го в намазана с олио купа, покрито също с намазнено фолио и пъхаме във фурната на 50 градуса. Ще втаса за около половин час и ще удвои обема си.
От тестото правим общо 12 топки. Всяка топка разделяме на две части, които разточваме на фитили - около 35 см. Пристискаме ги леко с пръсти, за да ги изравним, и нареждаме малки парченца локум. Отново завиваме на фитили.
Увиваме фитилите един около друг, като за мареница, а след това завиваме на кръг, като подмушкваме двата края, така, че да се запечатат добре.
Нареждаме в тави и оставяме да втасат на топло за около половин час. Преди изпичане слагаме в тях боядисани яйца (може и не сварени - ще се готвят във фурната) и ги пъхаме да се пекат на 180 градуса за около 25-30 минути. Минути преди изваждането им, ги мажем с разбито с прясно мляко или вода яйце, за блясък и допичаме за една-две минути.
След като гнездата изстинат, украсяваме с айсинга и захарни конфети на Dr.Oetker.
Айсинга приготвяме като разбиваме белтъка с малко по малко от пудрата захар, прибавяйки капки лимонов сок, докато получим снежно бяла, точеща се маса.
За още идеи може да посетите блог Lussi`s World of Artcraft
Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.
Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт.
Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.
Да
Отричам
За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.
Да
Отричам
В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: